Kilo vermeye çalışan herkesin, çok çabuk kilo kaybetmek istemesi doğaldır. Sağlıklı kilo vererek, yavaş yavaş ve düzenli olarak kilo veren insanlar (haftada yaklaşık 1- 2 kilo) kilo vermede daha başarılıdır.
Sağlıklı kilo kaybı, sadece bir diyet ya da program değildir. Günlük beslenme ve egzersiz alışkanlıklarında uzun vadeli değişiklikleri içeren, devam eden bir yaşam tarzıdır.
Sağlıklı bir kiloya ulaştığınızda, uzun vadede kilonuzu korumaya yardımcı olması için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitelere devam etmeniz gerekir.
Sağlıklı Kilo Vermek
Kilo vermek kolay değildir ve diyet ile beslenme programına bağlılık gerektirir. En küçük bir kilo kaybı bile, vücut için büyük faydalar anlamına gelebilir. Kan basıncınızda, kan kolesterolünde ve kan şekerinde iyileşme gibi sağlık yararları sağlayabilir.
Obez ya da aşırı kilolu iseniz ve sürekli olarak hastalıklarla uğraşıyorsanız, yapacağınız düzenli diyet ve sağlıklı beslenme ile hem kilo kaybı yaşayabilir hem de pek çok hastalıktan kurtulma şansınız olabilir. Kronik rahatsızlıklarınızda dahi iyileşme görülebilir.
Dolayısı ile hedef büyük gibi görünse de, bunu nihai bir varış noktası değil, bir yolculuk olarak görün. Daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmanıza yardımcı olacak yeni yeme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını öğreneceksiniz. Bu alışkanlıklar zaman içinde kilo kaybınızı korumanıza yardımcı olabilir.
Kilo Vermek: Başlangıç
Kilo vermek, arzudan daha fazlasını gerektirir. Bağlılık ve iyi düşünülmüş bir planlama olmalıdır.
- Bir Taahhütte Bulunun
Kilo verme, yaşam tarzınızı değiştirme ve daha sağlıklı olma karırını vermek için atılması gereken büyük bir adımdır. Kendinize bir söz vererek başlayın. Pek çok kişi, sürece bağlı olarak yazılı bir sözleşme imzalamayı yararlı bulmaktadır.
Bu sözleşme, vermek istediğiniz kilo miktarı, kilo vermek istediğiniz tarih, sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak için yapacağınız diyet değişiklikleri ve düzenli fiziksel aktivite planı gibi şeyleri içerir.
Neden kilo vermek istediğinizi de yazmak yardımcı olabilir. Ailenizde kalp hastalığı olduğundan ya da çocuklarınızın evlendiğini görmek istediğinizden veya sadece giysilerinizle iyi görünmek istediğinizden olabilir.
Bu nedenleri, bu değişikliği neden yapmak istediğinizi günlük olarak kendinize hatırlatın.
- Nerede Olduğunuzu Değerlendirin
Sağlık uzmanı ile görüşün. Boyunuzu, kilonuzu değerlendirebilir ve sahip olabileceğiniz diğer kilo ile ilgili risk faktörlerini belirleyebilirsiniz. Kilonuzdaki değişiklikleri veya ilgili sağlık koşullarını izlemek için bir takip randevusu isteyin.
Birkaç gün boyunca, yediğiniz her şeyi yazdığınız bir yemek günlüğü tutun. Bunu yaparak ne yedeğinizin ve ne zaman yediğinizin daha fazla farkına varırsınız. Bu farkındalık, fazla yemekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Ardındın, mevcut yaşam tarzınızı belirleyin. Kilo verme çabalarınızda zorluk yaratabilecek şeyleri belirleyin. Örneğin;
İşiniz veya seyahat programınız yeterince fiziksel aktivite yapmanızı zorlaştırıyor mu?
Kendinizi, çocuklarınız için aldığınız şekerli şeyleri yerken mi buluyorsunuz?
İş arkadaşlarınız, herkesle paylaşmak için sık sık işyerine çörek, börek gibi yüksek kalorili yiyecekler getiriyor mu?
Bu zorlukların üstesinden gelmek için yapabileceğiniz şeyleri düşünün. Son olarak, yaşam tarzınızın kilo vermenize yardımcı olabilecek yönlerini düşünün. Örneğin; işyerinizin yakınında sizin ve bazı iş arkadaşlarınızın öğle yemeğinde yürüyüşe çıkabileceği bir alan var mı?
- Gerçekçi Hedefler Belirleyin
Kısa vadeli hedefler belirleyin ve yol boyunca çabalarınızı ödüllendirin. Uzun vadeli hedefiniz 40 kilo vermek ve yüksek tansiyonunuzu kontrol etmekse, bazı kısa süreli yeme ve fiziksel hedefleriniz, kahvaltı etmeye başlamak, akşamları 15 dakika yürüyüş yapmak ve salata veya sebze yemek olabilir.
Ayrı anda iki ya da üç hedefe odaklanın.
- Özel
- Gerçekçi
- Bağışlayıcı
Örneğin, daha fazla egzersiz yapın, belirli bir hedef değildir. Ama ilk hafta, haftada üç gün 15 dakika yürüyeceğim derseniz, ilk hafta için belirli ve gerçekçi bir hedef koymuş olursunuz.
Unutmayın ki, her gün küçük değişiklikler, uzun vadede, büyük sonuçlara yol açabilir. Ayrıca gerçekçi hedeflerin ulaşılabilir hedefler olduğunu da unutmayın.
Kısa vadeli hedeflerinize her gün ulaşarak, ilerlemeniz hakkında iyi hissedecek ve devam etmek için motive olacaksınız. 2 haftada 20 kilo vermek gibi gerçekçi olmayan hedefler belirlemek, sizi mağlup ve hüsrana uğramış hissetmenize neden olabilir.
Gerçekçi olmak, ara sıra aksilikler beklemek anlamına da gelir. Her ne sebeple olursa olsun, planınızdan uzaklaştığınızda aksilikler olur. Tatil, uzun çalışma saatleri ya da başka bir yaşam değişikliği, planınızı etkileyebilir.
Aksaklıklar olduğunda, mümkün olduğunca çabuk yolunuza devam edin. Ayrıca benzer bir durum olursa, aksaklıkları önlemek için ne yapmanız gerektiğini düşünmek için biraz zaman ayırın.
Herkesin farklı olduğunu unutmayın. Başka biri için işe yarayan şey, sizin için doğru olmayabilir.
Komşunuzun koşmaya başlayarak kilo vermesi, koşmanın sizin için en iyi seçenek olduğu anlamına gelmez. En çok neden zevk aldığınızı ve hayatınıza sığdırabileceğinizi görmek için yürüyüş, yüzme, tenis veya grup egzersiz dersleri gibi çeşitli aktiviteleri deneyin. Bu faaliyetlere uzun vadede bağlı kalmak daha kolay olacaktır.
4-Bilgi Ve Destek İçin Kaynakları Belirleyin
Kilo verme çabalarınızı destekleyecek aile üyeleri veya arkadaşlar bulun. Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, konuşabileceğiniz ve desteklerine güvenebileceğiniz başkalarına sahip olduğunuzda daha kolay hissedebilir.
Benzer hedefleri olan iş arkadaşlarınız ve komşularınız olabilir ve birlikte sağlıklı tarifler paylaşabilir ve grup egzersizi planlayabilirsiniz. Bir kilo verme grubuna katılmak veya bir diyetisyen gibi sağlık uzmanını ziyaret etmek yardımcı olabilir.
5-İlerlemenizi İzlemek için Sürekli Olarak Kendinizi Kontrol Edin
Kendiniz için belirlediğiniz hedefleri yeniden gözden geçirin ve ilerlemenizi düzenli olarak değerlendirin. Her sabah yürümek için bir hedef belirlediyseniz, ancak işten önce buna uymakta zorluk çekiyorsanız, çalışma saatlerinizi değiştirip değiştiremeyeceğinizi veya yürüyüşünüzü öğle yemeği saatinde ya da işten sonra yapıp yapamayacağınıza bakın.
Planınızın hangi bölümlerinin iyi çalıştığını ve hangilerinin ince ayar yapılması gerektiğini değerlendirin. Ardından hedeflerinizi yeniden yazın ve buna göre plan yapın.
Sürekli olarak belirli bir hedefe ulaşıyorsanız, başarıya giden yolunuza devam etmenize yardımcı olacak yeni bir hedef ekleyin.
Başarınız için kendinizi ödüllendirin. Hedeflerinize ulaştığınızı anlarsanız, ilerlemenizle gurur duyun. Kendinize bir çiçek alın, arkadaşlarla spor gezisi yapın ya da yiyecek dışı bir ödül alın.
Ödüller, daha sağlıklı olma yolunda motive olmanıza yardımcı olur.
Sağlıklı bir kilo kaybı için;
Öncelikle bir diyetisyene gidin.
İş durumunuza göre plan yapın. Planınızı uzun vadede tutmakta yarar var.
Kendinize belli dönemler için gerçekçi hedefler belirleyin. Hedefleri deftere yazın.
Hazırlanan diyet listesine harfiyen uyun. Adım atlamayın.
Yiyeceklerinize özen gösterin.
Spor yapın, fiziksel aktivitelere katılın. Yüzme, tenis, yürüyüş vb. faaliyetlere katılın.
Kendinize diyet ve aktivite arkadaşları bulun.
Verdiğiniz her kiloyu kayıt edin. Böylece motivasyonunuz artar.
İş durumunuzda değişiklik olduysa, planınızı buna göre güncelleyin.
Çevrenizdeki kişilerle programınız çakışmıyorsa sorun etmeyin. Bir spor salonuna ya da sağlıklı yaşam merkezine kayıt olduğunuzda, pek çok aktivite arkadaşı bulabilirsiniz.
Sağlıklı kilo kaybı, sağlığınız için önemli bir unsurdur. Kilo kaybettikten sonra da kaybettiğiniz kiloları geri almamak için, programınıza sadık kalmalısınız.
Wow, marvelous blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for?
you make blogging look easy. The entire glance of your web site is excellent, let alone the content material!
You can see similar: sklep online and here sklep