Sağlık

Aya Bakma Meditasyonu Nedir?

Aya bakma meditasyonu hiç duydunuz mu? Çoğu gece, Ay’ın birçok yüzünden birine bakmak ve görmek mümkündür. Hasat ayından kanlı aya, hilalden çeyreğe, dolunaya kadar Ay her gece bize eşlik eder.

Ay, muhtemelen tanımayı öğrendiğiniz ilk gök cisimlerinden biridir. Çoğu insan, gecenin en karanlık köşelerini aydınlatacak güce sahip olduğu için ışığının özel olduğunu düşünmektedir.

Ben de Ay’ı izlemeyi sevenlerden biriyim hatta özellikle dolunay zamanlarında, çekim gücü çok yüksek olmasa bile, telefonumla ay manzarasını çekmeyi severim.

Aya Bakmayı Neden Severiz?

Nedense Ay izlemek geceleri bana farklı bir huzur verir. Hem yalnızların hem de romantik anların ortağı Ay, hepimizin bildiği üzere dünyamızın uydusu ve gerçekten mükemmel bir çekim alanına sahip. Bizi kendisine böyle çekebildiğine göre.

Ay, Dünya’nın gelgitlerinde önemli bir rol oynar ve evreleri insanların geçen ayları ve mevsimleri takip etmelerine yardımcı olur. Bilim, aralarında daha mistik olanlara henüz destek bulamamış olsa da, ayın gücü hakkında pek çok efsane vardır.

Aya Bakma Meditasyonu Nedir?

Aya bakma meditasyonu, aslında yeni bir şey değil. Trataka (sabit bakış) meditasyonu, bir yoga tekniğidir ve genellikle bir mum alevini içerir. Ancak bazı uygulayıcılar bakışlarını Ay’da dâhil olmak üzere bazı nesnelere odaklar.

Ay’a bakma meditasyonu, Ay’ın faydalardan yararlanmayı ve onları daha güçlü bir uygulama için düzenli meditasyona dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

Aya Bakma Meditasyonu, Neden Daha Sağlıklı, Daha Dikkatli Bir Yaşamın Anahtarı Olabilir?

Ay’a bakmak, meditasyona dâhil edildiğinde, stresi azaltmak ve zihni sakinleştirmek için bilinen bir uygulamadır ve rahatlatıcı olabilir. Potansiyel sağlık yararları bir yana, birçok insan ay ışığını yatıştırıcı bulmaktadır. Ay’ın parlayan yüzündeki ana hatları, çizilen tepelere ve kraterlere bakmak, merak duygusu uyandırabilir veya sizi sakinlik ve huzur duygusuyla doldurabilir.

Onu diğer meditasyon biçimlerinden farklı kılan nedir?

Ay’a bakmak, sizi doğal dünyaya götürür. Ve doğada geçirilen zaman, geceleri bile pek çok fayda sağlayabilir. 2016 yılında yapılan araştırmalar, sıradan yıldız gözlemcilerin sıklıkla artan mutluluk, rahatlama ve huzurlu olduklarını göstermiştir. Ay gibi gök cisimlerine bakmak;

  • Korku duyguları
  • Var oluşun daha büyük anlamı hakkında daha derin bir his gibi duyguları

oluşturmaktadır. Kısacası Ay’a bakma meditasyonu, evrenle ve içinde yaşayan her şeyle daha derin bağlantı hissini teşvik edebilir.

Ay’a Bakmanın Faydaları

Ay’a bakmanın bir gücü olduğuna inanıyorsanız, bununla ilgili öneriler hakkında biraz bilgi sahibisinizdir. Örneğin ay, doğurganlık ve yeni büyüme ile ilişkilendirilir.

Ayurveda tıbbında, ay ışığının vücudu iyileştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olduğuna inanılır. Ay, güneşin keskin parlaklığının tersine nazikçe enerji verir. Ay ışığına maruz kalmanın aynı zamanda anksiyeteyi ve stresi azalttığı, melatoninin doğal salınımını hızlandırarak gevşemeyi artırdığı düşünülmektedir.

Diğer faydalar da şunlardır.

  • Gelişmiş konsantrasyon
  • Daha iyi uyku
  • Daha güçlü sezgi duygusu

Ancak, Ay’a bakma meditasyonunun bilimsel bir araştırması yapılmadığı için bu faydaların bir kesin desteği bulunmamaktadır.

Ayrıca Ay’a bakma meditasyonunun;

  • Göz gücünü kuvvetlendirmek
  • Görselleştirme yeteneğini artırmak
  • Gelişmiş duygusal farkındalık gibi etkileri de bulunmaktadır.

Ay’a Bakma Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Ay’a bakma meditasyonu oldukça basittir. Bildiğiniz meditasyonlar gibidir. Ancak küçük bazı kurallara uymak gerekir. İçinizden geldiği gibi yapmanız en doğrusu.

Ay’ı net bir şekilde görebileceğiniz, güvenli bir yerde dışarı çıkın. Havaya uygun giyinmeyi unutmayın. Çok sıcak ya da çok soğuk hissetmek, sizi meditasyondan uzaklaştırabilir. Dışarı çıkamıyorsanız, Ay’ı rahatça görebileceğiniz bir pencere bulun. Diğer ışıkları kapatın, böylece Ay, tek ışık kaynağınız olacaktır.

Gözlerinizi kapatın, nefesinizi yavaşlatarak başlayın. Burnunuzdan 3 saniye boyunca yavaş ve derin nefes alın. Nefesinizi 3 saniye tutun ve yavaşça serbest bırakın. Nefes verirken, nefesinizle birlikte Ay ışığının vücudunuzu kapladığını hayal edin. Gerginlik ya da kötü düşünceler gibi her türlü iç karanlığın yavaşça yok olduğunu ve parladığını düşünün.

Gözlerinizi açarken ve Ay’a bakarken yavaş ve istikrarlı bir şekilde nefes almaya devam edin. Aşamaları ve sizi ilgilendiren ayrıntıları not edin ( rengi, ışığı ve şekli)

Huzur, zevk, huşu hatta hafif bir baş dönmesini dahi kabul edin. Ay’a bakın ve düşüncelerinizin istedikleri gibi içeri ve dışarı akmasına izin verin. Bu düşünceleri kabul edin ve onları kovalamaya veya ayırmaya çalışmadan geçmelerine izin verin. Unutmayın, meditasyonun amacı, özeleştiri değil, artan farkındalık ve iç sakinliktir.

Daha hizalı bir Ay’a bakma deneyimi için, dikkatinizi gevşetin. Böylece Ay’a gözünüzü kırpmadan dikkatli bir şekilde bakabilirsiniz. Gözleriniz sulanmaya başladığında yavaşça kapatın ve daha sonra gözleriniz kapalı iken, kaşlarınızın arasındaki boşluğa doğru yukarı bakın.

Ay’ın dâhili bir görüntüsü zihninizde görülmelidir. Zihninizden Ay’ın görüntüsü kaybolana kadar buna odaklanın.

Meditasyon için seans süreniz 3 dakika ile 30 dakika arasında olmalıdır. Yeni başlayanlar süreyi kısa tutsa da, daha deneyimli olanlar daha uzun süre meditasyon yapabilir. Gözlerinizi açın ve ne hissettiğinizi düşünün.

Huzurlu mu? Enerjik mi? Uyumak için hazır mı? Ani bir farkındalık olmasa da meditasyonun faydalarının zamanla artacağını unutmayın.

Potansiyel Risk

Ay’a bakmak, meditasyonu geliştirmenin düşük riskli bir yoludur. Bu yüzden denemenin bir zararı yoktur.

Ay’a bakmak, güneşe baktığınız gibi gözlerinize zarar vermez. Çünkü zarar verecek kadar parlak ve sıcak değildir. Bununla birlikte, gözleriniz rahatsız bir şekilde batmaya veya sulanmaya başlarsa, bakarken biraz ara vermek veya daha düzenli göz kırpmak muhtemelen en iyisidir.

Gece dışarı çıkarken güvenlik endişeniz varsa, yanınıza bir fener alın ya da bir yakınınıza sizinle birlikte gelmesini rica edin.

Meditasyon genellikle uykuyu iyileştirmenin bir yolu olarak kabul edilirken, yatmadan hemen önce parlak dolunaya bakmak, potansiyel olarak uykuya geçişinizi geciktirebilir. Ay’a baktıktan sonra uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, meditasyonunuzu biraz daha erken saatte yapabilirsiniz.

Pek çok insan, Ay’a bakarken dinlendirici ve şifalı bulur. Düzenli bir Ay izleme alışkanlığı kazanmak, doğal dünyanın farkındalığını artırabilir ve daha tipik bir meditasyonla elde edebileceklerinizi aşan bir merak ve huzur düzeyi ekleyebilir.

Ay’a bakmak, size herhangi bir mistik güç vermeyebilir, ancak yine de iç huzuru teşvik edebilir ve endişeli düşünceleri sakinleştirebilir. Son günlerde dolunayın gecelerimizden eksik olmamasını, bir Ay’a bakma meditasyonu ile değerlendirebilirsiniz.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Yorumlar

  1. […] Aya Bakma Meditasyonu Nedir? […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir