Doğa Genel Sağlık

Akdeniz Ateşi (FMF) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ailevi Akdeniz Ateşi olarak da bilinen FMF hastalığı kalıtsal bir hastalıktır. Tekrar eden yüksek ateş, karın, akciğer ve kas/eklem ağrıları en yaygın görülen belirtileri arasındadır. Peki Akdeniz Ateşi hastalığı nedir?

FMF hastalığı, genetik miras yoluyla vücutta kendi kendine nükseden ağrılı iltihaplarla ortaya çıkmaktadır. Yani genlerde meydana gelen ve gelecek nesillere aktarılan kalıtsal mutasyon sonucu vücutta nedensiz iltihaplar meydana gelir ve bağışıklık sistemi bununla başa çıkamayabilir. Bununla birlikte vücutta yarattığı etkilerden ötürü başka organların zarar görmesine de neden olmaktadır.

Akdeniz Ateşi

Akdeniz Ateşi Belirtileri

Akdeniz Ateşi hastalığı ve belirtileri daha çok çocukluk dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Ataklarla seyreden bir rahatsızlık olduğu için ataklar dışında hasta kendisini gayet iyi ve sağlıklı hissedebilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre atakların %90’ı 20 yaşından önce görülmektedir. Bu atakların görülme süresi 12-72 saat arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Ataklar esnasında en sık karşılaşılan belirtilerden bazıları şöyledir:

  • Tekrar eden yüksek ateş
  • Tekrar eden şiddetli karın ağrısı
  • Eklem iltihabı
  • Şiddetli eklem ağrıları
  • Göğüs ağrıları
  • Kan değerlerindegörülen yoğun iltihap

Görülen belirtiler kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte, ataklar daha çok yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısı ile ortaya çıkmaktadır. Hastalığı/atakları tetikleyen nedenle henüz bilinmemektedir. Ancak hastaların uzun bir zamanı ataksız geçirme ihtimalleri de vardır.

Akdeniz Ateşi’ne İyi Gelen Gıdalar

Akdeniz Ateşi

Akdeniz Ateşihastalarının yaşadığı en ciddi problem vücutta meydana gelen ağrılı iltihaplardır ve bazı besinler oluşabilecek ödem ve iltihapları tetikleyebileceğinden beslenme alışkanlıları oldukça önemlidir. Peki enfeksiyonları azaltabilecek ve Akdeniz Ateşine en iyi gelen gıdalar nelerdir?

  1. Renkli ve taze meyve/sebzeler. Meyve ve sebzeleri özellikle mevsiminde ve çiğ tüketmek oldukça faydalıdır.
  2. Özellikle balık, tavuk gibi beyaz et tüketimi
  3. Nohut, fasulye, bakliyat tüketimi
  4. Su, taze sıkılmış meyve suları ve bitki çayları. Özellikle su vücutta oluşabilecek toksin, iltihap, ödem gibi zararlı maddelerin atılmasında oldukça başarılıdır.

Bunun yanı sıra normalde de zararlı olan;

  • Şeker
  • Aşırı yağlı/tuzlu yemekler
  • Paketli hazır gıdalar
  • Kola, gazoz gibi gazlı içecekler özellikle uzak durulması gereken besinler arasındadır.

Akdeniz Ateşi Kilo Aldırır Mı?

Akdeniz Ateşihastalığının kilo aldırdığıyla alakalı direkt bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat her vücut uygulanan tedaviye farklı reaksiyon gösterebileceğinden, kullanılan ilaçlar kilo almayaneden olabilmektedir.  Bununla birlikte bağışıklık sisteminin düşmesi ataklar tetikleyen faktörlerden birisi olduğu için, beslenme düzenine ve yeme alışkanlıklarına dikkat etmek oldukça önemlidir.

Akdeniz Ateşi Tanı/Tedavi Yöntemleri

Kas ve eklemlerde meydana gelen ağrılı iltihap ya da romatizmal rahatsızlıklarda, diğer hastalıklarda olduğu gibi yapılan testlerden net bir bilgiye ulaşılamayabilir. Akdeniz Ateşi hastalığını diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği, tekrar eden atakları olması ve bu ataklar esnasında iltihapta artış görülmesi.

Bunu yanı sıra kişilerin iki atak arasında son derece sağlıklı ve iyi hissetmeleri de belirleyici hususlardan bir tanesidir. Yapılacak genetik testler net bir sonuca ulaştırmamakla birlikte hastalığın tanısının koyulmasında yardımcı olabilecek önemlifaktörlerden bir tanesidir.

FMF hastalığının tedavisinde yıllardır kullanılan tek ilaç Kolşisin haptır. Net bir şekilde hastalığı tedavi ettiği söylenmese de düzenli kullanımda atakları azalttığı bilinmektedir. Kullanılması gereken doz doktor tarafından belirlenmeli ve dikkatli kullanılmalıdır.

Kolşisin hap tedavisinin uygulandığı kişilerde yüksek oranlarda atakların önlendiği görülmektedir. Özellikle yüksek dozlarda ve dikkatsiz kullanıldığı zamanlarda mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi yan etkileri görülebilmektedir.

Akdeniz Ateşi Bitkisel Tedavi

Akdeniz Ateşi

 

FMF hastalığında kullanılan tek ilaç Kolşisin’dir. Kolşisin, temeli çiğdem çiçeğine dayanan bitkisel kökenli bir ilaçtır. Tanı ve tedavi yöntemleri kısmında da bahsedildiği gibi yüksek doz ya da dikkatsiz kullanım esnasında beklenmeyen yan etkiler görülebilir. Bunun dışında ömür boyu kullanılması gereken FMF ataklarının tedavisi için çok önemli bir ilaçtır.

Akdeniz Ateşi Hangi Bölüm Bakar?

FMF hastalığı genellikle romatoloji ya da dahiliye bölümünde incelenmektedir. Peki romatoloji nedir? Romatoloji bölümünde, kas ve iskelet sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar, romatizmal hastalıkların teşhis ve tedavisiyle ilgilenilmektedir.

FMF Hastalığı İlerlerse Ne olur?FMF Hastalığı Ölümcül Müdür?

FMF hastalığı görülen 10 kişiden 1’inde amiloid denilen bir protein oluşumuna yol açar. Bu protein ise zamanla özellikle böbreklerde birikerek böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Bu nedenle hastalığın tanı ve tedavisinde erken davranılması çok mühimdir.

Doğru ve düzenli tedavi uygulandığında hayati bir probleme yol açmayan Akdeniz Ateşi, amiloid denilen proteinin yaratabileceği böbrek yetmezliğinden ötürü yaşam süresini ciddi oranda etkileyebilmektedir. Bu nedenle bu konuda bilinçli davranmak ve alanında uzman doktorlara güvenerek tedaviye yanıt vermek, atakların azalması ve tedavisi noktasında oldukça önemlidir.

 

Aşırı Hidrasyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Yorumlar

  1. […] Akdeniz Ateşi (FMF) Nedir? Belirtileri Nelerdir? […]

  2. […] Akdeniz ateşi hakkındaki yazımızı da okumanız tavsiye olunur. Akdeniz Ateşi (FMF) Nedir? Belirtileri Nelerdir? […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir