Alkali su hakkında sağlıkla ilgili çok şey duymuş olabilirsiniz. Bazı kaynaklar yaşlanma sürecini yavaşlatmaya, vücudumuzun pH seviyesini düzenlemeye ve kanser gibi kronik hastaları önlemeye yardımcı olduğunu söylemektedir. Alkali su, tam olarak nedir?
Alkali Su Nedir?
Alkali sudaki Alkali, pH seviyesini ifade eder. PH seviyesi, bir maddenin 0 ila 14 arasında ne kadar asidik veya alkali olduğunu ölçen bir sayıdır. Örneğin, pH değeri 1 olan bir şey çok asidik ve pH 13 olan bir şey çok alkali olacaktır.
Alkali suyun pH seviyesi, normal içme suyundan daha yüksektir. Bu nedenle alkali su savunucuları vücuttaki asidi nötralize edeceğine inanmaktadır.
Normal içme suyunun genellikle nötr pH’ı 7’dir. Alkali suyun tipik olarak pH’ı 8 veya 9’dur. Bununla birlikte pH, tek başına suya önemli miktarda alkalinite vermek için yeterli değildir.
Alkali su ayrıca negatif oksidasyon azaltma potansiyeli ((ORP) ve alkali mineraller içermelidir. ORP, suyun bir antioksidan ya da pro olarak hareket etme yeteneğidir. ORP değeri ne keder negatifse o kadar antioksidize olur.
Alkali su kalsiyum, potasyum, magnezyum ve bikarbonat gibi mineraller içermektedir.
Alkali Su ile İlgili Yapılan Çalışmalar
Alkali su gerçekten çalışıyor mu? Bu biraz tartışmalı bir konu. Birçok sağlık uzmanı, kullanıcılar ve satıcılar tarafından yapılan birçok sağlık talebini desteklemek için yeterli araştırma yapılmadığı söylenmekte. Ayrıca alkali suyun belirli koşullar için yararlı olabileceğini öne süren birkaç çalışma vardır.
Yapılan bir çalışma, alkali iyonize su içmenin yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterolü olan kişiler için yararlı olabileceğini öne sürmüştür.
2012 yılında yapılan bir çalışma da, pH değeri 8,8 olan doğal karbonatlı artezyen alkali su içmenin, asit reflüsüne neden olan ana enzim olan pepsin’i etkisiz hale getirmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.
Alkali Suyu Nasıl Hazırlarız?
Alkali su, evimizde yapabileceğiniz bir sudur. Limon ve karbonat kullanarak alkali suyunuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Limonlu Alkali Su
1 adet limonu dilimleyin. 2 Litre suyun içine atın. 8 saat bekledikten sonra 1 çay kaşığı deniz tuzu ekleyin. İyice karıştırın. Bu suyun pH seviyesini artırıp suyun alkali su olmasını sağlayacaktır.
Karbonatlı Alkali Su
1.5 litre suyun içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırın ve birkaç saat bekleyin. Alkali suyunuz hazır. Karbonatı eczaneden almanız daha iyi olacaktır.
Alkali Suyun Faydaları Nelerdir?
- Alkali su zayıflamaya yardımcıdır. Tek başına zayıflatmaz, vücuttaki ödemi atar, sindirim sistemini destekler ve toksinlerden arındırır.
- Vücudun pH dengesini sağlar.
- Böbrekleri çalıştırır ve böbrek taşının oluşmasını engeller.
- Güçlü bir antioksidan etkisi vardır.
- Vücudu nemlendirir ve cildi güzelleştirir.
- Diyabeti önler ve kemik hastalıklarından korur.
- Enerjiyi yükseltir.
- Kanserle mücadelede destektir.
- Yaşlanmayı geciktirir ve kalbi korur.
- Alerji dayanıklılığını artırır.
- Bağırsakları korur.
- Hücrelerin yenilenmesine yardımcıdır.
- Vücudun bağışıklık sistemini ve direncini güçlendirir.
Alkali Suyun Olası Yan Etkileri ve Riskleri
Alkali içme suyu güvenli olarak kabul edilse de, olumsuz yan etkilere de neden olabilir.
Bakterileri öldürmeye ve diğer istenmeyen proteinleri kan dolaşımınıza girmekten atmaya yardımcı olan doğal mide asiditesinin düşürülmesini sağlar.
Vücuda alınan çok fazla alkalinite, gastrointestinal sorunlara ve cilt tahrişlerine neden olabilir. Çok fazla alkalinite, vücudun normal pH’ını karıştırarak, metabolik alkaloza neden olabilir. Bu durum şu semptomları üretebilir.
- Mide bulantısı
- Kusma
- El titremesi
- Kas seğirmesi
- Ekstremitelerde ve yüzde karıncalanma
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
Alkaloz ayrıca vücuttaki serbest kalsiyumun azalmasına neden olmakta ve bu kemik sağlığını etkilemektedir. Bununla birlikte, hipokalseminin en yaygın nedeni alkali su içmekten değil, paratroid bezinin yetersiz çalışmasından kaynaklanmaktadır.
Doğal alkali su içmek, doğal mineraller içerdiğinden genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte yüksek pH’ının düşündüğünüzden daha az iyi mineral içeren ve kirletici maddeler içerebilecek yapay alkali suya dikkatli olmalısınız. Ayrıca çok fazla alkali su içmenin, sizi mineral eksikliğine maruz bırakacağını da unutmayın.
Siyah Çay ve Bilmediğimiz 11 Faydası
[…] Alkali Su Nedir Yararları ve Riskleri Nelerdir? […]
[…] […]