şeker türleri
Genel Sağlık

Şeker Türleri Nelerdir? Vücuda Nasıl Etki Eder?

Genelde “sofra şekeri” olarak düşündüğünüz ve sabah kahvenize veya çayınıza karıştırarak pişirebileceğiniz şeker türleri sakaroz olarak bilinir. Sükroz, disakkarit olarak bilinen bir karbonhidrattır ve fruktoza bağlı bir molekül olan glikozdan oluşur.

Şeker, meyveler, sebzeler ve kuruyemişler de dahil olmak üzere bitkilerde doğal olarak üretilir. Bitkiler güneş enerjisini yiyeceğe dönüştürdüğü için fotosentez sırasında yapılır. Şeker kamışı ve şeker pancarı en fazla şekeri tutan iki bitkidir, bu nedenle çoğu ticari şeker bu iki bitkiden çıkarılır.

Çoğu şeker yapmak için ekstraksiyon işlemi, meyve suyunu serbest bırakmak için bitkiye basmayı içerir. Meyve suyu konsantre edilir ve kristalleştirilir, daha sonra sıvıyı veya melası kristallerden ayırmak için döndürülür. Şeker kristallerinde kalan melas miktarı şekerin türüne bağlıdır. Rafine işleminden sonra toz şekerin üzerinde melas kalmaz, ancak demerara veya turbinado gibi ham şekerlerde biraz melas kalır. Esmer şeker gibi bazı çeşitler, rafine işleminden sonra pekmezi geri ekler.

Şeker Türleri Nelerdir?

Beyaz ve kahverengi şeker granülleri

Şekerler çeşitli gruplara ayrılabilir. Sırasıyla bir şeker birimi ve iki şeker biriminden oluşan monosakkaritler ve disakaritler, her ikisi de basit karbonhidrat formlarıdır.

Monosakkaritler veya basit şekerler, tüm karbonhidratları oluşturan temel bileşiklerdir. Glikoz, fruktoz ve galaktoz, yediğimiz karbonhidratları oluşturan üç ana monosakkarittir. Glikoz ve fruktoz bitkilerde doğal olarak bulunurken, galaktoz sütten gelir.

Disakkaritler, sakaroz veya maltoz gibi birbirine bağlı iki monosakkarit içeren şekerlerdir. Sükroz bir disakkarittir çünkü bir molekül glikoza bağlı bir molekül fruktoz içerir. Sütte bulunan bir şeker olan laktoz , birbirine bağlı bir molekül galaktoz ve bir molekül glikoz içeren bir disakkarittir.

Doğal Şeker ve İlave Şeker

Gıdalarda doğal olarak bulunan şekere doğal şeker denir. Bu şekerler, vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu her türlü besini sağlayan süt, meyve ve sebzelerden gelir.

Doğal kaynaklardan elde edilen şeker , Amerika Diyet Rehberi tarafından tavsiye edilen sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Doğal şeker kaynakları ayrıca lif, fitokimyasallar ve temel vitaminler ve mineraller gibi şeyleri içerebilir.

İlave şeker, bir yiyecek veya içeceğe üretildikten veya hazırlandıktan sonra eklenen şekerdir. Eklenen şekerlerde yüksek bir diyet, hem prediyabet hem de tip 2 diyabet, kronik inflamasyon, yüksek tansiyon ve obezite geliştirme şansınızı artırabilir.Araştırmalar, ilave şeker oranı yüksek bir diyetin, kalp hastalığından ölme olasılığınızı üç kat artırabileceğini göstermiştir.

Şeker Türleri – İlave Şeker Çeşitleri

Toz şeker, esmer şeker, basit şurup ve pudra şekeri gibi genellikle pişirme ve fırınlama için kullanılan çeşitli şeker ve şurup türlerini içerir.

Bal, bitki ve çiçeklerin nektarından arılar tarafından yapılan tatlı bir şuruptur. Fruktoz, glikoz, maltoz ve sakaroz içerir ve hatta arıların hangi bitkiden topladığına bağlı olarak diğer şeker türlerini içerebilir.Bal, ilave şeker kaynağı olmasına rağmen, sağlığınıza fayda sağlayabilecek vitaminler, mineraller ve antioksidanlar da içerir.

Agave nektarı olarak da adlandırılan agave şurubu, Meksika’ya özgü bir kaktüs olan agave bitkisinin içinde bulunan sıvının konsantre bir şeklidir. Çoğunlukla fruktozdan ve bir miktar glikozdan oluşur. Araştırmalar, yüksek fruktozlu bir diyetin insülin direnci ve tip 2 diyabet geliştirme şansınızı artırabileceğini göstermiştir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Yorum

  1. […] Şeker Türleri Nelerdir? Vücuda Nasıl Etki Eder? […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir