Mart 2020’den beri hızla tüm dünyaya yayılan Coronavirüs, ülkemizde alınan tedbirlerle, bu salgının dünya ülkelerine oranla yayılımını yavaşlattı. Öyle ki İngiltere, Türkiye’yi güvenli ülkelerden biri olarak ilan etti.
Hindistan, Amerika gibi nüfusu kalabalık ülkelerde, hem nüfus faktörü hem kuralların gevşetilmesi hem de insanların tedbirsizliği nedeniyle, Coronavirüs, hızla yayılmaya devam ediyor.
Son Coronavirüs Tablosu
Dünya genelinde;
Salgına yakalanan kişi sayısı 11,8 milyon,
İyileşen kişi sayısı 6,42 milyon,
Ölen kişi sayısı 544 bin
Salgının en yoğun görüldüğü ülkeler
Amerika Birleşik Devletleri 3,05 milyon vaka, 918 bin iyileşen, 133 bin ölüm,
Brezilya 1,67 milyon vaka, 1,07 milyon iyileşen, 66.868 ölüm
Hindistan 742 bin vaka, iyileşen sayısı tespit edilememiş ve 20.642 ölüm.
Bu ülkelerde Coronaviras salgınına yakalanan ve ölenlerin sayısı her gün artıyor. Ayrıca bu ülkeleri de Peru ve Rusya takip ediyor. Ölen kişi sayısı 10 binin üzerinde. Ülkemizde de bir ara kontrol altına alınıp, günlük vaka sayısının 1000’in altına düştüğü görülmüş ise de, son açıklanan tablolarda, tedbirsiz davranışlar yüzünden günlük vaka sayısının yine 1000’in üstüne çıktığı görülmektedir.
Türkiye’de Coronavirüse yakalanan kişi sayısı son tabloya göre;
207.897 vaka, 185.292 iyileşen hasta ve 5260 vefat eden kişi olarak 7 Haziran son tabloda açıklandı. Ölen kişi sayısı 100’ün üzerinde seyrederken, bu sayı 20’nin altına düştü. Tek isteğimiz bir gün bu salgının tamamen ortadan kalkması. Ancak uzmanlar salgının 2 yıl kadar bizimle birlikte olacağı görüşünde. Bu yüzden tedbirleri gevşetmemek, bu aşamada önem arz ediyor.
Coronavirüs için Almamız Gereken Tedbirler
Coronavirüs, için aslında 3 faktöre dikkat etmemiz, bu salgına yakalanma riskimizi en aza çekecektir. Maske + Mesafe+ Hijyen. Dışarı çıktığımızda maskemizi takıp, 1,5 metre mesafe kuralını koruyup, evimizde ve işyerlerimizde gerekli tedbirleri aldıktan sonra, bu salgına yakalanmadan yaşamamız mümkün.
Maske Kuralına Uymak
Hepimizin dışarı çıktığımızda maske takmak zorunluluğu olduğunu artık idrak etmemiz gerekiyor.
Ancak görüyoruz ki, hala maske takmayan, maskesini çene altında tutan ya da elinde taşıyan kişileri çok fazla.
İçişleri Bakanlığı’nın 81 ilin valiliklerine gönderdiği genelgeye göre, 81 ilde maske takma zorunluluğu getirildi. Maske takmayanlara kesilecek ceza miktarı ise 900 TL. Polis, jandarma, bekçi ve zabıtalara da maske takmayanlara para cezası kesilmesi yetkisi verilse de, maske takmak istemeyen kişilerin zorluk çıkarttığı da sık sık haberde görülüyor.
Maske konusunda duyarlı olmamız, bu salgının daha fazla kişiye bulaşmaması için alınması gereken en önemli tedbirlerden. Her şeyden önce her akşam döndüğümüz evimizdeki ailemizin sağlığı için de dışarıda maske takmak çok önemli.
Mesafe
Aslında en iyi kural, gerekmedikçe dışarı çıkmamak. Çünkü insanlar hem maske hem de mesafe kuralına uymadan serbestçe gezmeye başladılar. Sıkı tedbirler alınsa da, maskenin ve mesafeyi korumanın ne kadar önemli olduğunun bilincinde olmayan insanları görüyoruz.
Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, sürekli olarak sosyal medya hesaplarından, maske, mesafe ve hijyen kuralına dikkat çekse de, insanların özellikle banka ve market gibi kalabalık yerlerde kurallara fazla riayet etmediklerini görmekteyiz.
Polisler ve banka personelinin sürekli uyarılarına rağmen, özellikle kalabalık şehirlerde mesafe kuralına pek uyulmuyor. Bu yüzden mesafe kuralına uyulması için iyi bir bilinçlendirme şart.
Dışarıda iken ya da bir topluluk içinde bulunmak durumunda iseniz, maskenizi takın ve 1,5 metre sosyal mesafe kuralına uyun. Özellikle kalabalık şehirlerde, toplu taşıma araçlarında gereken kurallara uyulmadığı, kapasite üzerinde araçlara yolcu aldıklarını gözlemlemişsinizdir. Gerekmedikçe toplu taşıma araçlarını kullanmayın. Kullanmak zorunda kalırsanız da, her ilin emniyet teşkilatının artık bir WhatsApp ihbar hattı numarası var. İlinizin ihbar numarasını öğrenerek ve fazla yolcu alan aracın plakasını da öğrenerek, durumu yetkililere bildirebilirsiniz.
Hijyen
Hijyen kurallarına dikkat etmemek sadece Coronavirüs değil, pek çok hastalığın da bizlere bulaşmasına neden oluyor. Her gün dışarıda pek çok yüzeye temas ediyoruz. Binaların korkuluk demirleri, otobüslerin tutunma demirleri ya da tutaçları, kâğıt ve parayla temas gibi gün içinde pek çok faaliyette bulunuyoruz.
İnsanların salgın sürecinde ilk önce hijyen kurallarını benimsemesi ve uyması gerekli. Sürekli olarak yanımızda dezenfektan taşımak, bankaların ATM cihazlarının yanında bulunan ya da belediyelerin belli yerlere koydukları dezenfektanlardan yararlanmak bir nebze koruyabilir bizleri.
Eve geldiğimizde de kıyafetlerimizi değiştirip, kişisel hijyenimize dikkat edip, çamaşırları evdekilerin kıyafetlerinden ayrı bir şekilde en az 60 derecede yıkamak da gerekli.
Evimizde Alacağımız Tedbirler
Evin dışındaki dünya, kendimizi korumamız gereken bir dünya. Dışarıdan eve Coronavirüs mikrobunu getirmemek için,
Eve geldiğinizde kendinize ait bir oda varsa, hiç kimseye temas etmeden kendi odanıza geçin.
Maskenizi iki ayrı poşetin içine koyarak öyle çöpe atın.
Kıyafetlerinizi değiştirin ve en az 60 derecede yıkayın.
Elinizi en az 20 saniye kuralına bağlı olarak iyice yıkayın. Daha sonra yüzünüzü yıkayın.
Odanızı havalandırın. Bu havalandırma işini evde olduğunuzda sürekli yapmanız gerekir. Evinizi temiz tutun.
65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan aile büyüğünüz varsa, temas etmemeye özen gösterin.
Halsizlik, yorgunluk, yüksek ateş gibi belirtileriniz varsa, ya da nefesinizde daralma ya da nefes alamama gibi belirtileriniz varsa, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidip,
Coronavirüs testi talep edin.
İşyerinizde almanız Gereken Tedbirler
İşyerleri, doğal olarak pek çok kişinin girip çıktığı, insanların toplu olarak çalıştığı yerlerdir. Özellikle, içeri girişlerde herkesin ateşi ölçülmeli, maske takmayanların içeri alınmaması ve yüksek ateşi olanların da tedbir amaçlı işyeri doktoruna ya da en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi gereklidir.
İşyeri havalandırması sürekli olarak kontrol edilip temizliği yapılmalı, camların açılması suretiyle içeri temiz hava girişi sağlanmalıdır.
Mutfaktaki araç gereçlerin özellikle çay ve kahve bardaklarının tek kullanımlık karton bardaklardan olması gereklidir. Ancak büyük işyerlerinde bu mümkün olmadığından mutfaktaki araç gereçlerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi, bardak, tabak ve kaşık gibi araçların da yüksek ısı derecesinde yıkanması gereklidir.
Bina içi, bina dışı, tuvalet gibi bina ortak alanları sık sık temizlenmeli ve dezenfektesi sağlanmalıdır.
Coronavirüs pandemisi süresince, sağlığımız için önemli üç kurala yani maske+mesafe+hijyen kuralına uyduğumuzda, bu salgından etkilenmememiz büyük olasılık. Bu yüzden hem kendi hayatımız hem de sevdiklerimizin hayatını korumak için kurallara uymamız önemlidir.