Güneş Patlaması Nedir ve Nasıl Oluşur?

Güneş patlaması

Son günlerde Güneş patlaması nedir sorusu fazlası ile merak edilmeye başlandı. Bunun arkasında iki farklı sebep var. Birinci haberlerde son zamanlarda çok fazla yer alması ikincisi ise insanların güneş parlaması ile patlamasını karıştırması.

Güneş patlaması

Güneşin yüzeyinde meydana gelen ve aniden gelişen artışlar parlama olarak ifade edilir. Fakat güneş patlamalarının hem tanımı hem de oluşumu parlamalardan tamamen farklıdır. Ayrıca haberlerde de son günlerde yaşanan patlamaların dünyaya etkileri fazlası ile yer bularak insanları meraka sürüklemiştir.

Güneş Patlaması Nedir ve Nasıl Yayılır?

Bir diğer adı güneş püskürtüsü olan patlamalar güneşin gaz yuvarında meydana gelmektedir. Güneşin Atmosferi olarak adlandırılan bu gaz yuvarlarında zaman zaman patlamalar meydana gelerek Güneş Püskürtüsü adını alır. Güneşin atmosferinde olsa da bu patlamalar diğer 3 tabakalardan geçerek uzaya yayılır. Plazmanın sıcaklığını milyon kelvin derecelerine çıkartan patlamalar elektron, proton ve ağır iyonları uzaya doğru fırlatır. Üstelik bu fırlatmanın hızı da ışık hızındadır.

Güneşte meydana gelen bu patlamalar arkasında bir iz bırakır. Güneş lekeleri adı verilen bu izler ile güneşte olan ya da olacak bu lekeler aslında patlamaların habercisidir. Patlama sırasında manyetik alanda devasa bir artış olması bu lekelerin nedenlerindendir. Hatta yakın bir zamanda NASA, Mars gezegeni boyutunda bir lekenin dünyaya doğru döndüğünü ifade etmiştir. Bu da insanlar arasında patlamaların dünyaya etkilerinin merak edilmesine neden olmuştur.

Güneş Patlamalarının Dünyaya Çarpması

Güneş patlaması

Son zamanlarda güneşte meydana gelen patlamalarda bir artış olmuştur. Bu durum başta NASA olmak üzere bu konulara meraklı herkesin dikkatini çekmiştir. Güneşin devasa bir boyutu vardır ve her zaman patlamalar gezegene doğru olmaz. Fakat eğer meydana gelecek patlamanın uzantısında bir gezegen var ise buna GezegenlerarasıKoronal Küle Boşalması adı verilmektedir. Işık hızında ilerleyen bu dalga şok dalgası ile gezegene isabet eder. Büyük bir patlamanın dünyaya isabet etmesi manyetosfer tabakasını bile etkileyebilir.

Dünyanın güneşe dönük olan kısmından etkileyen patlamalar yüzünden manyetosfer tabakası patlamanın olduğu yönden baskılanır. Güneşe dönük olmayan kısımdaki manyotesfer ise kuyruk şeklinde uzamaya başlar. Fakat güneş patlaması ile meydana gelen bu süreç çok uzun sürmez. Dünyada bu sırada terawatt derecesinde güç üretilerek atmosferin üst tabakalarına iletilir. Daha sonra ise manyetosfer tabakası eski halini alır.

Büyük Patlamaların Dünyaya Etkisi Ne Olur?

Güneş patlaması

1859 yılındaki güneş patlaması insanların gözlemleyebildiği ilk patlamadır. Bu yıldan hem önce hem de sonra sayısız patlama meydana gelmiştir. Geçmiş yıllardaki patlamaların dünyaya etkileri tam anlamı ile belirlenememiştir. Fakat 1859 yılında meydana gelen patlamalar ile alakalı pek çok olay olmuştur. Dünyayı etkileyen patlamaların sebep olduğu sorunlar ise şunlardır:

  • Kutup noktalarında Aurora adında ışıklar meydana gelir.
  • Radyo iletişimi aksar.
  • Uydulardaki elektronik devreler hasar alır.
  • Elektrik iletim hatlarında bozulmalar oluşur.
  • Zaman zaman şehirlerde uzun süreli elektrik kesintisine olur.

Henüz bunların haricinde ekstra bir sorun dünyada meydana gelmedi. Fakat uzmanlar ileride meydana gelecek büyük çaplı patlamalar için kesin bir şey söylemiyor. Çünkü ilerleyen süreçlerde eğer patlamaların oranı artarsa elektriksel olarak çok daha büyük sorunlar olabilir.Güneş patlaması ile alakalı bu fikirler şimdilik sadece teori olarak kabul ediliyor.

Ozon Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır ve Maliyeti?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir