Genel Girişimcilik

Türkiye’de Silaj Yetiştiriciliği

Silaj yetiştiriciliği , ülkemizde yaygın olarak bulunan ve yaygınlık gösteren bir tir. Kişilerin dikkatini çekerek tarım ile uğraşmak isteyenlerin yüksek gelir elde edebilecekleri alanlardan biridir. Bu sektör ile ilgili  genel olarak bilinmesi gereken bazı durumlar vardır. İlk olarak sıradan bir silaj üretimi gerçekleştirecek herhangi birinin çok fazla detaya ve üst donanıma ihtiyacı yoktur. Ancak kaliteli bir silaj elde etmek adına izlenilecek yollardan biri de silaj için gerekli araç, bilgi ve gerecin olması gereklidir.

Türkiye’de Silaj Yetiştiriciliği Yapmak

Oldukça verimli toprakları ve bitki örtüsüne sahip olan Türkiye sınırları, pek çok ilde gerçekleştirilen ve birçok aileninde geçim kaynağı olarak tarım görülmekte. Bu sektör doğu illerimizde yaygın bir biçimde görülerek, hemen hemen tüm illerde yaygınlık göstermektedir.

İlk olarak bu kişilerin bu gibi durumlar karşısında sektör içinde devamlılık gösterebilmesi için çevrede bulunan bilir kişilerden ve de tarım ile uğraşan çiftçilerden destek ve bilgilerin alınarak bu sektör içerisine adım atılmaya uygun bulunulmakta. İlk olarak kişilerin yapması gereken hangi alanda yoğunlaşması gerektiğine karar verilmesi lazım.

Silaj, genel olarak yeşil ve sulu bitkilerin havasız ortamlar içinde turşulaştırılması ile elde edilebilen hayvan yemlerine denilmektedir. Bu yöntem sayesinde meydana getirilmiş olan ve elde edilen yemlerin, özellikle de yeşil bitki bulunmayan yaz ayları ve de kış ayları içinde hayvanların beslenebilmesi adına oldukça önemlidir.

Her yeşil bitki silaj üretimi için uygun olmayabilir. Ancak silaj yapımındaki en önemli husus bitkilerin başlarında yer alan mısır bitkisel sap ve dane veriminin yüksek olmasından dolayı herhangi bir çeşit mısır, silajlık olarak yetiştirebildiği belirtilmekte.

Silaj Yetiştiriciliği Yapabilmenin Uygun Zamanlaması

İlk olarak bu sektör içerisinde gitmeye kararlı olan bireylerin izlemesi gereken yöntemlerin başında zaman kavramı yer almaktadır. Zaman kavramını kişilerin çok iyi değerlendirmesi gereklidir. Aksi halde meydana gelebilecek üretim yaz ve kış aylarına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda elde edilen gelir miktarlarına da etki etmektedir.

Silaj yapılabilmesi için herhangi bir kişinin mısırların ekim zamanlarını ana ürün olması koşulu ile nisan ve mayıs ayı, ikincil ürün olarak da elde edilenlerde ise haziran ve temmuz ayı olması gerektiği belirtilmekte. Silaj yapımı, genel olarak en uygun zamanlardan bir tanesi de koçanlarda yer alan danelerin olgunlaşma süreçlerinin başlamasıyla beraber iç bünyesinde yer alan gelen suyu kaybetmediği dönemlerinde üretimin yapılması gerekliliği özellikle vurgulanmaktadır.

Hasadın olgunlaşmasının gecikme durumları bulunmasından sonra daneler sertleşebilmekte. Hayvanlar tarafından bu sertleşen daneler tercih edilmemektedir. Bunun nedeni de hayvanlar sertleşen danelerin tatlarını tam anlamıyla sindiremediğinden dolayıdır.

Ne Yapılmalı?

Hasat edilen mısırlar silaj makineleri aracılığı ile silo çukurlarına doldurulmaktadır. İyice sıkıştırılması da traktör yardımı ile sağlanmaktadır. Silajlık mısırlar sıkıştırıldıktan sonra hava almaması gereklidir. Olası bu tarz durumlara karşı kişilerin izlemesi gereken yöntemlerden biri de silajlık mısırların hava almayacak bir biçimde plastik örtü ile sarılması gerekliliğidir.

45 gün ve 60 gün  silonun kapatılmasından  sonraki gün olarak,  silaj yemleri hazır hale gelmektedir. Koyun yada atların da mısır silajı, et yada süt sığırlarının beslenebilmesi için bir kaba yem kaynağı haline gelebildiği gözlemlenmektedir.

Silaj Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

İlk olarak kişilerin dikkat etmesi gereken durumlardan biri de silaj kalitesini, hasat zamanlarını, mısırın çeşidini, koçan oranlarını, doğru sıkıştırma yöntemlerini  ve silonun durumlarının belirlemeleri gerekmektedir. Bu belirtilen yöntemlerden herhangi birinde gelebilecek olan herhangi bir hata, silaj kalitesini düşünebilmeye olanak tanımaktadır.

Bu sektör içerisinde kişilerin devamlılık gösterebilmeleri için minimum 30.000 TL gibi bir sermayelerinin bulunması gereklidir. Bölgelere göre meydana gelebilecek bu rakam değişiklik göstermektedir. Ancak ilk olarak dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de kişinin bu iş alanını ne kadar istiyor olması, ve de ne kadar sevebileceği gibi konuları kendi iç bünyesinde belirlemesinin ardından silaj yetiştiriciliğine adım atması uygun bulunuyor.

Ayrıca silaj üretiminde KOSGEB desteği bulunarak, üretim tesislerinde makine ve ekipmanlarda sağlanmaktadır. Bu silaj makineleri bilgisayardan farksız bir şekildedir. Gerek duyulan tüm bilgiler silaj makinesinin ekranında yer almaktadır. Bu sayede, ne yapılması gerektiği konusunda da büyük kolaylık sağlamaktadır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir