Genel

Çocuğunuzun Öfkesinin Nedeni Nedir?

Çocuğunuzun öfkesinin nedeni çok farklı nedenlerden olabilir. Öfke duygusu ile ilgili pek çok insanın yanlış bildiği durumlar vardır. Öfkeyle ilgili pek çok insan kaçınılması gereken ya da hiç öfkeli olmalıyım, tarzında yanlış düşüncelere sahiptir. Ancak öfke her insan için gerekli ve olumlu bir duygudur. İnsanların öfkesinin normal sayılması gibi çocukların öfkesi de normaldir ancak ebeveynler için önemli bir sinyal olabilir.

Çocuğunuzun öfkesinin nedeni

Öfke Duygusu Neden Vardır?

Her insan kendisi ihanete uğradığında, kandırıldığında ya da kötü cümlelere maruz kaldığında öfkelenir. Bunun yanında bu durumlarda öfkesini kontrol edemeyip yanlış davranışlara girmek asıl yanlış olan durumdur. Bu durumlar çocuğun öfkesi için de geçerlidir. Çocuklar gerçekten öfkelenebilir ve nasıl ifade edeceğini bilemez. Ya da çocuk öfke duygusunu kullanarak anne babasına farklı mesajlar veriyor olabilir. Öfke duygusu insanların kendilerini savunmaları için gereklidir.

Öfke duygusu insanı harekete geçirerek tepki vermeye yardımcı olur. Bununla birlikte çocukluk döneminden itibaren yanlış şekilde zihne yerleşen öfke duygusu insan ilişkilerini ve etkileşimini olumsuz şekilde etkiler. Ebeveynler ise çocuklarının öfkelerini önlemek için ilk olarak farkındalık sahibi olmaldır.

Çocuğunuzun Öfkesinin Nedeni

Çocuğunuzun Öfkesinin Nedeni Ne Olabilir?

Her çocuğun öfkelendiği durumlar birbirinden farklı olabilir. Öfke duygusunun yoğunluğunda ve ifade edilişinde anne babanın benimsediği tutum belirleyici olacaktır. Çocuklar ilk olarak istekleri yerine getirilmediği zamanlarda öfkelenirler. Elindeki telefon alındığında, istediği çikolata verilmediğinde ya da kendi temizliği ile ilgili ısrar edildiğinde öfkelenebilir.

Bu durumlarda ailenin çocuğa yaklaşımı oldukça önemlidir. Çocuğu susturmak için daha çok bağırmak, çocuğun öfkesinin yanlış olduğunu hissettirmek ya da çocuğun isteklerini dikkate almamak bu durumda yapılacak yanlış davranışlar arasındadır.

Çocukların öfkelenme davranışını artıran önemli nedenlerden birisi, öfke gösterdiğinde isteklerinin yerine geliyor olmasıdır. Bu öğrenmeyi gerçekleştiren çocuk öfkeyi bir istek aracı olarak kullanmaya başlayabilir. Çocuğun çevresindeki örnek alacağı bireyler işlerini öfkeyi kullanarak çözmeye çalışıyorsa çocuğun öfkesi doğal biçimde artacaktır.

Tüm bu nedenlerin yanında çocuklar farklı durumları yansıtmak için öfkeli davranışlar sergiler. Değerli olduğu ve sevildiği hissettirilmeyen çocukların öfkelerini kullanarak bu durumları anlatmaya çalışması doğaldır. Çocuğun önemsenmediği bir ev ortamı öfkenin yanlış yerleşmesi için önemli bir kaynaktır.

Çocuğunuzun Öfkesinin Nedeni

Çocuklar Öfkelendiği Zaman Nasıl Davranılması Gerekir?

Ebeveynler çocukları öfkeli davranışlar gösterdiğinde ve çocuğun öfkesini önlemek için öncelikli olarak bu davranışların nedenini anlamaya çalışmalıdır. Öfkelenen bir çocuğun gözden kaçırılmış bir gelişimsel ihtiyacı olup olmadığının anlaşılması sağlanmalıdır. Çocuk öfkeyi bir şeyleri elde etmek ya da üstünlük sağlamak için kullanıyorsa öfkeli ifadeler kullandığında “Senin sakinleşmeni bekliyorum.” diyerek sakinleştiği zaman onu dinleyeceğinizi ifade edebilirsiniz. Çocuk öfkelenerek bir şeyleri yaptıramayacağını anladığında bu davranışları adım adım sönecektir.

Çocuk öfkelendiğinde sizden ne bekliyor? Çocuğunuz bir şey anlatırken onu dinlemiyorsanız ya da onu umursamıyorsanız çocuğunuzun öfkelenmesi doğaldır. Böyle bir durumda “Neden bağırıyorsun!” şeklindeki bir yaklaşım yerine çocuğun değerli olma ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmalıdır.

Aileniz içerisinde öfkeli bireyler varsa çocuğun öfkeli davranışları edinmemesi için yardım almasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun farkındalık düzeyini artırmak amacıyla öfkeyle ilgili animasyonlardan, resim çalışmalarından ve ev içi etkinliklerden yararlanabilirsiniz. Çocuğunuzla öfkeyle ilgili amaçlar belirleyerek adım adım farklı çalışmalar yapmak oldukça yararlı olacaktır. Çocukla birlikte olumlu davranışlarla ilgili hikaye anlatma ya da drama çalışmaları çocuğun öfkesi ile ilgili farkındalık düzeyini artıracaktır.

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Yorum

  1. […] Çocuğunuzun Öfkesinin Nedeni Nedir? […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir