Öfke yönetimi konusuna bakmadan evvel öncelikle öfke nedir, bunu bir incelememiz gerekir. Son yıllarda TV gündüz kuşağı programlarında, sokakta, her yerde bir öfke problemi sorunu yaşadığımızı hepimiz görüyoruz. Neden bu kadar öfkeliyiz? Bizim bu ruh halimizi zedeleyecek kadar öfkelenmemize neler sebep oluyor?
Öfke, her zaman kötü değildir elbette. Uygun bir şekilde ele alınması gerekir. Öfkenin hizmet ettiği amacı ve öfke yönetimine en iyi yaklaşımı düşünmelisiniz. Öfkenin kendisi bir sorun değildir, nasıl başa çıktığınız önemlidir. Öfkenin doğasını, nasıl yöneteceğinizi ve öfkesi kontrolden çıkmış biriyle karşılaştığınızda ne yapacağınızı düşünmelisiniz.
Öfke Yönetimi: Öfke Nedir?
Öfke, algılanan tehditlere karşı verilen doğal bir tepkidir. Vücudunuzun adrenalin salgılamasına, kaslarınızın gerginleşmesine, kalp atış hızınızın ve kan basıncınızın artmasına neden olur. Duygularınızı daha keskin hissedebilirsiniz, elleriniz, yüzünüz kızarabilir. Öfke, sağlıklı bir şekilde yönetilmediğinde sorun haline gelir. Yani kızgın hissetmek iyi mi, kötü mü?
Kızgın olmak, öfkelenmek her zaman kötü bir şey değildir. Öfke, endişelerinizi paylaşmanıza neden olurken, olumlu şeyler yapmaya motive edebilir. Burada esas olan öfkeyi sağlıklı bir şekilde yürütmektir. Yani öfke yönetimi yapmaktır.
İnsanlar Neden Öfkelenir?
Adaletsizlik, sabrı kaybetmek ya da fikirlerin/çabaların takdir edilmediğini hissetmek gibi pek çok neden, öfkenin tetikleyicileri arasındadır. Diğer nedenler ise kişisel problemler hakkında endişelenmek, travmatik ya da öfkeli olayların anıları yer alabilir. Ayrıca kendinizden, çevrenizdeki dünyadan ya da başkalarından ne beklemeniz gerektiği öğretildiğine bağlı olarak öfke tetikleyicilerimiz vardır. Kişisel geçmiş de öfkeye tepkiyi besleyecektir. Örneğin kişiye öfkesini uygun şekilde nasıl ifade edeceği öğretilmediyse, hayal kırıklıkları kişiyi perişan edebilir ya da öfke patlaması yaşanana kadar birikebilir.
Kalıtsal eğilimler, beyin kimyası ya da altta yatan tıbbi durumlarda öfke patlaması eğiliminde rol oynamaktadır.
Öfkeyle Başa Nasıl Çıkılır?
Birey kızgın olduğunda öfke duygusuyla şu şekillerde başa çıkabilir.
İfade : Öfke ifadesi, öfkeyi iletme eylemidir. İfade makul, rasyonel bir tartışmadan şiddetli bir patlamaya kadar uzanır.
Bastırma: Öfkeyi tutmak ve muhtemelen daha yapıcı bir davranışa dönüştürmek için bastırma yöntemi uygulanır. Öfkeyi bastırmak, öfke yönetimi sırasında öfkeyi daha içe doğru kendinize çevirmenize, öfkenizi pasif-agresif davranışlarla ifade etmenize neden olabilir.
Sakinleştirmek: Bireyin kendisini sakinleştirerek, duyguların azalmasına izin vererek, dışa dönük davranışınızı ve içsel tepkinizi kontrol ettiğiniz zamandır.
İdeal olarak yapıcı ifadeyi seçersiniz. Bu durumda endişelerinizi ve ihtiyaçlarınızı açıkça ve doğrudan, başkalarını incitmeden ya da onları kontrol etmeye çalışmadan ifade etmelisiniz.
Öfke, Sağlığa Zarar Verir mi?
Yapılan bazı araştırmalar öfkeyi bastırmak gibi uygunsuz bir şekilde ifade etmenin, sağlığa zararlı olabileceğini öne sürmektedirler. Öfkeyi bastırmak kronik ağrıları daha çok kötüleştirirken, öfkeyi ifade etmek ağrıyı azaltacaktır. Öfke ve düşmanlık beslemek, bireylerde kalp hastalığı, felç, peptik ülser ve yüksek tansiyona yol açabilir.
Profesyonel Yardım Ne Zaman Gerekir?
Öfkeyi kontrol etmek, herkes için pek çok zaman oldukça zordur. Öfkeniz kontrolden çıkmışsa ve pişman olacağınız şeyler yapmanıza neden olabilir. Ayrıca öfke, çevrenizdekileri incitiyorsa, kişisel ilişkileri olumsuz etkiliyorsa, öfke sorunları için yardım almalısınız. Öfke yönetimi, psikologların tavsiyeleriyle kontrol altında tutulabilir.
I am usually to blogging and i actually admire your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and hold checking for brand new information.
Thank you. I wish you success with your website. It would be better if you write about topics that people can be interested in and informed about. I don’t have much time right now because I’m studying for my final exams, but I will write information on the site after the exams.