Sosyal Medya
Genel Sağlık

Sosyal Medya Bağımlısı mısınız?

İnsanların en büyük özelliklerinden biri meraklı oluşudur. Sosyal medya, insanların merak olgusunun daha çok artmasını sağlayan bir platformdur. Bağımlılık yaratıcı etkisi vardır. Öncelikle bağımlılığın ne olduğunu anlamamız gerekir. Bağımlılık, insanlar pek kabul etmese de psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişi, kendisini ve davranışlarını kontrol edemez. Önemli bir sağlık sorunudur. Pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirir ki, hiperaktivite bozukluğu, depresyon, uykusuzluk ve yeke alışkanlıklarının bozulmasına neden olabilir.

Bağımlı olmak, genelde bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile nitelendirilse de, en az bunun kadar ciddi bir bağımlılık türü de, günümüzün hastalığı olan sosyal medya bağımlılığı olarak karşımıza çıkar.

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?

İnsanların tanıdığı kişilerle haberleşmesini sağlamak amacıyla hayatımıza dahil olan sosyal medya, bugün farklı amaçlar için kullanılır hale geldi. Boş zamanları değerlendirmek ve eğlence için de önemli bir kullanıma sahip olan sosyal medya, bir insanın tüm yaşantısının gözler önüne serildiği, mesleklerin yaratıldığı, kazanç sağlanan bir yer haline geldi. Merak duygunuzu kışkırtan sosyal medya, insanlarda artık bir bağımlılık.

Ünlüler ne içer, ne giyer, nerede tatil yapar?

Eski sevgilim şu anda nerede, kiminle?

Komşum yine kocasıyla nereye gitmiş? Halbuki geçen gün kavga ettiler.

Sevdiğim şarkıcının konseri nerede?

Şu çevre sorununu belediyeye buradan yazayım yoksa gelecekleri yok.

…X… mağazada indirim var mı?

Şuradan bir foto atayım da görsünler nerede olduğumu.

Bu sosyal Medya İşe Yaramaz mı?

Bunun sonu hiç gelmez. Ancak bazen sosyal medyanın işe yaradığı da bir gerçek. İşletmelerin sosyal medyada faaliyet göstermesi ve işlerini buraya taşıması onların daha çok kazanmasını, müşterilerin de çıkan son ürünlerden haberdar olmasını sağlamaktadır. Müşteri ilişkilerinin önem kazanması ile pek çok tüketici sorunu bu platformlar aracılığıyla çözüme kavuşmaktadır.

Kişisel bir iş yapıyorsanız, sosyal medyanın faydalarını kullanabilirsiniz. Hobilerinizi kazanca dökmek, işinizi tanıtmak, yazdığınız kitabı tanıtarak okuyucuyla iletişime geçmek için de, sosyal medya ideal alanlardır. İnsanlara faydalı bilgiler sunmak için de sosyal medya kullanımı yararlıdır. Yemek tarifi vermek, web sitenizi tanıtmak için de bu platformlar kullanılabilir. hem iş çevreniz genişleyecek hem de kazancınız artacaktır.

Sosyal Medyanın Bağımlısı Olduğumu Nasıl Anlarım?

1- Sürekli olarak çevrimiçi iseniz, sabah kalkar kalkmaz kim ne yapmış, bildirim gelmiş mi diye kontrol ediyorsanız, gittiğiniz her yeden fotoğraf paylaşıyorsanız, evet siz bir sosyal medya bağımlısısınız.

2- Ailece gittiğiniz kahvaltıda ya da arkadaş buluşmalarında, kendinizi telefon ekranına gömüp, yanınızdakilerden çok sosyal medya hesaplarınızı kontrol ediyorsanız, evet, siz bir sosyal medya bağımlısısınız.

3- Bulunduğunuz yerde internet yoksa ya da telefonunuzun aylık internetinin sınırlarını zorluyorsanız ve paketiniz yetmiyorsa, internet olmadığı yerde huzursuz ve mutsuz iseniz, siz bir sosyal medya bağımlısısınız.

4- Yaşantınızı sosyal medyada paylaşıyorsanız, aile ve dostlarınızla yüz yüze iletişimden uzaksanız evet, siz bir sosyal medya bağımlısısınız.

5- Sosyal medyanın olumsuzluk yaratan bir hali de, kendi hayatlarınızı sürekli başkalarının hayatlarıyla kıyaslamanızdır.

  • Onun çocuğu başarılı, benimki neden değil?
  • Leyla’nın kocası yine sürpriz yapmış. Benin kocam niye böyle değil?
  • Elin kedisi neredeyse alışverişe gidecek, benim kedim neden tembel?
  • Ben onun yaşadığı hayatı neden yaşayamıyorum, benim neyim eksik?

Tüm bu kıyaslamaların sonucu ise kocaman bir mutsuzluk. Kendimizi mutsuz bir dünyaya hapsediyoruz farkında olmadan.

Peki Bu Sosyal Medya Kimleri Mutlu Ediyor?

Öncelikle sosyal medya fenomeni denen kişileri. Çünkü siz onları izledikçe ve takipçi sayıları arttıkça, onlar büyük firmalarla yüklü miktarlara reklam anlaşmaları imzalıyor. Reklam yapıp talep ettikleri miktarlar banka hesaplarına aktıkça, servetlerine servet katıp zengin ve mutlu oluyorlar. Bu kişi bir sinema oyuncusu ve oynadığı başrol karakter tutmuş ise anlaşmalar yüksek miktarlardan yapılıyor. Yani bizim yıllarca çalışıp kazanamayacağımız parayı onlar birkaç dakikalık bir tanıtın yaparak elde ediyor.

Bir diğer kesim ise, ticaret yapıp sosyal medyada iyi satış yapanlar. Ticari işletmeler ya da ticaret işi yapan kişiler, size sosyal medyadan tanıttıkları ürünleri iyi miktarlarda satarlarsa, kazançları onları mutlu ediyor.

Bir diğer mutlu kişiler ise, istedikleri ürünleri kampanyalarla daha uygun fiyata alan müşteri kesimi. Sevdiği alışveriş sitesinden indirimli ürün almak elbette herkesi mutlu eder ancak tüm gün sosyal medyada kampanya takibi yaparlar daha çok mutlu.

Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulabilir miyim?

Eğer sosyal medya üzerinden bir kazanç elde etmiyorsanız, sosyal medya bağımlılığından kurtulmanızın mümkün olduğunu bilmelisiniz. Bunun için bir uzman yardımı alabileceğiniz gibi, kendinize stratejiler belirleyerek uygulayabilirsiniz.

Sosyal medya detoksu bu uygulamalardan biridir. Belirli bir zaman diliminde sosyal medya hesaplarına hiçbir şekilde giriş yapmama stratejisidir. Günde kaç saatinizi sosyal medyada geçiriyorsunuz? Ayda kaç saat demek? Öncelikle bunu hesaplayın.

Diyelim ki günde 15 saatinizi sosyal medyada geçiriyorsunuz.

15 saat X 30 gün = 450 saat.

Ciddi bir süre. Kendinizi sosyal medyaya hapsettiğiniz sürede bakın neler yapabilirsiniz? Ya da sosyal medya kullanmayan biri neler yapıyor?

  • Evinizi temizleyebilirsiniz yada odanızı temizleyebilirsiniz.
  • Ailenizle ve arkadaşlarınızla daha kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
  • Spor ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
  • Kitap okuyabilir hatta yazma yeteneğiniz varsa kitap yazabilirsiniz.
  • Bir hayır kuruluşunda gönüllü çalışabilirsiniz.
  • Kendinize balkonunuzda küçük bir bahçe kurabilirsiniz.
  • Online eğitimlere katılıp sertifika alabilirsiniz.
  • Sinema, tiyatro, sanat sergilerine katılabilir, fuarları gezebilirsiniz.
  • Eğitimlere katılıp sertifikalar alıp, eğitimlerinizi kazanca dönüştürebilirsiniz.
  • Hobi edinebilir ( el işi, ahşap boyama) ve satarak para kazanabilirsiniz.
  • Bulmaca çözebilirsiniz.
  • Yemek yapmayı öğrenebilirsiniz, pastacılık veya müzik aleti kursuna katılabilirsiniz.
  • Online dil öğrenebilirsiniz. Öğrendiğiniz diller sayesinde çevirmenlik ya da yazarlık yapıp ciddi gelir elde edebilirsiniz.

Yapabileceklerinizin sayısı artırılabilir. Sosyal medya ile bir bütün olmadan pek çok faaliyette bulunabilirsiniz.

Kıskançlık, haset etmek, mutsuzluk, sürekli kıyaslama hislerini yoğun yaşandığı, sosyal medya bağımlılığı ve etkilerinden  kurtulmanın bir diğer yolu da, kendinize kısıtlama getirmektir. Öncelikli olarak kendiniz için belirlediğiniz bir zaman dilimi ( 15 gün gibi.) bildirimleri kapatın. Sosyal medya dışındayken telefonunuza sürekli olarak birlidir gelmeyeceğinden, merak etme dürtünüz de azalacaktır.

İnsanlar eşit şartlarda yaratılmamıştır ancak her birey değerlidir. Bir kişinin ünlü bir kişilik olması, onun sizden daha değerli olduğu anlamına gelmez. Kişi öncelikle kendi değerini kendisi yaratır. O kişiler size sevimli yüzünü gösteriyor olabilir. Siz bu kişilere gereğinden fazla değer verdiğinizde, kendi değerinizin farkına varmazsınız. Kişilerden çok sanatsal faaliyetlerin takibi de önemlidir. Vizyona yeni çıkan filmleri, ilinizdeki tiyatroları, açılan sergileri, sizinle aynı yerde yaşayan şairleri ve yazarları takip etmeniz, kültürel alanda gelişmenizi sağlar.

Son olarak;

Sosyal medya insanları asosyal yapmaz ama başkalarını tanımaktan çok kendimizi tanımamız gerektiği gerçeğinden de uzaklaştırır. Kendi potansiyelimizi fark edemeyiz. Zaman, insan hayatında önemli bir kavramdır ve sosyal medya zamanın gereksiz yere harcanmasını da sağlar. Daha önemli ve kendimizi mutlu hissedeceğimiz aktivitelere zamanımızı harcamamız gerekir.

Hiç kimse birinden daha üstün vasfa sahip değildir. Onun oyunculuk yeteneği varsa sende onun rol aldığı filmin senaristi olma yeteneğine sahip olabilirsin. Kendi yeteneklerinin farkına varmak için sosyal medyadan kendinizi biraz soyutlamanız gerekir.

 

Sosyal Medya Bağımlılığı İçin Öneriler

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir