Sosyal bilimci olmak için insanların sevmekten daha fazlası gerekir. sosyal bilimci mesleği, üstün araştırma yeteneği, verileri ve istatistikleri analiz etme yeteneği ve toplanan verilerden sonuç çıkartabilen keskin ve yaratıcı bir zihin gerektirmektedir.
Başarılı bir kariyer başlatmak için hem beşeri bilimlerde hem de bilimlerde güçlü bir temele ihtiyaç duyulmaktadır.Bir sosyal bilimcinin yetişme sürecinde fiziksel şartlar kadar sosyal şartlar da önem taşır. Sosyal bilimcinin yetişme sürecindeki en önemli unsurlardan biri yaşamını sürdürdüğü çevredeki kişilerdir.
Kişi belli bir yaşa kadar çevresindeki insanları örnek alır, onlar ne yaparsa onu yapar. Kişinin çocukluğu bu yüzden bir sosyal bilimci olabilmesi açısından büyük bir önem arz eder.
Sosyal Bilimci Nasıl Yetişir?
Kişinin çevresinde farklı düşüncelere sahip, bilgiye açık insanların bulunması kişiyi daha çok düşünmeye ve sorgulamaya sevk eder. Bu sayede çevresindeki farklı düşünceleri araştırmaya başlar. Tabi çevresi düşünce ve fikir bakımından çeşitliliğe sahip olan her çocuk yetişkin bir birey olduğunda sosyal bilimci olamayabilir ya da olmak istemeyebilir.
Sosyal bilimciler sosyo-ekonomik eğilimleri analiz eden devlet kurumlarından, hedef demografilerini de değerlendiren işletmelere kadar pek çok sektörde önemli bir yere sahiptir.
Her şey kişinin kendisinde biter. Eğer kişi öğrenmeye, araştırmaya meraklı ve istekli biri ise başlar bu süreç. Sabırlı bir birey olması da büyük bir önem taşır. Birey sabırsız olursa bu ona bazı durumlarda başarıdan çok başarısızlık getirebilir. Uzun bir araştırma süreci olan bir konuyu yarıda bırakabilir veya tam başarıya ulaşacak iken bir anda pes edebilir.
Kişilik Özellikleri
Kişinin sabırlı olması bu yüzden büyük önem arz eden konulardan biridir. Kişinin aynı zamanda azimli biri olması da gereklilik arz eden unsurlardan biridir. Ancak bu azim hırsa dönüşürse ve çevresindeki insanlarla rekabet etmeye kalkışırsa bu, kişiye yarardan çok zarar verir. Kişinin tek rekabetçisi kendisi olmalıdır.
Her zaman daha iyi işler başarabileceğini düşünmelidir ve çevresiyle rekabete girmek yerine kendisiyle rekabet etmelidir. Bu yüzden bir işi hırstan değil de her zaman çok daha başarılı olabileceğini düşünerek yapmalıdır. Aynı zamanda yaptığı her işi sevdiği için yapmalıdır.
Eğer kişi yaptığı işlerden hoşnut ya da memnun değilse o zamana kadar başarmış olduğu şeylerin onun için hiçbir anlamı kalmaz. Kendisini bunu yapmakla sorumlu hisseder. Başarmış olduğu her şeyi bir anda bir kenara itebilir, çalıştığı her saniyeden keyif alması gerekirken o çalıştığı her saniyeden nefret edebilir ve yaptığı işi bir süre sonra sadece bitirmek için yapmaya başlar.
Zaman ilerledikçe belki titiz çalışmayı bırakabilir ve çok savruk hareket edebilir. Her insan yaptığı işi severek yaparsa hem yaptıklarından keyif alır hem de bu sayede kendine pek çok şey katabilir.
En önemlisi ise kişinin her yaşta yeni şeyler öğrenmeye istekli olması ve öğrenmenin yaşının olmadığını düşünmesidir. Her zaman bilgiye ve farklı düşüncelere açık ve istekli olması kişinin ufkunu genişletir. Kişi bu sayede hem yaptığı işten keyif alır hem de bilgi dağarcığı genişler.
Günümüzde her ne kadar görmesek de elli yaşında üniversite bitiren insanların olduğunu duyabiliyoruz. Hiçbir şey insanı öğrenme isteğinden alıkoyamaz. Sadece her yaşta yeni şeyler öğrenebileceğine, kendini daha çok geliştirebileceğine inanması yeterlidir.
Sosyal Bilimci Ne Yapar?
Bir sosyal bilimci, belirli bir popülasyonda sosyal sistemleri analiz etmek, sonuçlar çıkartmak ve değişimi etkilemeye veya fikirleri değiştirmeye yönelik stratejiler uygulamak için bilimsel ilkeleri kullanır. Uzun zaman süren araştırma ve analize ek olarak, belirli yerlere seyahat etmek ve dünyanın dört bir yanındaki popülasyonlarla araştırma yapması gerekir.
Sosyal bilimler, araştırmaları için nitel ve nicel yöntemleri kullanır. Nicel yöntem, istatistiksel veri ve analiz değerlendirmesi yoluyla insan fenomenlerini incelemekle ilgilenmektedir. Örneğin pazarı etkilemek amacıyla bir nüfusun harcama eğilimlerini inceleyen sosyal bilimci, nicel yönteme güvenir.
Nitel yöntemde ise sosyal fenomenleri anlamak için doğrudan gözlemi, röportajları, metin analizini, anekdotları ve konularıyla iletişim tercih edilmektedir. Örneğin bir kabilenin aile yaşantısını incelemek için o topluluğun üyeleriyle yaşayarak ve onlarla görüşen bir antropolog, nitel yönteme güvenmektedir.
İleri Dönüşüm Nedir? Neden Önemlidir?