Özgüven
Genel Genel Kültür

Özgüven Nedir, Ne Anlama Gelir?

Öz Güven Nedir?

Özgüven kişinin kendine güven duygusuna sahip olmasıdır. Kendine güven duygusuna sahip olan insanlara öz güveni olan insanlar deriz. Tabii ki öz güven bir duygu olması sebebiyle ölçülemez. Kişilerin özgüvenini ölçecek bir ölçeğe, birime sahip değiliz. Ancak karşımıza çıkan her insan hakkında, öz güvene sahip olup olmadığı ile ilgili bir karara varırız.

Pek çok kişi hakkında bu kişi özgüvenli ya da bu kişi özgüvensiz deriz, diyebiliriz. Bunun sebebi öz güven duygusunun kuvvetinin ya da zayıflığının kişilerin davranışlarını etkilemesi ve bu davranışlardan kişilerin özgüvenli olup olmadığının anlaşılmasıdır.

Her insan kendisiyle barışık olmak için özgüven duygusuna sahip olmalıdır. Ayrıca yine karşısındakine öz güvenli, güçlü bir duruş yansıtmak isteriz.

Öz Güven Duygusu Güçlendirilebilir mi?

Öz güven duygusunun kazanımı çocukluk dönemlerine dayandığından, öz güvene sahip olup olmamak hayatımız boyunca yaşadığımız her olay ve maruz kaldığımız her duygu ile bağlantılı olarak gelişir. Yani karmaşık bir meseledir. Hayatın hengamesiyle henüz çocukken yüzleşen biriyseniz yaşadığınız karmaşık olaylar nedeniyle sağlam bir özgüven duygusu oturtamamış olsanız da korkmayın, öz güven güçlendirilebilecek bir duygudur. Kişisel gelişim sağlayabilmek öncelikle öz güveni güçlendirmek ile başlar.

Öz Güven Nasıl Güçlendirilir?

Öz güven kazanmanın en büyük anahtarı başarıdır. Öz güvensizlik kişinin kendini yetersiz, değersiz ve güçsüz hissetmesini sağlar. Ancak hayatınıza koyduğunuz hedeflerle, hedefe yaklaşmanızı sağlayan her başarı bu duyguyu aşmanızı ve kendinize güvenebilmenizi sağlar.

Toplum içinde insanlarla iletişim kuran güler yüzlü biri olmanız öz güven duygusunu kazanmanızı güçlendirir. Sosyal etkinliklere katılmak, başarmak, kendin, geliştirmek ki bu dil öğrenmek, bir hobi edinmek, yardım derneklerinde görevler almak, düzenli olarak kitap okumak olabilir, büyük-küçük pek çok adım atmak özgüven kazanmanızı sağlar. Yani öz güveni güçlendirmenin esas anahtarı olduğun yerde durmamak, her zaman az da olsa adım adım ileri gitmeye çalışmaktır.

Özgüven bireyin sosyal hayatta veya iş hayatında daha verimli olmasına yardımcı olan bir güçtür. Bireyin kendine olan özgüveni çevresinden de olumlu dönüşler almasını sağlar. Yani özgüven gündelik hayatta oldukça faydalı bir konu ama böylesi popüler bir konu da çok fazla bulandırılmıştır.

 Özgüven Mevzusu

Özgüven aslında bireyin güven duyduğu bir konu veya durumdur. İyi olduğu konuda rahat konuşurken konu üzerine bilgisi yoksa artık o kadar rahat değildir ya da mevzu olan konu hakkında çok daha fazla bilen birisi varsa sonuç yine benzer olacaktır. Yani özgüven bireyin yeteneklerinin bulunduğu konuma olan üstünlüğüdür. Yetenek, bilgi, güç veya başka bir konu üzerinde uzman olmak her seferinde özgüven getirmediği ise bir gerçektir.

Bu durumda kişinin özgüveni tek bir konuya indirgenemez çünkü insan çok yönlüdür. Hayatının herhangi bir noktasında eksik hissediyorsa özgüveni kırılacaktır. Tam bu noktada özgüven bireyin bir konuda çok iyi olmasıyla değil en kötü konuda ne kadar yetenekli olduğuyla daha alakalıdır.

Bir konuda her şeyi bilen birisi çok yüksek bir özgüvene sahip olmaz ama çoğu konuda yeteri derinliğe sahip birisi çok daha özgüvenlidir.

Her Özgüvenin Arkası Dolu Değildir

İnsanlar genelde özgüvenin dayanağı olması gerektiğini düşünür ama bu dayanağın her zaman doğru olmasını gerektirmez. Bazı insanlar kendilerini olduğundan çok daha iyi görme eğilimindedir ve bu yüzden özgüvenleri yüksektir ama özgüveni sadece şişme özgüvendir. Kişisel gelişim konusunda böylesi bir özgüvenin mantıklı olmadığı açıktır. Böylesi insanlara özgüvenlerini yeteneklerine indirgemesi tavsiye edilmez onun yerine yetenekler geliştirmeleri tavsiye edilir.

Özgüven Her Zaman İyi Değildir

İçi boş özgüvenler patladığında çok büyük yaralar bırakırlar çünkü yenilgiyi hazmetmek zaten zorken bir de üstüne gerçeklerle baş etmek eklenir. O yüzden özgüven hissedilen konular bile test edilmelidir. Böylece ihtiyaç duyulan anlarda birey kendinden daha emin olur.

Kendine Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven kişinin kendisiyle ilgilidir. Kişinin kendi benliğine olan güveni ve verdiği değeri konu alır.

Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven eksikliği; kişinin kendine güvenmemesinden kaynaklı olumsuz durumlardır. Özgüven eksikliği insanın kendini kötü hissetmesine neden olur. Bu durumda her geçen gün insan kendini daha değersiz hisseder bu da kişide ruhsal çöküntüye neden olur. Özgüven eksikliğinin doğurduğu birçok psikolojik problem ve ruhsal bozukluk oluşur.

Oluşabilecek psikolojik durumlar; kişinin kendini değersizleştirmesi, varoluşunun hiç sayması, kendini sevmeme, kendini kabul etmeme gibi durumlardır.

Birçok kişi gerek aile ortamı gerekse iş alanı gibi birçok sosyal alanda yaşadığı problemlerle özgüvenini kaybeder. Bu kişinin kendisinden daha çok etrafındaki insanların davranışıyla ilgilidir. Tabiki de her kişi birbirinden farklıdır kimi insanı etkilemeyecek olumsuz tutumlar önemsiz gibi gözüken davranış ve söylemler bazı kişileri derinden etkilemektedir.

Bu durum zamanla ve sürekli yaşanması halinde oluşan dış baskı ve tutumlarda kişinin özgüvenini düşürmektedir. Eğer aşağıda sıralanan durumlardan herhangi birilerini yaşıyorsanız özgüven eksikliğiniz var demektir:

-Kendine güvenmemek

-Herhangi bir işi ( önemli veya önemsiz ) başaramayacağını düşünüyorsanız,

-Yeni insanlar ile tanışmak isteyip fakat ilk adımı atmak istiyor ve geri çekiliyorsanız,

-Kalabalık ortamlarda kendinizi ifade etmekten korkuyorsanız

-Biri ile konuşurken gereksiz bir şekilde heyecanlanıp olumsuz şeyler duyacağınızı düşünüyorsanız,

-Kendinizi geliştirmek isteyip çevreden korkuyorsanız,

-Kendi kararlarınızı kendi yararınıza değil de; acaba insanlar ne düşünür diye karar veriyorsanız özgüveninizde eksiklik var demektir.

Bu gibi durumlar sizi korkutmasın her insan kimi zaman bu durumları yaşar. Çevreden duyduğumuz olumsuz söylemler kimi zaman hepimizin özgüvenini düşürür. Önemli olan bu söylemleri sürekli düşünüp kendinizi bu düşüncelere inandırmamak olmalıdır. Özgüvenini kaybetmiş birisi bunun farkına vardığı an tekrar özgüvenini kazanabilir. Yeter ki kişi bunu istesin.

Özgüveninizi tekrar kazanmak için kişisel gelişim kitaplarından da yardım alabilirsiniz. Her zaman çevremizdeki insanların düşüncelerine saygı duymalıyız fakat bu düşünceleri benimsemek zorunda değiliz. Herkesin kendine ait benimsediği kavramlar vardır.

Özgüven Tekrar Kazanılır Mı?

Özgüvenini kaybetmiş her kişi istediği taktirde özgüvenini tekrar kazanabilir. Bu tamamen kişinin kendine olduğu inancıyla alakalıdır. Siz yeter ki isteyin, istediğiniz zaman her şeyi başarabilirsiniz.

Özgüven Nasıl Güçlendirilir?

Her insan öz güvenli olmak ve çevresindekilere karşı özgüvenli bir duruş sergilemek ister. Özgüven önemlidir, çünkü özgüvenli kişi kendisiyle barışıktır. Öz güvenli insan ne istediğini bilir, kendini tanır ve hayatında buna göre adımlar atar, kararlar alır.

Son Olarak

Toplumlar genelde detaycı değil yüzeysel düşünür. Benzeri bir durum özgüvenin patavatsızlık veya saygısızlıkla karıştırır. Özgüven sınırları bilip ona göre hareket etmekken saygısızlık sınırları bilmemektir. Patavatsızlık ise diline hakim olamayan insanların özgüven içinde çatlaklarıdır.

Kişisel Gelişim Ne Demektir?

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Yorum

  1. […] Özgüven Nedir, Ne Anlama Gelir? […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir