Horlama sorunu
Genel

Horlama Sorunu Nedir ve Tedavisi

Horlamak elinde olmadan özellikle yakınındakileri son derece rahatsız eden bir hastalık sayılabilir. Horlama sorunu kadın ya da erkek sıkça yaşanan bir durum olmakla beraber özellikle erkeklerde daha fazladır. Bunun sebebi de  yağlanma oranının daha fazla olmasıdır. Boyun kısmında olan yağlanma baskı yaptığından erkekte horlamayı arttırır.

Horlama sorunu

Horlama çeşitleri itibari ile oluşumu da farklıdır. Eğer uykuda solunumda da düzensizlikler yaratıyorsa bu hastalığın belirtisidir. Yaşanan basınçlı durum solunum yolunun tıkanmasına neden olacaktır. Bu durum Apne Sendromu olarak tanımlanmaktadır ki, mutlaka tedavi edilmelidir.

Diğer yandan basit bir horlama tipi ile karşı karşıya olunma halinde tedavi edici bir durum yoktur. Sadece ses rahatsızlığıdır. Bu tip horlamalar özellikle sırt üstü yatmalarda artışa geçer. Horlama şiddeti kilo alımı ile de artar. Genelde önerilen yan yatmaktır.

Horlama Sorunu Nedir?

Horlama sorunu  bir insanın uyku esnasında iken yutak bölgesinde oluşan solunuma bağlı titreme halidir. Bu ses horlamadır. Kadınlar ile erkekler kıyaslandığında erkeklerde görülme  daha sıktır. Bunun da nedeni fizyolojik yapıdan kaynaklanır.

Kadında sadece menopoz döneminden sonra yaşanan hormonal değişiklikler nedeni ile oluşabilmektedir. Alkol ve ilaç kullanımı da horlamayı tetikler.

Horlama sorunu
Bademcik ve geniz eti büyüklüğü çocuklarda horlama nedenidir ve muhakkak bir doktora götürülmelidir.

Horlama Sorunu Hangi Dönemlerde Görülür?

Horlama genel olarak çocukluk çağında çok fazla görülmez. Bademcik ve geniz eti büyüklüğü çocuklarda horlama nedenidir ve muhakkak bir doktora götürülmelidir.  Horlama uykunun pozisyonuna, yaşa ve kiloya bağlı olarak oluşmaya başlar.

Erkeklerde 40 yaş, kadınlarda ise 50 yaşından sonra sık görülür. Basit horlamalar insanın yaşam kalitesini düşürecek özellikte değildir. Ancak uyku bölünmeleri ve solunumda kesilme olduğunda bu durum dikkate alınmalıdır.

 Tedavisi Nasıl Olur?

Uyku esnasında solunumu etkileyici tipte horlamalarda kilo verilmesi, yemeklerde düzenleme, alkol ve sigaradan uzaklık gibi çözümler uygulanabilir. Ancak sorun giderilmezse hekim muayenesi şart hale gelir. Uyku apnesi adı altında olan geçmeyen horlamaların tedavisi bazen cerrahi operasyon olabilir. Genelde 50 yaş üzeri erkeklerde daha sık görülür.

Horlama sorunu

Uyku Apnesi Sendromu Nedir?

Uyku apnesi, horlamalar, aşırı uykulu olma hali, uykuda solunumun durması gibi durumlara neden olur. Uyku apnesi tedavi edilmediği takdirde hastada dikkat eksikliği, unutkanlık, depresyona neden olur. Sonrasında da ciddi kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Uyku apnesi olan kişide ;

⦁         Sabahları ağız kuruluğu

⦁         Baş ağrıları

⦁         Kaliteli uyku uyuyamama

⦁         Terlemeler

⦁         Gece nefes alamama halleri

Horlama bir hastalık olarak tanımlanmasa da ; nedenleri mutlaka araştırılmalıdır. Yaşanan her olumsuz etki bir hastalığın belirtisi olabilir. Uyku süresince horlamanın sürekli bir artış olması yaşam kalitesini her seferinde düşürmeyi başarır.

Aslında birey uyku esnasında ciddi bir efor kaybeder ki ; bu da uykudan yorgun uyanma hissini doğurur. Bütün bu detaylar kapsamında horlama sorunu mutlak surette tedavi edilmelidir.

Akdeniz ateşi hakkındaki yazımızı da okumanız tavsiye olunur. Akdeniz Ateşi (FMF) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Yorumlar

  1. nobis similique alias incidunt qui et tenetur ipsam labore incidunt eos possimus quis voluptates dolorem. expedita fugiat in quaerat error eaque est reprehenderit sit minus quaerat pariatur.

  2. quisquam reprehenderit aut at dolores. sed fuga nam error possimus autem. sapiente amet sed molestiae est eaque et harum cupiditate. est quibusdam non rerum tenetur nobis laudantium iusto voluptates a

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir