İleri dönüşüm, artık istenmeyen ve ilk değeri etmeyen ürünlerin uygun varyasyonları ile bir araya getirilerek yepyeni bir ürün ortaya koymaktır. Bu yöntem, bir ürünün ömrünü uzatmada popüler bir gelerek sıklıkla tercih ediliyor. Ancak bu ifadeyi popülerliğinin artması dolayısıyla yeni duyuyorsanız, terimin yeni olmadığını söylemek gerekir.
Günümüzden çok uzak olmayan yıllardaendüstriyel dönemlerin ilk zamanlarında dahi insanların çok az imkâna sahip olduğu zamanlarda, ileri dönüşüm, geçinmek için mecburi bir yol gibiydi. Ürünler artık kullanışlı olmayana kadar tekrar tekrar dönüştürülerek kullanmaya sevk edilirdi. Bundan dolayı hem ekonomiye katkı hem de çevreye duyarlı bir işlemdir.
İleri Dönüşüm Neden Önemli ?
İleri Dönüşüm, ekonomik kalkınma gibi bütün canlıları etkileyen konularda temel bir prensip olabilir. Örneğin artık kullanılmak istenmeyen eski ev eşyalarına yeni bir hayat vererek, yalnızca dünyanın doğal kaynakları üzerindeki baskıyı azaltmakla kalmaz ayrıca bize daha ucuza mal olan kullanışlı ve güzel parçalar da ortaya çıkarılabilir. Böylece çevremizi de yığınla atıklardan kurtarabilir, haliyle yaşam standartlarını artırabiliriz.
İleri ve Geri Dönüşüm Nedir?
İleri dönüşüm, bir ürünü temel bileşenlerine ayırmayı içermediği için geri dönüşümden bu noktada ayrılır. Bunun yerine, mevcut bir ürünün parçalarını çıkararak veya ona uygun varyanttaki parçaları ekleyerek yeniden şekillendirmeyi içerir.
Geri dönüşüm ise atıkları yeniden kullanılabilir malzemeye dönüştürmenin sürecidir.Örneğin plastik şişeler ve diğer ambalajlar bazen plastik bahçe sandalyesi gibi yeni ürünler için yeni plastikler oluşturmak üzere eritilir.
İleri Dönüşüm ve Geri Dönüşüm Farkları
Bu iki farklı işlemin tanımlarının birbirinden ayrılmasının yanı sıra bu ikisini birbirinden keskin bir şekilde ayıran farklar vardır:
Geri dönüşüm, yeni bir şey yaratmak için atıkları yok etmeyi içerirken, ileri dönüşüm atıkları alır ve mevcut durumunda ondan yeni bir şey yaratır.
İleri dönüşüm sırasında orijinal form korunur ve nesne tanımlanabilir ve ne olduğunu ve neye dönüştüğünü görebilirsiniz.
Geri dönüşüm pratik olmakla birlikte, ileri dönüşüm oldukça yaratıcıdır ve bitmiş ürünü oluşturmak için çok çeşitli teknikler ve malzemeler içerebilir.
Özetle, yeniden kullanım ve ileri dönüşüm, geri dönüşüm ihtiyacını azaltır ve bu nedenle çevre için harika seçeneklerdir.
Bir malzeme artık herhangi bir amaca hizmet edemez hale geldiğinde, onu geri dönüştürmek, çöp sahasına göndermekten daha çevre dostu bir eylem olur.
İleri Dönüşüm Örnekleri
İleri Dönüşüm geniş bir uygulama alanına sahiptir. Buradaki örneklerin yanısıra uygulama alanında herhangi bir uygulama sınırından söz etmek doğru değil ancak uygulanamayacağı alanlar genellikle sınırlıdır. Karton, bardaklar, plastik, metal, odun, hasarlı kumaş, mücevher, zarar görmüş mobilya eşyaları, bahçe atıkları ileri dönüştürülebilen nesnelerdir.
Tekstilde İleri Dönüşüm
Tekstil piyasasında üretim süreci oldukça meşakkatlidir.Tekstil kaynaklarının yanısırayüksek miktarlarda enerji, su, kirletici kimyasallar kullanılır. Dolayısıyla ileri dönüşüm, yalnızca küçük üreticilerin yanı sıra, yurt içi ve yurt dışına ihracat yapan büyük şirketlere de alternatif bir çözüm olarak geliyor. Giyinmeye uygun olmayan hasar görmüş giysiler tekrardan giyilebilir farklı ürünlere veya başka bir giysinin ortaya çıkarılması için veya kalıp oluştururlar.
Endüstriyel İleri Dönüşüm
Tüketici döngülerine yeniden giren ürünlerdeki atıkları yeniden kullanan yerleşik üretim organizasyonların sayısı aklınıza gelen fazla. Bunun örneklerini, dönüşümü imkansız veya zor olan atıklar için atık toplama programları oluşturan ve sonunda park bankları veya kalem kutuları veya yiyecek ve içecek ambalajlarından bez çantalar gibi şeyler üreten gibi şirketler oluşturur.
Sonuç olarak ileri dönüşümün her pazarda benimsenmesi, dönüşümün ekolojik değeri açısından
büyük bir perspektiften değerlendirecek olursak, karbon emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunur.
Yalnızca kullanılan malzemelerin ömürlerinin uzatılmasından dolayı değil, aynı zamanda teorik olarak, kullanılmış malzemelerin, bileşenlerin ve ürünlerin ömürlerini uzatarak ve çıkarma, dönüştürme, yenilerini veya geri dönüşüm için daha az enerji harcanması da göz önüne alındığında, ciddi bir ekolojik ve ekonomik tasarruf sağlar.
[…] İleri Dönüşüm Nedir? Neden Önemlidir? […]