Ev Kiralarken Dikkat
EMLAK VE GAYRİMENKUL DÜNYASI Genel

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kirada olmak artık günümüzde başlı başına bir problemdir.Ev Kiralarken Dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Özellikle kiraların artış gösterdiği dönemlerde, uygun tipte bir ev bulmak ise daha büyük sorun teşkil ediyor. Emlak sitelerinden kendinize uygun evi bulsanız dahi, dikkat etmeniz gereken hususlar mevcuttur. Kira ne kadar? Güvenlikli bir yerde mi? Evcil hayvanım kabul edilir mi? Depreme dayanıklı mı? Yangın merdiveni var mı?

Ev Kiralarken Dikkat

Yeni yapım binalarda tüm bu özellikler bulunsa bile, daha eski yapılarda bu tip sorulara olumlu yanıt almanız mümkün değildir. Bu nedenle, öncelikle ailenizin ve kendinizin huzur ve güvenliğini sağlayabileceği, ayrıca kira ödeme açısından zorluk çekmeyeceğiniz evde karar kılmanız gerekir. Bir diğer etken de depozito miktarıdır. Bazı ev sahipleri depozito talep etmezken, bazı ev sahiplerinin böyle bir talebi bulunabilir. Depozito, ev sahibinin, kiracının evde yapacağı zararlara karşı bir önlem parasıdır. Kiracı çıkmadan evvel evde herhangi bir zarar bırakmışsa, bu zarar depozito ücretinden tahsil edilir. Ayrıca her yıl yapılacak zam oranları da dikkate alınmalıdır.

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev kiralama iki aşamadan oluşur. Sözleşmeden önce ve sözleşme aşamasında.

Sözleşme yapılmadan evvel;

Sözleşme yapmadan evvel, kiralama yapılacak ev gidilerek görülmeli ve tüm eksik hususlar tespit edilmelidir. Evi, emlak ofisi aracılığı ile kiralayacaksanız, emlak ilanındaki özelliklerle, evin genel özelliklerinin karşılaştırılması gerekir. Evin eksiklikleri, emlak danışmanı eşliğinde belirlenmeli ve ev sahibine durum iletilmelidir. Eksiklikler tamamladıktan sonra sözleşme yapılmalı ya da eksikliklerin giderileceğine dair garanti alınmalıdır.

  • Mülkün ne kadar süre ile kiralanacağı,
  • Kira ne kadar?
  • Depozito ücreti ne kadar?
  • Kiranın başlangıç tarihi hakkında konuşup, bir netliğe kavuşturmanız gerekir.

Kiralanacak Evin Konumu

Ev Kiralarken Dikkat

Kiralık ev bakmada en önemli unsurlardan biri evin bulunduğu mahalle/semt, yani konumudur. Evinizin işinize ya da öğrenci iseniz okulunuza yakın olması gerekir. Böylece hem uzun yol gidip gelme derdiniz olmayacağı gibi, hem de yüksek araç ücretlerinden kurtulmuş olursunuz. İstanbul ya da Ankara gibi kalabalık bir ilde ikamet ediyorsanız, işinize ya da okulunuza çok yakın bir ev bulmanız zor olabilir, ancak en yakın tercihleri değerlendirmeniz gerekir.

Kiralama yapacağınız ev orta halli ya da yüksek gelirlilerin oturduğu bir semt/mahallede ise, depozito oranları bunlara göre belirlenir. Depozito, en fazla 3 kira bedeli miktarı olarak belirlenebilir.

Elektrik ve Su Dâhil Kiralık Evler

Özellikle büyük şehirlerde şu şekilde ilana rastlayabilirsiniz. “ Elektrik ve su faturası dâhil 2500 TL. ye kiralık ev”. Burada dikkat etmeniz gereken, su ve elektrik faturasının kiraya dâhil edilmesidir. Bir evi kiralarken tüm abonelikleri kendi adınıza almanız önerilir. Bazı ev sahipleri bu faturaların ödenmediğinden bahisle kiracılara icra ya da tahliye davası açabilmektedir. Bu nedenle abonelikleri, kiraya dâhil etmemeniz gerekir. Kirada olmak, rahat bir evde oturduğunuzda daha lehinize olabilir.

Güvenlik

Huzur içinde evinizde oturmanız için, evin güvenlikli olması gerekir. Alt katta bir dairede pencerelerde güvenlik amaçlı pencere demirleri veya evin güvenlik kamerası olması gerekir. Üst katta bir daire ise, yangın ve güvenlik tertibatının alınması gerekir. Özellikle balkonda demirlerin olması kendiniz ve aile bireylerinin güvenliği için önemlidir. Yangın merdiveni varsa, evdeki yangın merdiveni çıkışının kapalı olmaması gerekir. 

Ev Kiralarken Dikkat

Evin Demirbaş Özellikleri

Evi gezdiğinizde özellikle mutfak dolaplarının sağlam olup olmadığına, evin boyasının yapılıp yapılmadığına ve herhangi bir küflenme olup olmadığına bakmanız gerekir. Yapılması gereken bir tadilat işi varsa, tamamlandıktan sonra sözleşmeyi imzalamanız lehinize olacaktır.

Evcil Hayvan Kabulü

Evcil hayvanınız varsa, apartman içinde evcil hayvan bakımına izin verilip verilmediğini de öğrenmelisiniz. Aksi takdirde kirada olmak zorlaşır ve komşuların şikâyetleri ile uğraşmak durumunda kalabilirsiniz.

Ev Kiralarken Dikkat

Sözleşme Aşamasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ev ile ilgili hususlar belirlendiğinde kiracı ile kiraya veren arasında bir kira sözleşmesi yapılır. Kira sözleşmesinde tüm hususlar dikkatle yazıldıktan sonra taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanır. Burada dikkat edilmesi gereken, kiralamadan önceki tüm şartların kira kontratında yazıyor olmasıdır.

Kira kontratı dikkatlice okunmalı, eksik maddeler eklenmeli ve daha sonra imza altına alınmalıdır. Kiraya verenin yetkili temsilcisi de kiraya veren adına imza yetkisine sahiptir.

Depozito ve kira kesinlikle elden verilmemeli ve banka hesabına yatırılmalıdır.

Bir diğer önemli husus ise tahliye taahhütnamesidir. Tahliye taahhütnamesi, kira sözleşmesi ile aynı anda tarih atılıp imzalanmamalıdır.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir