Hindi yetiştiriciliği oldukça eğlenceli ve karlı mesleklerden biridir. Dünyanın çeşitli yerlerinde farklı hindi çeşitleri ve farklı yetiştirme metotları mevcuttur. Aslen Orta Amerika kökenli bir canlı olan Hindiyi civciv halinden itibaren yetiştirmek istiyorsanız, en uygun mevsim ilkbahar olacaktır.
Hindi Nasıl Yetiştirilir?
Tavukların benzeri kuluçka makineleri kurarak hindi civcivi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. İlk hafta kuluçka makinesindeki sıcaklığı 30 ile 40 dereceye ayarlayın. Sıcaklık her hafta 5 derece düşürülmelidir.
Yem ve sularını düzenli olarak temin etmek gerekiyor. Civciv hindiler yuvaya yerleştirilirken her civcivi tek tek kontrol edin. Fazla kalabalık bir ortam civciv hindilerin beslenmesi için risk ortamı oluşturabilir. 10 m2lik alanda en fazla 10 yavru bulunmalıdır Ayrıca yavrular büyüdükçe kuluçka alanı da büyütülmelidir.
Hindiler, tavuklara oranla daha çok proteine ihtiyaç duyar dolayısı ile ilk 3 ay en az % 28 protein içeren yemler tüketmeleri gerekiyor. % 20nin altında tüketilen protein hindilerin büyüme potansiyelini düşürmektedir.
8. Haftadan itibaren hindi yuvalarını açık havaya taşıyabilirsiniz.Hindiler için en uygun otlak alan kısa çimlerdir.
Hindi Yetiştiriciliği İçin Gerekenler
- Türkiye de hindi yetiştiriciliği yapmak isteyenler genelde sözleşmeli hindi almayı tercih ediyor.
- Yani bir firma ile gerekli anlaşmalar sağlanıyor, yetiştirilen hindiler bu firmaya satılıyor. Bu yöntem adı altında 2 tür üretim süreci mevcut.
- 6 haftalık palaz yetiştirme süreci ve 6 hafta sonrası kesim için yetiştirme sürecidir. Süreç sona erdiğinde hindiler firma tarafından gelinip sizden canlı olarak teslim alınıyor.
Hindi Yetiştiriciliği Ne Kadar Kazandırıyor?
Para kazanma yöntemleri her geçen gün değişkenlik gösteriyor. Son zamanların en çok benimsenen para kazanma yöntemi kümes hayvancılığı olmuştur. Hindi yetiştiriciliği büyükbaş bir hayvanın yetiştiriciliğinden çok daha kolay olduğu için daha çok tercih edilmektedir.
Devlet, hindi yetiştirmek isteyenlere gerekli desteği sağlıyor ve en kaliteli üretimin yapılması konusunda yetiştiricileri bilinçlendiriyor. Ayrıca, hindi yetiştiricilerine özel, devletten hibe desteği yer alıyor. Yeni inşaat, ekipman, alet ve makine alımına ise yüzde 75 oranında destek sağlanıyor. Aynı destek kaz yetiştiriciliği için de geçerli.
Beyaz ete duyulan talep giderek arttığı için, hindi yetiştiriciliğinin kazancı oldukça yüksek. Türkiye de hindi pazar ortalaması, her yıl %10 artıyor. Pazar hacminin meyvesi olarak, 50 bin ton hindi eti 1 milyon 200 bin kişi tarafından tüketiliyor. Bunun kazancı ise 400 milyon TL. Hindi fiyatları ise 300 Tl. ve üzeri olarak satışa sunuluyor.
Market raflarında hindinin fiyatı, 40 ile 50 TL. Organik hindilerin fiyatı ise 500-600 TL’den alıcı ile buluşuyor.
Hindi Yetiştiriciliği için Irk Seçimi
Hindiler ırklarına göre kar elde etme oranı değişkenlik gösteren hayvanlardır.
Bronz ırk hindi; geniş göğüslere sahiptir. Erkek bronz hindi 6 ay sonunda 11-12 kg ağırlığa ulaşırken dişi hindi 8-9 kg oluyor. Ortalama yumurtasının ağırlığı ise 85 gr.
Siyah ırk hindi; eti en kaliteli olan hindidir bununla birlikte göğüs eti boldur. Yılda 60 ile 70 adet yumurta verir.
Hibrit hindi ırkı; ağır hindi ırkları olup kümes de beslenmesi zordur. 30 hafta sonunda kesilen hibrit hindiden yaklaşık olarak 18 ile 20 kilo ve 12 ile 14 kilo et elde edilir.