Marul yetiştiriciliği
İş Fikirleri İş Önerileri

Marul Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Salataların baştacı, çiğ köftenin yol arkadaşı marul yetiştiriciliği yaparak birkaç dönüm arazide dahi iyi verim alabileceğinis bir sebzedir. Marul bitkisi, tohumlarıyla üretilmektedir. Bu tür bitkilerin kısa yetiştiricilik döneminde mahsul vermeleri mümkün olduğu için, oldukça kar getirisi yüksek sebze üreticiliklerindendir. Ayrıca her mevsim yetiştirilmesi mümkündür.

Marul Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Marul yetiştiriciliği
Saksıda marul yetiştirmek

Marul bitkisi yetiştirileceği dönemde soğuk yastıklara serpilir veya sıralara dizilip ekilir. Serpme yöntemi kullanılarak çimlenen marul fideleri ise seyreltilmelidir. Sıralı marul ekimlerinde 8 ile 10 cm boşluk bırakılmalıdır. Ekilen marul tohumları üzerini 1 cm kalınlığında harçla örtülmelidir ve süzgeçli kovalarla sulanmalıdır.

Farklı, Marul Üretim Teknikleri ve Kazanç Oranına Etkisi

Marul çok çeşitli türleri olan bir sebzedir. Bu nedenle farklı yetiştirme teknikleri vardır. Her tekniğin kazanç getirisi de farklıdır.

Yatay katlı topraksız tarım; bu tür marul yetiştiriciliğinin en kazançlı yanı bir dekarlık alana 20 bin adetlik marul tesisi kurulabilmektedir. Toprağa göre daha çok ve daha fazla hasat elde etmenin mümkün olduğu üretim çeşididir.

Gölete çevrilen seralar da marul yetiştiriciliği; Marul adetine 50 kuruş kar elde ettiren bu yetiştirme tekniğinde 5 bin 500 TL kazan elde etmek mümkün.

Marul yetiştiriciliği

Marul yetiştiriciliği kolay mıdır?

 

Marul bitkisi pek toprak seçen bir bitki olmadığı için her türlü toprakta yetiştirilmesi mümkündür. Fakat toprak asitli ise sönmüş kireç atılması gerekir. Sadece birkaç kez toprak kabartılarak yapılan marul yetiştiriciliğinde aynı zamanda yabani otlarını da temizlemiş olursunuz. Bu sebeple marul yetiştirmek oldukça kolay bir iştir.

Marul, biraz su seven bir bitkidir bu sebeple ilkbahar ve sonbahar ayları yeterince yağışlı geçerse oldukça verimli marul hasılatı elde etmek mümkündür. Marul kısa sürede yetişiyor bu yüzden biraz gübre alımını fazla yapmak gerekiyor.

Marul yetiştiriciliği kaç para kazandırır?

Marul yetiştiriciliği

Son zamanlarda sağlıklı yaşama olan ilginin artmasına bağlı olarak, sebze ve meyve yetiştiriciliği yapan çiftçilerin sayısı da artış gösterdi. Marul bitkisi, gerek diyet yapanların gerekse sağlıklı beslenmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği sebze grupları arasında yer alıyor. Marul yetiştiriciliğinden kar elde etmek ve çok kazanç sağlamak istiyorsanız, gübre seçimi yaparken yanmış, tuz içeren gübreler tercih etmemeniz gerekiyor.

Türkiye’de marul yetiştiriciliği piyasası 1,2 milyar TL üzerinde bir büyüklüğe sahip. Kıvırcık, göbek ve aysberg marul çeşitlerinden tam olarak 448 bin ton ağırlığında marul üretilmektedir. Sadece çiğ köfte zincirlerine satılan yıllık marul hasılatının 2 milyon TL üzeri olduğunu söylemek mümkün.

 

Seyyar Balık Ekmek Satarak Nasıl Kazanırsınız?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir