Kalamata Zeytini Yetiştiriciliği
Kalamata zeytini ülkemizde iriliği nedeniyle Eşek Zeytini olarak bilinen bir gıda türüdür. Daha çok Bursa civarında üretilen bu zeytin ülkemizde çok fazla rağbet görmese de Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde çok fazla sevilmektedir.
Zeytin ismini Yunanistan’da bulunan bir kentten almaktadır. Önemli bir ihracat kalemi olmasına rağmen ülkemizde hala tam anlamıyla yetiştirme oranı yetersiz kalmaktadır. Tabi bu ihtimalin olabilmesi için yetiştiricilik oranları arttırılmalı ve destek sağlanmalıdır. Etli dokusu ile çok sevilen bu zeytin sunulmadan önce sirkeyle tercih ediliyor. Ardından mayalanmaya bırakılıyor. Bir nevi turşu olarak nitelendirilebilir.
Kalamata Zeytini Besin Değerleri ve Faydaları
Kalamata zeytini, adını ilk yetiştirildikleri Yunanistan’ın Kalamata kentinden alan bir zeytin türüdür. Çoğu zeytin gibi antioksidanlar ve sağlıklı yağlar bakımından zengindirler. Kalp hastalığına karşı koruma da dâhil olmak üzere, birçok sağlık açısından yararı vardır.
Kalamata Zeytini Kökeni Ve Kullanımı
Kalamata zeytini, aslen Yunanistan’ın Messinia bölgesinden koyu mor, oval meyvelerdir. Merkezi bir çukurları ve etli bir yapısı olduğundan, sert çekirdekli meyve olarak kataloglanırlar. Mor renklerine ve daha büyük boyutlarına rağmen, genellikle siyah sofralık zeytin olarak sınıflandırılırlar.
Yağ üretimi için kullanılsalar da çoğunlukla sofralık zeytin olarak tüketilirler. Çoğu zeytin gibi doğal olarak acıdır. Bu yüzden genellikle tüketilmeden önce işlenirler. Tuzlu suya yerleştirilir, burada acı bileşiklerini kısmen veya tamamen çıkartmak için mayalarla fermente edilir ve tadı iyileştirilmiş olur.
Kalamata Zeytini Beslenme Profili ve Yararları
Çoğu meyvenin aksine, kalamata zeytini yağ oranı yüksek ve karbonhidratı düşüktür.
5 adet kalamata zeytini;
Ağırlık: 38 gram
Kalori: 88
Elyaf: 3 gram
Karbonhidrat: 5 gram
Protein:3 gram
Yağ:6 gram
Sodyum günlük değerin yüzde 53’ü.
Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında yağ oranı yüksektir. Yağın yaklaşık yüzde 75’i, kalp sağlığına sahip tekli doymamış yağ asitleri (MUFA’lar) yani oleik asittir. Kalp hastalığını önlemeye ve kanser tedavisini desteklemeye yardımcı olabilecek en yaygın tüketilen MUFA’dır.
Kalamata zeytini, sırasıyla anemi riskinizi azaltabilecek, kemiklerinizi güçlendirecek ve kalp fonksiyonunu iyileştirebilecek olan demir, kalsiyum ve bakır gibi iyi bir mineral kaynağıdır.
Yağda çözünen A ve E vitaminlerini de sağlarlar. A vitamini sağlıklı görmeyi sürdürmek için gereklidir. E vitamini ise, kalp hastalığını iyileştirecek güçlü bir antioksidandır.
Ayrıca yemeye hazır zeytinlerin, çoğunlukla salamura işleminden kaynaklanan yüksek sodyum içeriğine sahip olduğu akılda tutulmalıdır.
Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Kalamata yetiştiriciliği yapacak insanların ülkemizde olan noktalara dikkat etmesi gerekiyor. En sık üretilen noktalar Antalya, Adana, Gaziantep, Urfa gibi şehirlerimizdir. Buralarda son yıllarda dikimi artmış olsa da Ege bölgesinin tamamında yetiştirilebilmektedir.
Düz bir araziye dikimi yapılacaksa dikkat edilmesi gereken 6*6 yada 7*7 olacak şekilde hazırlanmasıdır. Fidan dikitlikten sonra ürün alana kadar dikkatli bir şekilde yetiştirilmelidir. İlk iki yılı bakımı yapılırken budama yapılmayacaktır. İki yılsonunda üçüncü yılda budama yapılmaktadır. Budama işlemi sırasında ağacın üzerinde 3-4 dal bırakana kadar kesim gerçekleştirilir.
Tüm işlemleri dikkatli ve uzmanların yardımı ile yapmak gerekmektedir. Kalamata zeytini ağacına göre siyah, kahverengi ve yeşil renkte olarak sunulmaktadır. Zeytin soğuk mevsimlerde hasat edilmelidir. Genellikle Aralık ile Ocak aylarında bu işlem gerçekleştirilir. Fidan alırken dikkatli davranmalıdır. 1 metreden uzun olmalı ve toprağı ile birlikte 4-5 kilo olanlar tercih edilmelidir.
Kalamata Zeytinini Yetiştiriciliği Yapmanın Maliyeti
Zeytin ağacı ilk dikitlikten sonra verim verecek duruma gelene kadar aradan 5-6 yıl geçmesi gerekmektedir. Tam verim verebilmesi 20 yılı bulabilmektedir. Bu süre uzun gibi dursa da ağaç bir kere yerine alıştıktan sonra 150 yıla kadar tam verim verecek şekilde insanları beslemektedir.
3 yaşında bir fidanı 30 TL’ye satılmaktadır. 100 ağaçlık bir arazi kuracaksanız fidan maliyetiniz 3000 TL olacaktır. İlk 5 yıl boyunca verim beklenmeyecek bir iş olduğu için maliyet hesabınızı yıl başına yapacağınız bakım masraflarını da katabilirsiniz. Dikeceğiniz arazinin sizin olduğunu varsayarak 30 bin TL bir sermaye ile başlamak yeterli olacaktır. Tabi farklı durumlara göre artış ya da azalış gösterebilir.
Kalamata Zeytininin Yetiştiriciliği ile Ne Kadar Para Kazanabilirsiniz?
İki dönümlük bir araziye dikilen ve verim verecek seviyeye gelen zeytin bahçesinden ne kadar gelir elde edeceğinizi hesaplama şansınız daha rahat olacaktır. 2018 yılı sonunda kalamata zeytini kilo fiyatı 20 TL ile 25 TL arasında değişmektedir.
İki dönüm arazide 5 ton zeytin hasat edilebilir. Bir bahçeden elde edilecek gelirde 100 bin TL ile 125 bin TL arasını bulabilmektedir. Tabi emek gerektiren ve sabırlı hareket edilmesi gereken bir iş olduğu için bu geliri elde edene kadar doğru şekilde adımlar atmalısınız.
Bir cevap yazın