İşinizi kurdunuz ve çok fazla para harcamadan işinizi nasıl büyütebileceğinizi düşünüyorsunuz. Para Harcamadan İşinizi Büyütmek istiyorsanız, öncelikle çevrenizdeki büyümüş işletmelere bakmanız ve onlardan bazı fikirleri kapmanız gerekebilir. Bu fikirler, başarılı işletmelerin gerçek hayata dair fikirleridir. Araştırma yapmak, test etmek veya başka bir şekilde uygulamayı geciktirmek zorunda kalmadan, vakit kaybetmeden alıp uygulayacağınız eylemlerdir. Ve bunları yapmak için para harcamanıza gerek yok.
Para Harcamadan İşinizi Büyütmek
Bir iş kurduktan sonra ‘Nasıl olsa işimi kurdum, bundan sonra pek bir şey yapmama gerek yok” havasında iseniz, MÜJDE ! işletmenizin birkaç yıl içinde kapanma durumuna gelebileceğini söyleyebiliriz. Zira işinizi büyütmek için pek hevesli olmadığınız anlamına gelir. İşinizle ilgilenmezseniz ve büyütmek için çaba göstermezseniz, kazanç kayıplarına uğrayabilir, işinizi kapatmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle işinizi kurduktan sonra büyütmenin yollarını da bulmanız gerekir. Yani o bebek doğdu ve büyümek zorunda.
Hızlı Faturalandırma
Alım veya satış işlerinden sonra gelir-giderlerinizi hızlı faturalandırmanız gerekir. Alacak hesaplarınız gerçek varlıklarınızın yüzde 40-50’sini oluşturur. Tembellik edip toplu faturalandırma yapmayın ve her işlem sonrası faturalandırmalarınızı yapın. Ödemeler geciktiğinde ya da hiç gelmezse, bol miktarda işiniz olsa bile, işinizin hayatta kalma yeteneğini ciddi şekilde engelleyebilecek nakit akışı sorunları ortaya çıkarmaya başlarsınız.
İşinizi Basitleştirin
Satılması zor ya da teslimi çok pahalıya gelecek malları, üreticiden satın alıp satmaya çalışmak pek yararınıza olmayabilir. Kâr etmeyeceğiniz ve satılması zor ürünleriniz varsa, bunları ayıklayın. Karar vermenize yardımcı olacak verileri kullanın. İyi satmayan ve nakliyesi pahalıya gelecek ürünleri kısın. Zoru bu kadar sevmeyin. Hayat ve başarı basit ayrıntılarda gizlidir.
Pazarlama Mesajını Kolaylaştırmak
Pazarlama mesajınızı basitleştirin ama bol kullanın. Ancak abartmayın. Mesajınızın farklı versiyonlarını web sitenizde, e-posta pazarlama mesajlarınızda ve harekete geçirici mesajlarda kullanın. Sorunlu bir noktaya hitap eden ve ilham veren kısa ve öz bir mesaj hedefleyin. Tam olarak kime ulaşmaya çalıştığınıza odaklanmaya yardımcı olacak bir kullanıcı veya alıcı kişiliği geliştirin.
İşletme Görünürlüğünü Artırmak
Bir işletme olarak pek çok rakibiniz ve iş dünyasında binlerce nankör var! Rakipleriniz arasından sıyrılıp, işletmenizi görünür yapmak için çalışmalarda bulunun. İşletmenizin görünür olması için Google en etkili araçtır ve ilk 5 en çok aranan firmayı gösterir. İşletmeniz fiziksel bir ortamda ise Google İşletmem hesabı açarak kayıt olun. Google’de görünür olmak için basit SEO tekniklerini öğrenin. Google keşfi yapın. Web siteniz hala yok mu? Hemen bir tane oluşturun. WordPress sizin için harika bir site oluşturucudur.
İşletmenizin görünür olmasını sağlamak için bir diğer alan ise sosyal medyadır. Sosyal medya, sizin işletmenizin, bir tık ile dünyaya açılan kapısıdır. Potansiyel müşterileri sosyal medya platformları ile kolayca bulabilir, yurt dışından bile sizi görünür kılmasını sağlayabilirsiniz.
Yetki Vermek
Tamam, işinizi kurdunuz. Patronsunuz ama her şeye de yetişemezsiniz ki. E çayı da siz demleyin dağıtın bari J Tüm işlere yetişmek için vaktiniz olmayacaktır. Bunun için sizinle birlikte çalışan kişilere yetkilendirmeler yapın. Yetki verebileceğiniz profesyonellerle birlikte çalışmak başarı anahtarıdır. Ayrıca her işletme sahibi iyi bir yönetici olmayabilir.
Bir işyerinin başarısızlığının en büyük nedenlerinden biri, iyi yönetilmemesidir.
İşyerinizde örneğin İşletme mezunu bir çalışan varsa ve işini iyi yapıyorsa, bir süre denemek kaydıyla yönetim işini onunla paylaşabilirsiniz. Öncelikli olarak kendi personelinizi değerlendirin, uygun kimse yoksa ya da işinizde tek çalışıyorsanız, profesyonelleri işe alabilirsiniz.
Verimliliği Yakalayın
Bir işyeri ne kadar verimliyse, o kadar kâr elde edilir. Verimli işletmeler daha hızlı büyür. Çalışanlarınızı standart iş yapma yöntemleri yerine daha verimli yaklaşımlar keşfetmeye teşvik etmelisiniz. Verimlilik, sadece çalışanların daha çok çalışıp üretmesi ya da iyi satış yaptığınız anlamına gelmez.
Zamanı ve işletmedeki her şeyi verimli kullanın. Kağıt israfı yapmayın. Önemsiz ya da önemli yazışmaları mail ile yapın. Bilgisayardaki önemli bilgileri yedekleyin. Önemli evraklarınızın bir çıktısını alıp arşivlemeyi de ihmal etmeyin. Bilgisayarlarınızda bir sorun oluştuğunda bilgi kaybı yaşamamış olursunuz. Bir arşiviniz olsun.
Gereksiz fişleri çıkartın. Gereksiz ışıkları söndürün. Kullanmadığınız zamanı geçmiş ya da sürekli arızalanarak size masraf çıkartan, teknolojik ve elektronik cihazları elden çıkartın. Daha yararlı cihazları tercih edin. Örneğin verimli yazıcılar kullanın. Ofisinizde doğal ışıktan yararlanmayı tercih edin.
Klima yerine havanın iyi olduğu zamanlarda cam açın. GSM operatörlerinden işletme hattı alarak, telefon faturalarınızı kontrol altına alabilirsiniz. Minik ayrıntılar hem verimliliğin artmasına neden olurken, hem de gereksiz yüksek fatura ödemek zorunda kalmazsınız.
Çalışanları Ödüllendirin
İşletmenizin büyümesinde en büyük güç, sahip olduğunuz sermaye ya da teknolojik olanaklar değil, insan gücü yani çalışanlarınızdır. Makinelere ya da bilgisayarlara sahip olabilirsiniz ancak onları çalıştıracak insanlar olmadan Hint dizilerindeki aşıklar gibi birbirinize bakıp durursunuz.
Ödül sistemi, çalışanlarınızın işini daha şevkle yapmasını sağlar. Başarıyı ödüllendirdiğinizde, ödüllendirdiğiniz eleman daha iyi çalışırken, diğer elemanlar da bir sonraki ödülü almak için daha verimli çalışmaya başlayacaktır. Örneğin imkanınız dahilinde bir maaş ikramiye verin ya da birkaç günlük tatile gönderin. Bu daha çok motive eder. Ayrıca ara sıra tüm çalışanlarınıza minik bir piknik ya da gezi gibi etkinlikler düzenletin. Çalışanlarınız mutlu olurken, size sadakati artacaktır.
Tedarikçilerinizi Unutmayın
Tedarikçiler, sizin iş ortağınızdır. Bir maaş ya da bir pay ödemezsiniz ancak sizin işin gerekli olan her şeyi onlar sağlar. Tedarikçilerinizle ilişkilerinizi bozmamaya çalışın. Ödemelerinizi düzenli yapın. Çok uzun süre beklemeyin. Tedarikçilerinize, istediklerinizi tedarik etmeleri için doğru hizmet bilgileri verin.
Yanlış ürün/mal siparişi verdiğinizde her iki taraf da zarara uğrayacağından, kontrol etmeden sipariş vermeyin. Arada bir de tedarikçi toplantısı yaparak, herhangi bir sorun varsa gidermeye çalışın.
Projeleri ve Hizmetleri Zamanında Teslim Edin
Proje bazlı çalışıyorsanız ya da ürün/hizmet işinde iseniz, üzerinize aldığınız sorumlulukları yerine getirmelisiniz. Gününde teslim etmeniz önemlidir. Erken bitirme durumunuz varsa da bunu iş yaptığınız kişilere bildirerek erken teslim yapabilirsiniz. Böylece başka işler almanız daha mümkün olacaktır.
Proje kapsamını yazılı olarak belirttiğinizden emin olun. Değişiklikler olacaksa müşterilerinizden ücret almaktan korkmayın. Bunu da yazılı olarak belirtin. Proje gecikmesinin kâr marjınızı azaltmasına izin vermeyin. Bu arada yaptığınız tüm sözleşmeler yazılı olmalıdır. Son teslim tarihlerine dikkat edin.
İş Planınızı Düzenli Kontrol Edin
Pek çok işletmenin unuttuğu şey, iş planlarını güncellemektir. İş planları, işinizi kurma aşamasında oluşturulur ve işletmenizin yaşam süresi boyunca devam eder. İş planları en az 3 ayda bir güncellenmeli, yapılacak değişiklikler plana dahil edilmelidir.
Minik Ödüllerle Müşteriyi İşletmenize Çekin
Sosyal medya hesaplarınızda gezinirken, önünüze bir paylaşım çıkar. Bir işletmenin ürettiği ürünlerden oluşturduğu küçük bir hediye sepeti gibi. Siz de işletmenizin durumuna bağlı olarak ister hediye sepeti oluşturabilirken isterseniz indirim kuponu, hediye çeki gibi ödüllendirmeler yapabilirsiniz. Böylece müşteri sizin işletmenize yönelecek ve potansiyel müşteri konumuna geçecektir.
İşletmenizi Tanıtın
İşletmeleri tanıtmak eskiden büyük çaba gerektirirdi. Günümüzde ise bu durum değişti. Artık bir işletmenin tanıtımı çok kolay. Bunun en büyük konumu ise internettir. Google İşletmem hesabında hesap oluşturarak, bir web sitesi kurarak, sosyal medyalarda boy göstererek, işinizde ilgili seminerlere ve fuarlara katılarak kendinizi çok kolay tanıtabilirsiniz.
Sosyal medya uzmanlarıyla ve iyi bir halkla ilişkiler/müşteri hizmetleri birimiyle çalışın. İnsanlar ne kadar çok memnun kalırsa, işletmenizden o kadar çok bahsederler. YouTube kanalı oluşturmayı unutmayın.
Olumlu Yorumlar Kadar Olumsuzları da Ciddiye Alın
Olumlu yorumlar mutlu eder, olumsuz yorumlar moral bozar. Olumsuz yorumlar aslında faydalıdır. Eksikliklerinizi görmenizi sağlar. Nerede hata yaptınız, hangi ürün hatalı gönderilmiş bunları öğrenirsiniz. Müşteri ile iletişime geçerek hataları telafi etmek, olumsuz yorumları olumluya çevirecektir. Müşteriye asla yanlış üslupla yanıt vermeyin. Olumsuz yorumların sahiplerine daha hızlı yanıt verin. Olumlu yorum yapanlara da teşekkür etmeyi ihmal etmeyin.
Unutmayın ki, insanlara nasıl davranırsanız, karşılığını ona göre alırsınız.
Para Kazanmak için Yapılabilecek 15 Ek İş
Good write-up, I am normal visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.
Thank you Pete . keep watching me. Greetings from Türkiye 🙂
I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!
You are wonderful too. Thank you 🙂