Genel Gündem

Wayfair Nedir? Çocuk Ticareti Teorileri Neler?

Wayfair INC, ev eşyaları ve mobilya satan bir Amerikan E-Ticaret şirketidir. Daha önceleri CSN Mağazaları olarak bilinen şirket, 2002 yılında kuruldu. Dijital platformları 11.000’den fazla küresel tedarikçiden 14 milyon ürün sunuyor ve satışları yapılıyor.

Temmuz ayı Wayfair için zor bir aydı çünkü bazı sosyal medya kullanıcıları Wayfair’i, çocuk ticareti yapmakla suçladı. Bu oldukça ciddi suçlama polis raporlarına, mali kayıtlara, ilk elden hesaplara ya da derinlemesine araştırma raporlarına dayanmıyordu. Daha çok, Wayfair’deki bazı ürünlerin fiyatlarının, piyasadaki emsallerine oranla, fahiş fiyatlarda listelenip satılmasına dayanmaktaydı. Tabi bu bir skandal olarak kabul edildi.

Wayfair Teorisi Nasıl Ortaya Çıktı?

Söylentinin 9 Temmuz 2020 günü Reddit’in Komplo bölümünden kaynaklandığı anlaşılıyor. Buna göre Wayfair, yüksek fiyatlı ürünler aracılığı ile çocuk ticareti yapıyordu. Bu konu hakkında yazılan yazıda sadece bir olasılık olduğu ve eğer doğru ise bunun mide bulandırıcı olduğu belirtilmişti.

Bu yazı, diğer kullanıcıların başka tuhaflıkları bulmak için Wayfair web sitesindeki ürünleri incelemeye almasına yol açtı. Örneğin bir twitter kullanıcısı, 9,999 dolardan satışa çıkan bir duş perdesi ve yastığı buldu. Web sitesindeki benzer ürünlerin 99 dolar olarak listelendiğini gördüğünde ise, yüksek fiyatlı ürünün, çocuk ticareti yapmak için bir şifre gibi kullanıldığını varsaydı.

Piyasadaki pek çok ürünün, emsallerine oranla çok daha fahiş fiyatlara satıldığını hepimiz zaman zaman görmekteyiz. Normalde pazar yerinden 50 TL. ye alınabilen bir giysinin, ünlü markaların sitelerinde fahiş fiyatlarla satıldığını biliyoruz.

Genel olarak söylemek gerekirse, Wayfair’in bazı ürün fiyatlarının yüksek olduğu gerçek. Bununla birlikte, bu mağazanın çocuk ticareti yaptığına dair bir kanıt olmadığı sürece de, suçlamaların doğru olmadığı da bir gerçek ki, yapılacak detaylı soruşturma ile ortada bir çocuk ticareti var mı,yoksa rakip firmaların bir komplosu mu olduğu daha net ortaya çıkacaktır.

Wayfair Gibi Bir İşletme Resmi Web Sitesi ile İnsan Ticareti Yapabilir mi?

Mantıksal açıdan duruma baktığımızda aslında bu iddianın pek elle tutulur tarafı yok gibi görünüyor. Yani milyonlarca kişinin giriş yapıp alışveriş yaptığı bir e-ticaret sitesi, bu kadar korkunç bir durumun tarafı olabilir mi?  İddialar doğru ise, sorumlu ve yetkililerin ağır cezalar alması gerekir. Çocuklar üzerine işlenen hiç bir suçun affı olamaz.

Milyonlarca ürün satışı olan ve milyonlarca müşterisi olan bir e-ticaret sitesi, insanların çevrim içi çocuk satın almalarına izin verebilir mi?

Bu öğeler, internet erişimi olan herkes tarafından kullanılabilir olduğundan, birisinin yanlışlıkla çocuk ticaretine karışması mümkün olmaz mı? Bu açıdan bakarsak, sadece ürünü beğendiği için yüksek fiyata razı olan satın alıcının da, çocuk ticareti yaptığı sanılabilir.

Bir çocuk kaçakçılığı operasyonu için, neden izlenmesi bu kadar kolay olan bir yöntem kullanıyor?

Öncelikle bu sorulara kesin bir yanıt bulmak lazım. Bunu da uzmanların yaptığı araştırmalar ortaya çıkartacaktır. Twittir’ae bu konu hala gündemde.

Wayfair Ürünleri Neden Sistemden Çekti?

Wayfair, çocuk ticareti yaptıklarına dair bir gerçeklik olmadığını, Newsweek’e yaptığı açıklamada belirtmiş. Ayrıca ürünlerin endüstriyel sınıf ürünler olduğunu, ürünlerin fotoğraflarının ve açıklamalarının ürünün neden pahalı olduğu hakkında bilgi verdiğini, ürünlerin yeniden adlandırılması ve fiyatlarının netleştirilmesi için ayrıntılı açıklama ve fotoğrafları sağlamak amaçlı, ürünlerin geçici olarak siteden kaldırıldığını açıkladı.

Sosyal medya kullanıcılarının bir diğer teorisi ise de, ürünlere verilen isimlerin, kaybolan çocukların isimlerini taşıdığı. Örneğin bir kabin Anabel 5 raflı depolama birimi olarak satışta idi. Bu da teoriyi destekleyenlere Kansas’ta kaybolan Anabel Wilson adını çağrıştırdı. Bu teoriyi destekleyenler için şüpheli olsa da, Amerika’da her yıl 800 Bin çocuğun kaybolduğunu da bilmemiz önemlidir. Yani bu sadece bir tesadüf olabilir. Ayrıca Wayfair ile ilişkilendirilmeye çalışılan bazı çocuk kayıp vakaları çözülmüştür.

Örneğin, Alyvia raflarının adı ile 2013 yılında 3 yaşında iken kaybolan Alyvia Navarro ile ilişkilendirilmeye çalışılsa da, kayıp küçük Alyvia, kaybolduktan bir süre sonra evlerinin yakınındaki bir gölette boğulmuş olarak ölü bulunmuştu.

Wayfair’in gerçekten böyle bir suça karışıp karışmadığı önümüzdeki günlerde daha kesin netleşebilir. Çünkü bu durum derinlemesine araştırmalardan sonra yetkili kişilerce açıklanacaktır. Yani Wayfair aracılığı ile çocuk ticareti yapılıyor mu, yoksa rakip firmaların komplosu mu bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Bu arada internet ortamındaki doğru ve yanlışları araştırıp yayınlayan Teyit.org, Wayfair iddialarının asılsız olduğunu sosyal medya hesabından duyurdu.

 

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir