,

Osmanlı Türkçesi Dil Özellikleri

Tarihi boyunca pek çok dil kullanan Türkler, Osmanlı Türkçesi, Göktürk alfabesi, Uygur alfabesi, Arap alfabesi ve 1928 yılındaki Harf inkılabının ardından Latif alfabesini kullanmaya başlamışlardır.

Tarihi çok eskilere dayanan Türkçe’nin yazılı ilk metinleri Göktürk kitabelerine dayanmaktadır. Ayrıca Azeriler ve Orta Asya’daki Türkler, Kiril alfabesini kullanmaya başlamışlardır. Türk devleti’nin kullandığı dillerden biri de Osmanlı Türkçesidir.

Osmanlı Türkçesi

Osmanlı Türkçesini kısaca Arap harfleriyle yazılı Türkçe olarak da tanımlayabiliriz. Türk dili, Türkçe ya da Türkiye Türkçesi, Altay dil grubu içindeki Türk dili ailesinin ana üyesidir. Türkçe, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Orta Doğu ve Avrupa’da pek çok ülkede konuşulmaktadır. Azerice, Gagauzca, Horasan Türkçesi ve Türkmence, Türk dillerinin Oğuz kolunu ya da güneybatı kolunu oluşturtur.

Osmanlı Türkçesi için modern Türkçenin torunu diyebiliriz. Eski Anadolu’da 11.yüzyıl sonlarında Selçuklular tarafından kullanılan eski Türkçe, yavaş yavaş birçok Arapça ve Farsça kelimeyi ve gramer ölçütlerini özümsemiş ve Arap harflerini kullanmaya başlamıştır.

1923’da Cumhuriyetin ilanı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte Arap alfabesinin yerini daha modern olan Latif alfabesi almıştır. 1928 yılındaki Dil Reformu, hükümet tarafından başlatılmış ve desteklenmiştir. Tartışmalara ve direnişlere rağmen dil reformu, Türkçenin yabancı unsurlardan arındırılmasını sağlamıştır. Dil gelişimi açısından Türkçe’nin 4 dönemi vardır.

  • 13-16,yüzyıl Eski (Anadolu ve Osmanlı) Türkçesi
  • 17-18.yüzyıl Orta ( Osmanlı) Türkçesi
  • 19,yüzyıl Yeni (Osmanlı) Türkçesi
  • 20.yüzyıl Modern Türkçe

Osmanlı Türkçesi Dönemleri

Osmanlı Türkçesi

Oğuz Türkleri’nin Anadolu’da oluşturdukları dil Batı Türkçesi, Batı Oğuzcası, Türkiye Türkçesi gibi adlarla adlandırılmaktadır. Batı Türkçesinin 13.yüzyıldan 20.yüzyılın başlarına kadar süren uzun bir dönemde Anadolu’da gelişen yazı diline Osmanlı Türkçesi denir. Batı Türkçesi 3 döneme ayrılmıştır.

  • Eski Osmanlıca, Eski Türkiye Türkçesi ya da Eski Anadolu Türkçesi
  • Klasik Osmanlı Türkçesi- 15.yüzyıl ortalarından 19.yüzyıla kadar devam etmiştir.
  • Yeni Osmanlı Türkçesi- Tanzimat’tan 1908 yılındaki 2.Meşrutiyet dönemine kadar gelir.

Daha sonraki dönem Yeni Türkiye Türkçesi olarak adlandırılmıştır.

Osmanlı Türkçesi Döneminin Dil Özellikleri

Osmanlı Türkçesi döneminde Farsça ve Arapça’dan alınan kelime ve gramer unsurları, Anadolu’da yaşayan farklı dillerden etkilenmeler gibi nedenlerden dolayı değişmiş ve gelişmiştir. Sözü edilen dönemde Türkçe yönünden sade ve anlaşılır metinlerin yanında Farsça ve Arapça unsurlarla dolu belli bir kesimin anlayabileceği metinlerde yazılmıştır.

Hem mensur hem de manzum olarak yazılan metinlerde sade, orta ve süslü dillerle eserler telif edilmiştir.  Dini metinler sade ve orta seviyede dille kaleme alınmış, edebi metinler her 3 seviyede de yazılmıştır. Bunların haricinde özel kalıpları ve formülleri olan resmi belge dili de vardır. Resmi dille yazılar metinler diğerlerinden farklılık gösterir.

Ancak Arapça ve Farsça unsurların yaygın olduğu metinlerde bile Türkçe gramer ve cümle yapıları hakim olmuştur. Ayrıca farklı dillerden alınan unsurlar, zaman içinde ve bir şekilde asli kimliklerinden uzaklaşarak Türkçeleşmiştir.

1 Kasım 1928 tarihinde Latin alfabesinin kabulü ile Arap harfleri yazıları dönemi sona ermiştir.

Osmanlı Türkçesi Alfabesi

Osmanlı Türkçesi alfabesi 28 harfli Arap alfabesine dayanmakta olup Arap alfabesinde olmayan bazı sesler İranlı ve Türkler tarafından ilave edilerek geniş düzeyde Osmanlı Türkçesi alfabesi meydana getirilmiştir. Osmanlı Türkçesi Alfabesi şu şekildedir.

 

Osmanlı Türkçesi

Osmanlı Türkçesi Alfabesinde;

Yazılar sağdan sola ve harflerin çoğu birleştirilerek yazılır,

Bazı ayrı yazılan harfler bu kurala dahil olmamakla birlikte diğer bütün harflerin asıl şekilleri dışında başta, ortada ve sonda yazımları farklıdır.

Her ünlü harf için günümüz Türkçesindeki gibi ayrı bir ünlü harf kullanılmaz.

Farsça ve Arapça’dan alınan kelimeler orijinal imlasına göre yazılmaktadır.

Osmanlı Türkçesi alfabesi 33 harften oluşmaktadır. .

Alfabeyi Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Osmanlı Türkçesine meraklı iseniz alfabeyi öğrenmeniz mümkün. Bunun için üniversitelere, milli eğitim bakanlığına bağlı kurslara başvurarak Osmanlı Türkçesini kısa sürede öğrenebilirsiniz. Benim size kurs tavsiyem İstanbul İşletme Enstitüsü, ücretsiz çok cüzi bir ücretle Osmanlıca Türkçesinin temel eğitimlerini verip sertifika almanızı sağlıyor.

Ayrıca başka dil tercihiniz ya da bir eğitim dalından sertifika almak istiyorsanız da aynı kurumun pek çok ücretli/ücretsiz kursu mevcut. Ben yazarlıklarla ilgili eğitimlerimi aldım ve şu anda da ticaretle ilgili eğitimlerimi alıyorum. Bunun için Google’den İstanbul İşletme Enstitüsü yazmanız yeterlidir. Kurslara kayıt olmak için ;

https://www.iienstitü.com

 

“Osmanlı Türkçesi Dil Özellikleri” için bir yanıt

  1. Eric avatarı
    Eric

    Hey there, I just found your site, quick question…

    My name’s Eric, I found fikriabi.com after doing a quick search – you showed up near the top of the rankings, so whatever you’re doing for SEO, looks like it’s working well.

    So here’s my question – what happens AFTER someone lands on your site? Anything?

    Research tells us at least 70% of the people who find your site, after a quick once-over, they disappear… forever.

    That means that all the work and effort you put into getting them to show up, goes down the tubes.

    Why would you want all that good work – and the great site you’ve built – go to waste?

    Because the odds are they’ll just skip over calling or even grabbing their phone, leaving you high and dry.

    But here’s a thought… what if you could make it super-simple for someone to raise their hand, say, “okay, let’s talk” without requiring them to even pull their cell phone from their pocket?

    You can – thanks to revolutionary new software that can literally make that first call happen NOW.

    Talk With Web Visitor is a software widget that sits on your site, ready and waiting to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk to that lead while they’re still there at your site.

    You know, strike when the iron’s hot!

    CLICK HERE https://jumboleadmagnet.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

    When targeting leads, you HAVE to act fast – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later is huge – like 100 times better!

    That’s why you should check out our new SMS Text With Lead feature as well… once you’ve captured the phone number of the website visitor, you can automatically kick off a text message (SMS) conversation with them.

    Imagine how powerful this could be – even if they don’t take you up on your offer immediately, you can stay in touch with them using text messages to make new offers, provide links to great content, and build your credibility.

    Just this alone could be a game changer to make your website even more effective.

    Strike when the iron’s hot!

    CLICK HERE https://jumboleadmagnet.com to learn more about everything Talk With Web Visitor can do for your business – you’ll be amazed.

    Thanks and keep up the great work!

    Eric
    PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – you could be converting up to 100x more leads immediately!
    It even includes International Long Distance Calling.
    Stop wasting money chasing eyeballs that don’t turn into paying customers.
    CLICK HERE https://jumboleadmagnet.com to try Talk With Web Visitor now.

    If you’d like to unsubscribe click here http://jumboleadmagnet.com/unsubscribe.aspx?d=fikriabi.com

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir