Emlak sektöründe sıklıkla karşılaşılan bir durum olan trampa temel olarak karşılıklı değişim yapılması demektir. Karşılıklı olarak değişim yapabilmek ise anlaşma ve tapu müdürlüğünün onayı olmadan mümkün değildir. Bu nedenle trampa sözleşmelerinin içeriğinin anlaşılması oldukça önemlidir.
Ne Demektir?
Karşılıklı değişim anlamına gelen trampa işlemi bir çeşit değiş tokuştur. Herhangi bir değere sahip olan mallar arasında yapılacak olan bu işlemde tarafların anlaşması durumunda tapuda yapılacak olan küçük değişiklikler sayesinde işlem tamamlanır. Trampa yapılan iki mal arasında fiyat farkı varsa, taraflar bu farkı karşılayarak işleme devam eder.
Trampa karşılıklı anlaşmayla yapılır. Ancak genellikle bir sorun çözme yöntemi olarak da görülür. Binaların projelerinde yaşanan uyumsuzluklar, binaya eklenen depolar ya da tapuya bildirilmemiş değişiklikler nedeniyle trampa yapılması zorunlu hale gelebilir.
Özellikle konut satış işlemlerinde konut kredisi kullandıracak olan pek çok banka ev üzerinde detaylı bir ekspertiz yapar. Binada kapı numaralarıyla ilgili, tapu bilgileriyle ilgili ya da dairenin özellikleriyle ilgili sorun oluşması durumunda karşılıklı trampa işlemi yapılması istenir. Bu durum ise kredi sürecini uzatacağı ve ek maliyetler oluşturabileceği için sorunlar ortaya çıkarır.
Trampa Sözleşmesi Nedir?
Trampa sözleşmeleri tarafların trampa yapılmasını kabul ettiklerine dair doldurdukları belgedir. Bu belgede sahip olunan malın özellikleri ve tarafların kişisel bilgileri yer alır. Tarafların yükümlülükleri bu sözleşme içerisinde belirlenir. Malların karşılıklı olarak değiştirilmesinde trampa sözleşmesi oldukça önemlidir. Bu sözleşme tapu sicil müdürlükleri içerisinde yapılır. İki tarafa da aynı nüsha sunulur. Mallar arasında fiyat farklılığı söz konusuysa bu durum sözleşme içerisinde yer almalıdır.
Nerede ve Nasıl Yapılır?
Trampa işlemi için öncelikli olarak anlaşma sonrasında trampa sözleşmesi yapılmalıdır. Sözleşme sonrasında il veya ilçe belediyeleri ile tapu müdürlüklerinde işlemler tamamlanır. Trampa için gerekli olan belgelerin tamamlanması sonrasında belediyeler içerisinde onaya sunulur. Onay sonrasında tapu müdürlüklerinde malların tapu değişiklikleri işlenir.
İşlemi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Tüm belgelerin eksiksiz olması trampa yapılması için oldukça önemlidir. Eksik belge durumlarında genellikle trampa için onay verilmez. Trampa işlemleri esnasında şu evraklara ihtiyaç duyulur:
- C. Kimlik Kartı ya da pasaport,
- Vesikalık fotoğraf,
- Zorunlu Deprem Sigortası poliçe fotokopisi,
- Vergi numaraları,
- İlgili belediyeden alınan malların rayiç bedelleri
Bu belgeler yapılan başvuru sonrasında trampa işlemi sorunsuz biçimde gerçekleşir.
Bir yanıt yazın