İş Kurarken Başlangıç Maliyeti, pek çok girişimcinin kafasını kurcalayan bir durumdur. Melek yatırımcılar, kişisel yatırımcılar, eşler arası borç alma ve risk sermayedarları, finans aramadaki ilk liste başı kişilerdir. Ancak her yatırımcı tipi farklı bir risk düzeyi getirir ve dürüst olmak gerekirse, her işletme yatırımcılar için cazip olmayabilir. Yatırımcılar, kazanabilecekleri işlere yatırım yapmayı sever.
Bu durumda öncelikli olarak kendi girişiminizin finansmanını kendiniz karşılamanız gerekebilir. Şu soru akla gelir. Kişisel birikiminizin ne kadarını kendi işinize yatırmalısınız?
İş Kurarken Başlangıç Maliyeti Kendi Paranızı Kullanmanın Artı ve Eksileri
İşinizi kurarken kendi paranıza güvenmeniz güzel ancak bu finansman kaynağının en büyük dezavantajlarından biridir. Çok az insanın bir işi başlatmak için güçlü bir banka hesabı olabilir. Yeni girişimin ilk aşamalarında beklenmedik pek çok harcama meydana gelebilir. İşinizi fiziksel bir alanda yürütecekseniz ofis alanı, ekipman, mobilyalar, teknolojik sistemler ve çalışacak insan gücü.
Ayrıca hukuk müşaviri, gerekliyse bir doktor, muhasebeci gibi hizmetlere de ihtiyacınız olacak. Bir de satıcılar ve tedarikçilerle de çalışmanız gerekebilir. Yani iyi bir birikiminiz yoksa kişisel birikiminiz bir süre sonra yetmeyebilir. Zar zor kazandığınız paranızı bir işletmeye yatırmak, kişisel düzeyde sizin için riskleri artırabilir. Kişisel fonlama en hızlı yatırım kaynağıdır. İşletmenizi kârlı hale getirdiğinizde yatırım getirinizde artacaktır.
İş Kurmadan Önce Maliyet Belirlemesi
Gerçekçi Bir Kişisel Yatırım Hesaplamak
Her işletmenin, işin gereksinimlerine göre farklı yatırım gideri olur. Yani bir emlak ofisi açmak ile bir atölye kurmanın maliyeti ve gereksinimleri farklıdır. Öncelikle kişisel mali sonuçları göz önünde bulundurmanız gerekir.
- Bir yatırım sizi ne tür bir mali duruma sokar?
- Kişisel acil durumlar için hesabınızda yeterli paranız kalacak mı?
- Borç durumunuz nedir? Ödemeniz gereken diğer borçlar neler?
- Mali durumunuz üzerindeki olası etkileri hakkında daha iyi fikir edinmeniz gerekir. İş için gerekli olan miktar ne kadar?
- Bankadaki para durumunuz ne?
- İşiniz için gerekli parayı birikiminizden kullanırsanız geriye ne kadar paranız kalır ve kişisel harcamalarınıza yeter mi?
Maliyet Tahmini Yapmak
Bir işletme sahibi olmak, öncelikle başlangıç daha sonrasında da devam eden pek çok masrafla birlikte gelir ve bu da doğru maliyet tahminine ulaşmanızı önemli kılar. İşiniz için gerekli tüm harcamaların bir listesini oluşturun. Mülkiyet bize at değilse kira ödemesi, pazarlama maliyetleri, kamu hizmetleri, çalışanların maaşları, ödenecek vergiler ve aidatlar gibi harcamaları listenize ekleyin.
Listenizi oluşturduktan sonra bir gider bütçesi başlatmış olursunuz ve beklenen maliyetlerinizi tahmin etmeye başlayabilirsiniz. Hizmet uzmanlarından, üçüncü taraf satıcılarından fiyat teklifi isteyeceğiniz için bazı harcamaları belirlemek daha kolay olacaktır. Tahmin gerektiren giderleriniz de olacaktır. Makul bir rakam belirleyebilmek için diğer benzer işletme sahiplerine danışabilir ya da sektör karşılama ölçütlerini inceleyebilirsiniz.
Öncelikle bir iş kurduğunuzda, işin getirisinin bir süre olmayacağını hesaplarsak, ilk altı aylık ödemelerinizi finanse edecek miktarda paranızın olması gerekir. Aksi takdirde zor duruma düşebilirsiniz.
Bordroya Kendinizi de Katın
Bir işletme sahibi olarak yapacağınız en büyük hata, işletmenizi emeklilik varlığı olarak görmektir. Bir başkasının işletmenizi satın almak isteyeceğinin veya emekli olma zamanı geldiğinde ayrılmanızın sizin için yeterli bir başarı olacağının garantisi yoktur. Kendinizi başlangıçta diğer ekip üyeleriyle aynı avantajlara sahip bir çalışan olarak kabul etmelisiniz.
Potansiyel Risk ve Finansal Getirileri Tartın
İşletme sahibi dışındaki yatırımların potansiyelini henüz hesaba katmadık. Kişisel olarak ne kadar yatırım yapacağınızı belirlerken bu denklemin bir parçası olmalıdır. Diğer kaynaklardan para almak kesinlikle kişisel mali riski aza indirebilir, ancak aynı zamanda kendi şirketinizde sahip olacağınız mali kaldıracı da azaltabilir.
Finansal olarak meseleleri karmaşıklaştırmaya başlayabileceğiniz nokta, yeni bir işletmeyi finansa etmek için kişisel kredi aldığınız zamandır. İşiniz başarılı olsun ya da olmasın, bu krediyi ve herhangi bir faizi geri ödemek zorunda kalırsınız. İşletme kredisi oldukça iyi bir seçenektir ama belirli şartlarla birlikte gelir. Borç verenler bir iş planı, fonları nasıl kullanmayı planladığınıza dair bir açıklama ve geri ödemelere dair belgeler isterler.
İşletmeniz için Doğru Finansman Karışımını Bulmak
Kendi işinize yatırım yapmak, birçok açıdan ve ticari açıdan mantıklıdır. En iyi hareket tarzı, genellikle kendi kişisel fonlarınızın bir kısmını dış kaynaklardan gelenlerle kullanmaktır. İşi kurmanın ve yürütmenin tam olarak ne kadara mal olacağını anladıktan sonra kişisel yatırım açısından neyin sizi rahat ettirdiğine dair daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.
The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my option to read, however I truly thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you might repair if you happen to werent too busy looking for attention.
I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!
Thank you. I am a writer with poetry and children’s story books in Turkey. I hold book signings at international book fairs. I have two more books to work on. One is a novel and the other is a book about starting a business from scratch. I write my blog posts at convenient times. Thank you for your interest 🙂