Dünya günü ilk olarak 1969 senesinde San Francisco’da yapılan Ulusal Unesco Dünya Konferansında Amerika’lı aktivist John McConnell tarafından ortaya atılmıştır. John McConnell tarafından dünyanın yaşamını ve güzelliğini kutlayarak, karşılaştığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla özel bir gün kutlanması fikri, toplantıda kabul edilmiştir.

Dünya Günü İlk Ne Zaman Kutlandı?
John McConnell, Dünya günü kutlamalarını tarih olarak 21 Mart, yani gece ve gündüzün eşit olduğu gün için önerdi. Çevre sorunlarına büyük bir tepki olan ilk hareket, 22 Nisan 1970 tarihinde, 20 milyon kişinin katılımı ile, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes’in organizatörlüğünde gerçekleşmiştir.
Bu kutlamalar sırasında, pek çok konferans ve sempozyumlar düzenlenmiş, çevre sorunları ele alınmış, Amerika’nın ilk Temiz Su Yasası ve Temiz Hava Yasası hazırlanmıştır. 22 Nisan günü Dünya Günü olarak kutlanmaya başladı.
Hangi Ülkelerde Kutlanır?
Dünya günü, Türkiye’de dahil olmak üzere pek çok ülkede kutlanıyor. Dünyanın daha yaşanır bir yer haline gelmesini sağlamak, temiz bir hava ve su kaynaklarına sahip olması için verilen mücadeleler tartışılıyor. Ve yapılması gerekenler de bu günde planlanıyor.
Dünya’da pek çok ülke iklim değişikliklerinin yarattığı nedenlerden dolayı anlaşmalar imzalamaya başladı. 22 Nisan 2016’da Türkiye’de dahil olmak üzere 123 ülke, Paris İklim Anlaşmasını imzaladı.
Dünyayı korumak, daha temiz ve yaşanır bir yer haline gelmesini sağlamak ve gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için, bizlerin de birşeyler yapmamız önemli. Temiz su kaynakları tükeniyor. Araç sayısının ve sanayileşmenin artması ile birlikte atmosfer kirleniyor. Ozon tabakasındaki delik büyüyor ve kutuplar eriyor.
Hem gelecek nesiller için hem de dünyayı korumak açısından çok sıkı tedbirler alınması gerekiyor. Özellikle son iki yıldır hem hayatın hem de dünyanın önemini daha iyi kavradığımızı düşünüyorum. Hayvanların yaşam alanlarını ve sağlıklarını korumak, dünyanın akciğeri ormanları korumak ve ağaç sayısını artırmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.
Çevre gününde ve Dünya gününde daha çok ağaç ekilebilir. Hayvanların doğal yaşam alanlarında kalması için özellikle bol yeşili olan deniz kıyısı yerler koruma altına alınabilir. Sahil kesiminde ve sanayinin ağır olduğu yerde, denizlerin ve su kaynaklarının kirletilmemesi için daha sıkı tedbirler alınabilir. Özellikle yaptırımların ağırlaşması sağlanabilir. Aksi takdirde bu bölgelerde denizlerimiz kirlenmeye devam edilecek.
Son olarak, bu Dünya hepimizin. Onu korumak ve gelecek nesillere temiz bırakmak hepimizin asli görevi. Bunun bilinciyle hareket etmeliyiz. Yerlerde çöp atmayın. Ormanları yakmayın. Suyu gereksiz yere harcamayın. Çevreye zarar vermeyen cihazlar kullanın. Denizleri kirletmeyin. Çevre dostu ürünler kullanın.
Her belediyenin geri dönüşüm kutuları var. Artık çöpler bile ayrıştırılarak elektrik enerjisi elde edilebiliyor. Bunlardan yararlanın. Pikniğe gittiğinizde ortalığı savaş alanı gibi bırakmayın. Bir tek çöp bile atmazsanız harika bir iş yapmış olursunuz. Yanınızda bir çöp poşetiniz olsun. Çünkü doğaya attığınız her bir plastik parçası yüzyıllar sonra yok oluyor. Artık çevre bilincinin farkına varalım.
Dünya günü kutlu olsun.
Mikroplar ve Patojenler Yüzeylerden Nasıl Yayılır?
[…] Dünya Günü Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı? […]
[…] Dünya Günü Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı? […]
[…] Dünya Günü Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı? […]