Gündem

Ünlü Yazar Adalet Ağaoğlu Bugün Yaşamını Yitirdi

Türk edebiyatının önemli ve kıymetli yazarlarından Adalet Ağaoğlu, yaşamını yitirdi. Adalet Ağaoğlu 91 yaşında idi. Hikâye ve roman tarzındaki eserleri ile Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunan Adalet Ağaoğlu, bir süredir yoğun bakımda tedavi altında idi. Ağaoğlu, çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak yaşamını yitirdi.

Adalet Ağaoğlu Kimdir ve Eserleri Nelerdir?

Türk edebiyatına pek çok eser kazandıran Adalet Ağaoğlu, 23 Ekim 1923’te dünyaya geldi. Babası kumaş tüccarı idi ve dört çocuklu ailenin tek kızı idi. Kardeşleri işadamı Ayhan Sümer, oyuncu ve oyun yazarı Güner Sümer ve Doktor Cazip Sümer idi. Kardeşlerinden Cazip Sümer 1975, Güner Sümer ise 1977 yılında yaşamını yitirdi.

İlköğretim eğitimini doğduğu Nallıhan’da tamamlayan Adalet Ağaoğlu, daha sonra 1938 yılında ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti ve Ankara Kız Lisesinde eğitimini tamamladı.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Fransız dili ve Edebiyatı bölümünü tamamladı.

Şiir ile başlayan edebiyat sevgisinden sonra, kendisini oyun yazıları yazmaya yönlendiren Ağaoğlu, Ulus Gazetesi’nde tiyatro eleştirileri yapmaya başladı. 1948 ve 1950 yılları arasında da şiirleri Kaynak Dergisi’nde yayınlanmaya başladı.

1951–1970 yılları arasında TRT’de görev yapan Adalet Ağaoğlu, Ankara Radyosu’nda göreve başladı. Bu sırada Aşk Şarkısı’nı yazdı ki bu kendisinin yazdığı ilk radyo oyunu idi. Radyo görevi devam ederken, arkadaşları tiyatro oyuncuları ve yönetmeni olan Kartal Tibet, Çetin Köroğlu, Üner İlsever ve Nur Sabuncu ile birlikte “Meydan Sahnesi” adındaki Ankara’nın ilk özel tiyatrosunu kurdular. Aynı adla bir de dergi çıkarttılar.

Adalet Ağaoğlu, 1953 yılında, tiyatro konusunda eğitim almak için Paris’e gitti. 1954 yılında Halim Ağaoğlu ile evlendi. Bir Piyes Yazalım adlı tiyatro oyunu 1953 yılında Ankara’da sergilenmişti. Evlendikten sonra da ilk romanı 1973 yılında yayınlanan Ölmeye Yatmak isimli romanı idi ve bu romanı yazıncaya kadar tiyatro oyunu yazarlığına devam etti.

1960 ve 1970’li yıllarda, peş peşe yazdığı oyunlar ile o yılların tanınan oyun yazarlarından biri oldu. 1970’de TRT’den istifa etti. Sadece edebiyat alandaki çalışmalarına devam etti.

1979 yılında yazdığı Bir Düğün Gecesi ve Hayır ve 1973 yılında kaleme aldığı ilk eseri Ölmeye Yatmak ile üçleme yarattı ve birçok ödülünde sahibi oldu. Ayrıca bu kitaplar bir süre sonra toplatıldı ve hakkında soruşturma açıldı. Bir davada aklandı, bir diğeri soruşturma aşamasında kaldı ve Düğün Gecesi romanı da intihal olduğu gerekçesiyle uzun zaman tartışıldı.

1991 yılında oyun yazarlığına geri dönen Adalet Ağaoğlu, o zamana kadar denemeler, anı-roman türünde eserler ve öykü kitapları yazdı.

Yazarlığının 55.yılında, Adalet Ağaoğlu hakkında yazılan tüm yazıları bir araya toplayan eşi Halim Ağaoğlu için, Herkes Kendi Kitabının İçini tanır adlı arşiv oluşturuldu ve basıldı.

1996 yılında geçirdiği trafik kazası neticesi 2 yıl hastanede kaldı.

Adalet Ağaoğlu Eserleri

Radyo ve tiyatro oyunları, roman, öykü, deneme, anı, mektup ve günce dallarında Türk edebiyatına pek çok eser kazandıran Adalet Ağaoğlu’nun eserleri Şunlar.

Radyo ve Tiyatro Oyunları

Bir Piyes Yazalım, Yaşamak, Evcilik Oyunu, Tombala, Çatıdaki Çatlak, Sınırlarda, Üç Oyun: Çıkış, Kozalar, Bir Kahramanın Ölümü, Kendini yazan şarkı, Çok Uzak-Fazla Yakın, Duvar Öyküsü, Fikrimin İnce Gülü ve son olarak 2011 yılında Çağımızın Tellalı

Roman

Ölmeye yatmak, Fikrimin İnce Gülü, Bir Düğün Gecesi, Yaz Sonu, Üç Beş Kişi, Hayır, Ruh Üşümesi, Romantik Bir Viyana Yazı ve 2014 yılında kaleme aldığı Dert Dinleme Uzmanı

Öykü

Yüksek Gerilim, Sessizliğin İlk Sesi, Hadi Gidelim ve 1997 yılında yazdığı Hayatı Savunma biçimleri

Deneme Alanındaki Eserleri

Geçerken, Karşılaşmalar, Başka Karşılaşmalar, Yeni Karşılaşmalar, Damla Damla Günler, Damla Damla Günler I-II-III ve seçki alanındaki çalışması Seçmeler.

Adalet Ağaolu’nun cenaze töreninin ne zaman yapılacağı henüz netleştirilmiş değil. Kıymetli yazarımız Adalet Ağaoğlu’na Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Türk Edebiyatına başsağlığı dileriz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir