Solopreneur, solo ve girişimci kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kelimedir. Kendi işini kurmak, bir başkasının emri altında çalışmamak, kendi nam ve hesabına çalışmak olarak da tanımlanabilir.
Solopreneur, bir ortak veya çalışanı olmadan, kendi başına işi başlatan ve yöneten kişidir. Geleneksel çalışanları olmaz, ortak almazlar ve bunun yerine tek başına ya da yüklenicilerle yapabilecekleri işlere odaklanırlar. Başarılı solo girişimciler yetenekli, tutkulu oldukları niş alanlara yatırım yaparlar.
Girişimci ise bir ticari girişimi organize eden, finansal riskin çoğunu üstlenen, işini işleten bir iş insanıdır.
Girişimci, uzun vadeli iş büyümesi elde etmek için doğru ekibi, sermayeyi ve araştırmayı getirerek, fikirlerini geliştirebilecek bir iş yaratmak için çalışır. Girişimci, yatırım yaptığı alanda yetenekli olmak zorunda değildir. Çalışanlarına ve ortaklarına güvenerek boşlukları gerekli uzmanlıklarla doldururlar.
Solopreneur ve Girişimci Arasındaki Farklar
Solopreneur ve girişimci arasındaki fark nedir? Baktığınızda birbirinin benzeri gibi görünse de; her solo girişimci bir girişimcidir, fakat her girişimci bir solo girişimci değildir. İki işi çalıştırmak için neyin gerektiğini anladığınızda, bu karşıtlık daha görünür hale gelir. Hangi model size daha uygun? Bunun için Solopreneur ve Girişimci arasındaki farkları bilmeniz önemlidir.
1- Solopreneur Her Şeyi Kendisi Yönetir
Bir solo girişimcinin odak noktası, bağımsız çalışmasıdır. Her şeyden kendisi sorumludur. İşini kurarken hem patron hem de çalışandır. Ancak, bu solo girişimcilerin her şeyi nasıl yapacaklarını bilmeleri gerektiği anlamına da gelmez. Yapamayacakları bir şey olduğunda bunu uzmanına yaptırırlar. Sadece bir işçi çalıştırmazlar, ortak almazlar.
Örneğin bir solo girişimci, bir e-posta pazarlama konusunda bilgi sahibi değilse, bunu yapabilecek otomatik araçları keşfedebilir. Daha kişiselleştirilmiş bir şeye ihtiyaçları olursa da, bunu yönetmesi için bir ajans ya da yüklenici tutarlar.
Girişimciler ise; bu süreçleri kendi işlerinde inşa etmeye odaklanırlar. Tek girişimcilerin ilk başlangıç aşamalarında yaptığı her şeyi yapsalar bile, bir işi büyütmeyi ve daha büyük bir ekibe dönüştürmeyi amaçlarlar. Bu nedenle, sonunda işin daha stratejik alanlarına odaklanabilmeleri için bu görevleri üstlenebilecek ekip üyelerini işe alırlar.
Bir örnek verecek olursak müzisyenler solo girişimci olarak işe başlar. Kariyerleri büyüdükçe kendilerine menajer, yayıncı, koruma görevlisi işe alırlar. Bu durumda girişimciliğe geçiş yapmış olurlar. Rolleri solo bir hareketten, kendileri için çalışan birkaç departmanla/çalışanla birlikte bir marka uzmanı, mal sahibi, patron veya kurucu rolüne dönüşür.
2- Solopreneur Daha Az Finansal Riske Sahiptir
Her iş risk faktörü taşır. Başarılı iş insanları, başarılarını olumlu sonuçlar veren finansal riskler almaya borçludur. Girişimciler işlerini büyütmek, sürdürülebilir ve kârlı olmak için yatırımlar yapmaya devam ederler. Ortak getirerek, net kârları yeniden yatırarak ya da kredi alarak dış finansman ararlar.
Solo girişimcilerin para kazanma planı ise çok fazla risk gerektirmez. Muadillerinin aksine, işlerini ölçeklendirmeyi de düşünmezler. İşlerini ayakta tutan bir finansal risk içinde çalışırken de çok rahattırlar. Amaçları ise kendi başlarına yürütmelerine izin veren bir seviyeyi korumaktır. Yatırım yapacakları kesin miktarı ve beklenen kârı bilirler.
3- Solopreneurların Bir Uzmanlığı Vardır
Girişimciler, işlerini yürütmek ve büyütmeye odaklanmak için bir ekiple çalışırlar ki bu da onlara zaman kazandırır. Uzmanlık alanlarıyla ilgili olsun ya da olmasın, başka nişleri keşfetmekle de ilgilenirler. Önlerine fırsat geldiğinde işlerini genişletir ve bu alanda yetenekli kişileri işe alırlar.
Solo-girişimciler, tek bir niş üzerinde yoğunlaşma ve yönetilebilir bir müşterinin ihtiyaçlarını karşılama taahhüdünde bulunma eğilimindedir. Diğer uzmanlık alanlarını keşfetmek ya da yalnızca belirli bir alanda iyi olmayı seçecek iş güçleri ve zamanları yoktur.
Örneğin bildiği yabancı bir dili öğretmeyi teklif eden bir solo-girişimci, insanlara sadece bildiği dili öğretebilir. Bire bir eğitim verebilir ya da grup eğitimlerinde fazla öğrenciye eğitim verebilir. Diğer dilleri öğretemez. Girişimci ise ekibinin bir parçası olarak uzmanları işe alır ve daha fazla dilin başarıyla öğretilmesini sağlayabilir.
4- Büyüme Hedefleri Farkı
Solopreneur ve girişimciler, küçük işletmelerini başlattıklarında benzer adımları atarlar. Aralarındaki gark ise bir iş fikrini takip etme nedenleri ve büyüme beklentilerinin ne olduğudur. Solopreneur, genellikle bir tutkudan sürdürebilir bir yaşam sağlamak için bir iş kurar.
Hatta ek iş aracılığıyla ek ve pasif gelir elde ederler. Büyüme arayışları daha uzman olmaya odaklıdır. Satın almaları, birleşmeleri ya da lisanslamayı dört gözle beklemezler. Büyümeleri kendi başlarına ne kadar üstesinden gelebilecekleri ile sınırlıdır.
Girişimcinin en büyük hedefi ise yüksek kârlı bir girişim kurmaktır. Biraz ilgi gördükleri anda genişleme strateji oluşturmaya veya gözden geçirmeye odaklanırlar. Yeni yer açmak ya da ekiplerini genişletmeli gerektirse bile ölçeklendirme fırsatını geri çevirmezler.
Bazı girişimciler ise, ortak olabilecekleri ya da işlerini satın alabilecek büyük şirketlerin dikkatini çekmeyi amaçlar.
5- Girişimciler Müşteri Edinmeye Odaklıdır
Müşteriler, her işletmeye hayat verir. İster girişimci isterse Solopreneur olsun, müşteriyi kazanmak ve sürdürülebilirliği sağlamak gerekir. Yine de bir noktada müşterilerle ilgili incelikleri farklı notalar izler.
Solo girişimciler, diğer tüm iş insanları gibi büyük paralar kazanmak isterler. Ancak buna farklı açıdan yaklaşırlar. Yönlendirmeler ve tekrar ziyaretler oluşturmak için öncelikle mevcut müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklıdır.
Tek girişimcilere göre, ürünlerini veya sanatlarını mükemmelleştirmeyi ve uzmanlıklarına dayalı olarak ücretlendirebileceklerini genişletmeyi planlarlar.
Daha fazla kazanmak isteyen bir pilates eğitmeni, daha büyük bir yer kullanarak daha fazla müşteri alabilir. Yıllarca çalıştıktan sonra daha üst düzey müşterileri hedefler ve daha az iş alarak daha çok kazanabilir.
Girişimciler işlerini daha çok büyütmeye odaklıdır. Sadece sürekli olarak sadık müşteriyi elde tutmakla birlikte, yeni müşteriler kazanıp kâr artırmaya çalışırlar. Bu, onların uzun vadeli bir müşteri edinme stratejisi geliştirmelerini gerektirir. Düzenli olarak yeni bir müşteri getirirken, aynı anda mevcut müşteri tabanını da korurlar.
6- Solopreneur, Başka Bir Solopreneur ile Ortak Olur
Solo girişimciler, tipik olarak yüksek kalitede bir tür ürün veya hizmet sunmaya odaklanır. Bu, kapsamlarının sınırlı olduğu anlamına gelir. Müşterilerin aradıklarını sunan biriyle bir bağlantı kurmayacağı anlamına gelmez.
Solo girişimciler bir ortakla iş yapma eğiliminde olmamakla birlikte, hizmeti diğer solo girişimcilere yönlendirebilirler. Bu da güven ve ücretsiz hizmetler üstüne inşa edilmiş bir topluluk oluşturmayı teşvik eder.
Girişimcilerde elden olmayan yönlendirmeler oluşturmak için istekli olsa da, genellikle resmi sözleşmelerle iş yapar. Benzer fikir sahipleri girişimcilerle tanışma, sponsorluklar ve promosyonlar için iş anlaşmaları yapma olasılıkları yüksektir. Büyüme hedeflerindeki farklılık ortaklara bu karşıt yaklaşımı etkileyen şeydir.
Girişimci kişi, marka varlıklarını daha iyi sürdürmek ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler bulmak için daha stratejik hareket eder. Solopreneur, biraz daha esnektir ve işletme sahipleri topluluğunun bir üyesi olma konusunda endişelidir.
İş kurmak isteyenler için 14 ipucu yazımızı da okuyun 🙂
Bir İş Kurmak İçin Tavsiye 14 İpucu
I have been checking out some of your stories and i can state pretty clever stuff. I will make sure to bookmark your blog.
Thank you 🙂