Eğitim

Sınavlara En İyi Şekilde Nasıl Hazırlanırsınız?

Sınavlara En İyi nasıl hazırlanırsınız? LGS sınavları 6 Haziran 2021, YKS sınavları ise 25-26 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacak. Ve zaman hızlı ilerliyor. Öncelikle pandemi dönemindeki evden çıkma kısıtlaması, sınavlara en iyi bir şekilde hazırlanabilmek için iyi bir fırsat. Öğrenci olarak bu krizi fırsata çevirmeniz gerekiyor. Pandemi döneminde etkin sınav çalışması için ne yapabilirsiniz?

Hangi sınava gidecek olursanız olun, ilk önceliğiniz sağlıklı ve verimli bir çalışma ortamı yaratmak olmalıdır. Her sınav ne kadar önemli olursa olsun, sizden ve ruh sağlığınızdan daha önemli değildir. Sınavlarda istediğiniz başarıyı sağlayamadıysanız da, bir sonraki seneye daha iyi bir çalışma ile çok daha iyi yer kazanabileceğinizi asla unutmayın. Sınavlara çalışmada sadece çocuklara değil, ailelere de önemli roller düşüyor.

Sınavlara En İyi Çalışma İçin Uygun Ortam Hazırlamak

Sınavlara çalışmak için ilk yapmanız gereken, kendinize uygun çalışma ortamı yaratmak olmalıdır. Bu sadece öğrenciler için değil aileler için de geçerli. Çocuklarının sağlıklı bir ortamda çalışması için gereken özveriyi göstermeleri gerekir.

Sınavlara En İyi

Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler 

Öncelikle ailelerin üzerine düşen vazifelere bakalım. İlk olarak çocuklarının ders çalışması için sessiz bir ortam yaratmaları gerekir. Ders sırasında çocuğu oyalamak, sürekli rahatsız etmek, evde devamlı misafir ağırlamak, yüksek sesle ev işi yapmak, sudan sebeplerle ders çalışmayı bölmek, yanlış davranışlardır ve çocuğun verimli ders çalışmasını engeller. Sağlıklı ortamda ders çalışılmadığında verimlilik düşer, daha sonra çocuklarınızı suçlamayın.

İkinci olarak, kendi çocuğunuzu başkalarının çocuklarıyla kıyaslamak, en yanlış davranışlardandır. Her bireyin algılaması ve kapasitesi farklıdır. Çocuğunuzu da bir birey olarak düşünmeli ve kapasitesinin farkına varmalısınız. ” Sen ders çalışmıyorsun, bak Ümit’e nasıl odaya kapanmış ders çalışıyor” demek çok büyük hatadır.

O odaya kendini kapatan Ümit, aslında bilgisayar oyunu oynuyor ama sizin çocuğunuz dersi derste öğreniyor olabilir. İtiraf edin, çocuklarınızın algı durumunu ve derste öğrenme ile ilgili problemlerini kaç kere öğretmenleriyle görüştünüz ya da test ettiniz. Çocuğunuzu başkasıyla kıyaslamak, kendisinde panik atağa, depresyona ve kaygı bozukluklarına neden olabilir. Bu yüzden çocuğunuzu asla kıyas malzemesi yapmayın.

Sınavlara En İyi

Belirttiğim üzere, her bireyin algılama durumu farklıdır. Bir öğrenci matematikte çok iyi iken, başka bir öğrencinin matematiği gerçekten kötü olabilir. Sınavlara hazırlanma aşamasında çocuklarınızın hangi derste zayıf olduğunu kendisine sorarak ya da öğretmenlerinden bilgi alarak belirleyin.

Eğer imkanınız varsa ( çocuğunuzla da konuşarak)  özel ders aldırın ya da zayıf dersi iyi olan öğrenci arkadaşından, çocuğunuza yardım edip edemeyeceğini sorun. Böylece çocuğunuz dersi öğrenirken, diğer bireylerle paylaşmak ve destek olmak gibi iletişim kurma becerisini de artıracaktır.

Ders dışı faaliyetler çocuğunuzun kendisine olan hoşgörüsünü ve sorumluluk duygusunu artırır. Sürekli olarak ders çalışması için zorlamak, aksi tepki verecektir. Ders dışında da bir hayat olduğunu gösterin. Sorumluluklar verin.

Bir çiçeği beraber ekin ve ona bu çiçeğin kendisinin sorumluğunda olduğunu söyleyin. Çiçeğe nasıl bakması gerektiğini anlatın. sürekli ders, çocuğa baskı altında olduğunu hissettirir. Çocuğunuza kendisine ait nefes alanları yaratın. Çocukları cesaretlendirin.

sınavlara en iyi

Çocukların Dikkat Etmesi Gerekenler 

Planlı ve programlı çalıştığınız takdirde, geçemeyeceğiniz sınav olamaz. Her şeyden önce sakın ve planlı bir şekilde çalışmanız gerekir. Telaş yapmayın ve kendinizi bir program dahilinde çalışmaya programlayın.

Günlük hazırlayacağınız bir çalışma takvimi çok işinize yarayacaktır. Hangi konularda eksikliğiniz var ise bu planınızın odak noktası olsun. İleride hem yüksekokul hem de iş yaşamınızda da bolca plan ve program yapacağınız için şimdiden alışsanız daha yararlı olur. Bir çalışma takvimi hazırlayın. Duvara ya da çalışma masanıza asın. Böylece sistemli çalışmanın nimetlerinden de faydalanmış olursunuz.

Kendinize küçük molalar vermenizde yarar var. Ders çalışmak için gün boyunca bilgisayar başında oturup ders kitaplarına gömülmek, ruhen olduğu kadar fiziksel zarar da verir. Bu nedenle boyun ve bel ağrıları, gözle ilgili rahatsızlıklar artabilir. Dikkatiniz dağılır ve odaklanmada zorluk yaşarsınız. 1 ya da 1.5 saatte bir mola verin. Yarım saatte bir on dakikalığına bilgisayar başından uzaklaşın. Açık havaya çıkın. Acıktıysanız ağırlık vermeyecek yiyecekler yiyin.

Çalışma odanızın temiz ve düzenli olmasını sağlayın. Karışık alanlar, ortalıkta yiyecek tabakları, biririne girmiş ders kitapları ve notlar, dikkatinizi dağıtır. Mola verdiğiniz zamanlarda odanızı temizlemek de sizi iyi hissettirecektir. Arada camı açıp ortamı havalandırmayı unutmayın. Temiz hava almak önemlidir.

Müzik ruhun gıdasıdır arkadaşlar. 1 saat mola verip sevdiğiniz müzikleri dinleyin. Zihniniz rahatlayacıktar. Ayrıca ders kitabı dışında kitap okuyun. Böylece zihniniz rahatlayacak, kelime hazneniz genişleyecek ve ders dışında da bir dünya olduğunu göreceksiniz. Hala okumamış olanlarınız varsa Küçük Prens kitabı tavsiye olunur. Bu kitap ayrıca büyüklerin de okuması gereken bir kitaptır.

Ders sadece kitaplardan öğrenilmez. Konularınız hakkında eğitici pek çok video ve belgesel tarzı programları internet ortamından da bulabilirsiniz. Ayrıca ders kitapları dışındaki kitaplar da size çok yarar sağlayacaktır.

Tüm öğrenci kardeşlerinize, sınavlarında üstün başarılar dilerim. Unutmayın. ÇALIŞMAK BAŞARMAKTIR.

İngilizce Konuşmayı Nasıl Geliştirebilirim?

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir