Diyabetin gittikçe arttığı bugünlerde prediyabet nedir sorusu da beraberinde geliyor. Diyabet, kandaki mevcut şeker seviyesinin olması gerekenden yüksek olması anlamına geliyor.Peki prediyabet nedir ve diyabetten farkı nedir?Prediyabet, kandaki şekerin olması gerekenden yüksek; ama diyabet hastalarına oranla da düşük olduğu durumdur.
Tanımlamalarına baktığımızda prediyabet ve diyabetin birbirinden tamamen farklı şeyler olduğu söylenemez. Diyabet daha kesin bir tanıyken; prediyabet daha kolay önüne geçilebilecek bir rahatsızlıktır. Prediyabet, belirtileri ve sebepleri göz önünde bulundurulduğunda diyabete yol açabilecek bir rahatsızlıktır.
Prediyabet Nedir, Nasıl Tedbir Alınır?
Gizli şeker olarak da bilinen prediyabet, günümüzde her üç kişiden birinde karşımıza çıkmaktadır. Bu oranlara bakıldığında bu rahatsızlığın geniş bir kitleye yayıldığını görüyoruz. Bu nedenle prediyabet nedir, belirtileri nedir ve önüne nasıl geçilir bilinmesi oldukça elzem bir durumdur.
Prediyabet nedir ve halk arasında nasıl bilinir? Prediyabet, kandaki glikoz seviyesinin normalden yüksek, diyabet hastası olmak için de düşük olduğu seviyede olmasıdır. Bu tanımdan da anlaşılabildiği gibi prediyabet, diyabet hastalığının başlangıcı olarak görülebilir. Prediyabet, halk arasında gizli şeker ismiyle de bilinmektedir.
Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasındaki en büyük etken hareketsiz yaşam şekli, düzensiz ve sağlıksız beslenmedir. Bunlar dışında da farklı sebepleri ve oluşum şekli de vardır ancak bu iki neden hastalığın temelini oluşturmaktadır.
Bu nedenle beslenmede seçilen ürünlere dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır. Hayatın her alanında belirli seviyede spor yapmak ise bağışıklığı arttırdığı gibi kişisel sağlığın düzenlenmesine de yardımcı olur.
Prediyabet Belirtileri Nedir?
Prediyabet nedir sorusunun cevabını öğrendikten sonra prediyabet belirtileri nelerdir onlara bakalım. Birçok hastalıkta olduğu gibi gizli şeker hastalığının da belirleyici emareleri mevcuttur. Çoğu birey bu belirtileri görmezden geldiği için bu seviyeyi atlayıp direkt diyabet teşhisi ile yüzleşmektedirler. Oysaki gizli şeker teşhisi tedavisi daha basit bir rahatsızlıktır.
Diyabet veya prediyabet rahatsızlığının nedenleri belirtilerinden önce bilinmelidir. Bu sayede oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçilmesi daha kolay olacaktır. Bu rahatsızlıklar kronik rahatsızlıklar olduğu için ailenin öyküsü önem kazanır. Ailesinde bu rahatsızlıklara sahip bireyler varsa kişiler daha tedbirli davranmalıdır. Ayrıca obezite, hareketsizlik, aşırı yağlanma da bu rahatsızlıkların sebeplerindendir.
Gizli şeker belirtilerininbaşlıcaları, sürekli oluşan açlık hissi, sık tuvalete çıkma ihtiyacı, gün içinde oluşan yorgunluk sayılabilir. Ağız kuruluğu nedeniyle sık susama, tatlı aşermesi, vücuttaki hasarların geç İyileşmesi de belirti olarak gösterilebilir. Bu belirtilerin bir kaçı gündelik hayatta karşılaşılabilecek belirtiler olduğundan fark edilmesi güç olabilmektedir.
Gizli Şeker Nasıl Geçer?
Prediyabet nedir, belirtileri ve sebepleri nelerdir konularına açıklık getirdiğimize göre sonraki kısma geçebiliriz. Yani prediyabet tedavisi nedir sorusunun yanıtını açıklama kısmına gelelim. Bahsettiğimiz gibi bu rahatsızlık tam olarak kişiyi diyabet hastası sınıfına dahil etmez. Bu nedenle de tedavi yöntemi diyabete kıyasla daha basittir.
Kişinin gizli şeker rahatsızlığının olması, bu rahatsızlığın diyabete dönüşmeden tedavi edilebileceği anlamını da taşımaktadır. Bu rahatsızlığın tedavisine başlamak için küçük adımlar da yeterli olabilir.
Örneğin, kişinin yaşam standartlarında gerçekleştirilecek birkaç değişim kandaki glikoz seviyesini normal değerlerine indirebilir. Dengeli bir beslenme planı ve biraz egzersiz kişiye bu konuda yardımcı olacaktır.
Tedavinin asıl amacı insülin direncinin azaltılmasıdır. Kişinin fazla kilosu varsa bu konunun üzerine gidilerek ideal bir kiloya sahip olması hedeflenir. Uygulanan tedavi yöntemlerinin sonuç vermemesi durumunda hastaya uygun olacak ilaç tedavisi de bir seçenek olabilir. Alternatif tedavi seçenekleriyle oluşabilecek diyabet rahatsızlığının önüne geçilmesi hedeflenir.
Prediyabet Kaç Olmalı?
Prediyabet, kanda normal düzeyin üzerinde şekerin saptanması durumudur. Ancak bu durumda kişi diyabet hastası değildir. Bu nedenle buradan da anlaşıldığı gibi prediyabet rahatsızlığına sahip olabilmek için de belirli düzeyde şekerin teşhis edilmesi gerekmektedir.
Kandaki glikoz seviyesinin belirlenmesi için ise öncelikle uygun glikoz şeker testi yapılmalıdır. Kişi, teste girmeden 10 ila 12 saat öncesinde oruç tutmaya başlamalıdır. Yani kişi bu süre boyunca aç kalmalıdır. Daha sonra kişinin kan şekeri ölçülür. 75gramlık glukozlu sıvı içirildikten sonra iki saatin dolması beklenir. Ardından kan şekeri ölçümü işlemi tekrarlanır.
Sağlıklı bir bireyin kanındaki şeker değeri kişi açken 70-100 mg/dl; tokken ise 140 mg/dl altında seyretmelidir. Kişinin gizli şekeri olması durumunda ise açken 100-124 mg/dl; tokken 140-199 mg/dl aralığı normal karşılanır. Şayet kişinin değerleri 140-200 mg/dl aralığındaysa bu durum bozulmuş glukoz toleransını doğurmaktadır.
Prediyabet Beslenme
Prediyabet nedir sorusundan sonra diğer önemli soru belki de beslenme şekli nasıl olmalıdır sorusudur. Çünkü bu rahatsızlığın en basit tedavi yolu uygun bir beslenme programıdır. Kişinin kan şekerinin normal seyrine düşmesi için uygun beslenmeye dikkat etmesi tedavinin ilk basamağı olacaktır. Aşırı kilo diyabete veya gizli şekere sebebiyet verebilir.
Bu rahatsızlığa sahip kişinin uygulayacağı beslenme programı ile diyet beslenme programı karıştırılmamalıdır. Prediyabetik beslenme programında amaç vücut ağırlığının %10’a kadar azaltılmasını sağlamaktır. Unun, şekerin ve yağlı maddelerin tüketilmemesi tavsiye edilir. Tahıl, baklagiller gibi sindirimi yavaş olup tokluk hissi veren besinler tercih edilmelidir.
Uygulanan beslenme programında şekerli gıda tüketimine dikkat edilmesi ve uygun egzersizlerle desteklenmesi de atlanmamalıdır. Erken teşhisler ve alınan önlemlerle ciddi rahatsızlıkların önüne geçilebileceği önem taşımaktadır. Bu yazımızda sizler için prediyabet nedir, nedeni, belirtileri, tedavisi ve yöntemlerinin neler olduğundan bahsettik. Umarız yazımız faydalı olduğunu umarak sağlıklı günler diliyoruz.
Yüksek tansiyon hastaları hangi besinleri tüketmeli hakkındaki : Yüksek Tansiyon Hastaları İçin Önerilen 13 Gıda
isimli yazımızı da okuyunuz.
[…] Prediyabet Nedir Diyabetten Farkı Var Mıdır? […]