Kira düzenlemesinde yeni oran TBMM’de kabul edildi. Buna göre kiralarda 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 yılı arasındaki kiralara artış sabitlenerek yüzde 25 oldu. Ev sahiplerinin bu kira sabitlemesini kabul etmemek gibi bir lüksü yok. Bu tarihler arasındaki tüm kira artışları yüzde 25 üzerinden uygulanacak.
Ev arayan kiracıların yeni bir ev bulamamasının en büyük nedeni kiralara fahiş fiyatlarla artış yapılması ve ev sahiplerinin bu zamları kabul etmeyen kiracılarını, haksız nedenlerle evden tahliye etmeye çalışması. Bu durum kiralamalarda düzenlemenin getirilmesini sağladı. Peki bu durumda ne yapılacak?
Kira Düzenlemesinde Yeni Oran % 25
Kiralara her yıl sözleşme yenileme tarihinde Tüfe’nin 12 ay ortalamasına göre zam yapılmaktadır. En son açıklanan Mayıs ayı Tüfe oranı yüzde 39.33 olarak belirlendi, bu da Haziran ayındaki kira artışlarına en üst sınır olarak yansıdı. Bir işyeri ya da konut sahibi kişi, bu oranın üstünde zam talep edemez. Ancak ev sahiplerinin, son dönemlerde kiralarına yaptıkları fahiş zamlar ve yeni kirayı kabul etmeyen kiracıları türlü gerekçelerle çıkartmaya çalışması, sosyal medyaya çok fazla yansıdı.
Yeni yapılan düzenleme ve TBMM’de kabul edilmesiyle birlikte, 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasındaki kira artışları sabitlenerek yasal sınır yüzde 25 oldu. Bu süreler içinde ev sahiplerinin yüzde 25 zammı kabul etmeyip, daha yüksek kura istemesi ise hukuka aykırı olarak kabul edilecek. Bu tarihlerde Tüfe’nin bir önemi yok. Bu durumda yani yüzde 25 üstü kira artışı yapıldığında kiracının ev sahibini dava etme hakkı doğabilir.
1500 TL. olan kira artışı 1,875 TL. olurken, 2500 TL. olan kiranın artışı ise en çok 3.125 TL. olabilecek. Bunun dışında yüksek kira artışı kabul edilmeyecek. Bu kira sabitlenmesi belirtilen tarihler arasında geçerli. Kira artış dönemi Haziran 2022 olanlar ise yüzde 39,33 üzerinden artış yapabilecek.
Emlak Piyasası Nasıl Etkilenir?
Yeni yapılan düzenleme ile kiracıların 1 yıl rahat nefes alacakları kesin. Ancak bu durum emlak uzmanlarına göre, emlak piyasasına olumsuz yansıyabilir. Yeni kiraya verilecek mülkler yüksek fiyattan kiraya verilebilir. Mülkü boş olan konut sahipleri mülkü kiraya vermek için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonrasına kiraya verebilir. Ya da haksız tahliye davaları açılabilir. Piyasada uygun fiyata kiralık ev bulmak zaten zor iken, bu karar üzerine uygun fiyata ev bulmak tamamen zorlaşabilir. Daha doğrusu çok fazla boş mülk olsa da yüksek kiralar nedeniyle kiracı bulunamayabilir.
Evinden kiracısını çıkartıp ben oturacağım ya da kızım evleniyor gibi sebeplerden evden kiracısını çıkartacak ev sahibinin bunu kanıtlaması gerekiyor. Evlenecek çocuğun kendine ait başka bir evi varsa, kiracının tahliyesi reddedilir. Yani kiracısını çıkartıp başka kiracı almak isterse ve kiracısını zorla tahliye ile çıkartıp yüksek fiyattan kiraya verirse, eski kiracı da yüksek fiyattan ev kiralamak zorunda kalırsa, çıktığı ve yeni kiraladığı ev arasındaki 3 yıllık farkı talep edebilir.
Ayrıca ev sahibi kiracısını haksız nedenlerle çıkartıyorsa ( başkasına yüksek ücretten kiralamak) üç yıl konutunu başkasına kiralamam şartı bulunmaktadır. Kiralayacaksa bile kendi eski kiracısına kiraya vermek durumundadır.
Tahliye Taahhütnamesi
Son dönemlerde kiracı ve kiralayan arasında yapılan bir diğer sözleşme cinsi de tahliye taahhütnamesi. Tahliye taahhütnamesi ile kiracı belirlenen tarihte kiralanan mülkü tahliye etmeyi kabul eder. Kiralayan, konutu belirlenen tarihte boşaltmadığı takdirde, konut sahibi gerekli yasal haklarını kullanabilir.
Öncelikle yazılı taahhüdü, kiralayan kimse onun vermesi gerekir. Kendisiyle birlikte ikamet edecek olan anne ya da babanın taahhüdü geçerli değildir. Ancak konut aile konutu ise eş ile birlikte taahhüdün imzalanması gerekir.
Bir diğer dikkat edilecek husus ise tahliye taahhüdünün imzalandığı tarihtir. Mülkün kiralandığı günün öncesinde ya da sözleşmeyle aynı gün imzalanan taahhüdün geçersizliği Yargıtay’ca da kabul edilmiştir. Yani tahliye taahhüdü imza tarihinden daha sonra olmalıdır. Tahliye taahhüdünü mümkünse imzalayacak kişinin kendi el yazısıyla yazması ve tarihinin de atılması gerekir.
Konut sahibi taahhüdü sonradan hazırlayıp, boş tarihle hazırlamış ve imzalattırmışsa, iradeye aykırı hazırlandığını ispat için kiracının sözleşmenin bir resmini çekmesi, gerektiğinde ispat için yeterlidir.
Instagram Kısıtlı Hesap Nedir?