Kan kanseri
Genel

Kan Kanseri Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Kan kanseri, diğer adıyla lösemi, beyaz kan hücrelerinde meydana gelen bir kanser çeşididir. Lösemi aynı zamanda kemik iliği kanseri olarak da bilinmektedir. Lösemi, çocukluk çağında ortaya çıkan kanser türleri arasında %35 gibi bir oranla en sık görülen kanser türüdür.

Kan kanseri

Lösemi kemik iliğinde oluşan bir rahatsızlıktır. Kemik iliği kemiklerin içerisinde bulunur ve süngerimsi bir yapıya sahiptir, aynı zamanda alyuvar ve akyuvarların ve kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombositlerin üretildiği yer olarak bilinmektedir. Kemik iliğinde üretilen bazı beyaz kan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve çoğalan kan hücrelerinin sağlıklı kan hücrelerinin çalışmasını etkilemesiyle kan kanseri hastalığı meydana gelmektedir.

Kan Kanseri Belirtileri

Kan kanseri, yeni doğan döneminden itibaren görülebilen ancak özellikle 2-5 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Kansızlık, halsizlik, tende meydana gelen sebepsiz morluklar ilk görülen belirtiler arasındadır. Vücudun yumuşak bölgelerinde, olağandışı büyüklükte ve nedensiz oluşan morluklar ebeveynler için bir uyarı niteliğinde olmalıdır.

Doktorlar tarafından yapılan fiziki muayene sonrası yapılan testlerde karaciğer ve dalakta büyüme, kan değerlerinde ciddi değişimler mevcutsa lösemi şüphesiyle daha detaylı bir şekilde gerekli tetkikler yapılacaktır. Löseminin sıklıkla görülen diğer belirtileri şöyledir;

  • Halsizlik
  • Ciltte nedensiz leke ve morluklar
  • Kemik ağrıları
  • Lenf bezlerinde meydana gelen şişlikler
  • Kolay kanama ve kanın pıhtılaşmaması
  • Burun kanaması
  • Diş eti kanamaları
  • Çocuklarda nedensiz eklem ağrıları

Bu belirtilerin bir ya da birden fazla görüldüğü durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Lösemi, erken tanı ve tedaviler sayesinde tamamen iyileşebilme şansına sahip bir hastalıktır.

Kan kanseri

Kadınlarda Lösemi Belirtileri

Kan kanseri, kadınlarda da benzer belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Kronik göğüs ağrısı ve öksürük, enfeksiyon, kemik ağrıları, nedensiz ve kolayca oluşan morluklar, güçsüzlük, halsizlik gibi belirtiler löseminin erken belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilerin sıklıkla görülmesi ve tekrar eden bir şekilde meydana gelmesi göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.

Yaşlılarda Lösemi Belirtileri

Kan kanseri türlerinden birisi olanAkut Myeloblastik Lösemi, daha çok yaşlılarda görülen bir türdür. Lösemi belirtileri, birbiriyle benzerlik gösterse de bazı türlerinde baskın görülen belirtiler doğru tanı koyulmasını kolaylaştırmaktadır. Yaşlılarda lösemide baskın görülen belirtiler şöyledir;

  • Halsizlik
  • Güçsüzlük, çabuk yorulma
  • Nefes alırken zorlanma
  • Kemik ve eklem ağrıları
  • Diş eti ağrıları/kanamaları
  • Burun kanamaları

Kan Kanseri Tanı ve Tedavisi

Kan kanseri, fiziki muayene ve yapılan tetkikler sonucu ortaya çıkmaktadır. Hastalar genellikle halsiz ve bitkin, yüksek ateş ve nedensiz morluklarla doktora başvurmaktadırlar. Fiziki muayene sonrasında kan testleri, kan sayımı yapılır ve alınan örnekler mikroskop altında incelemeye alınır. Bu örneklerde olağandışı durumlar gözlemlendiği takdirde lösemi tanısı koyulmaktadır.

Ancak lösemi başlangıçta kemik iliğinde meydana gelen bir rahatsızlık olduğundan en doğru tanı kemik iliğinden alınan örneklerin sonucunda koyulabilmektedir. Peki kan kanseri tedavi edilebilir mi?

Kan kanseri

 

Lösemi tedavisinde uygulanan ilk yöntem kemoterapidir. Sinir sistemini korumak ve organlarda ya da lenf bezlerinde meydana gelen büyümeleri önlemek amacıyla omurilik sıvısına da kemoterapi uygulanabilmektedir.

Kemik iliği nakli, kemoterapi sonrası uygulanan bir yöntemdir. Anne, baba, kardeş ya da çocuklardan alınan kök hücrelerle kemik iliği nakli yapılabilmektedir. Oldukça fazla başarıya ulaşan bir yöntemdir ancak hastalığın tekrarlama ihtimali de bulunmaktadır.

Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için de bazı takviyeler uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra hastalığın en önemli tedavi yöntemlerinden bir tanesi moral ve motivasyondur. Bu nedenle hastalığın tanı, tedavi ve bitişine kadar geçen zamanda profesyonel bir yardım almak oldukça önemlidir.

Kan Kanseri Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Lösemi tedavilerinde süreç, bireylerin durumuna, hastalığın ilerleme seviyesine göre değişebilmektedir. Gerekli tedaviler uygulandıktan sonra başlangıçta her ay, sonrasında 3 ayda bir olmak üzere 10 yıl boyunca takibi yapılmakta olup, tekrarlama ihtimali de bulunmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar sonucu lösemi tedavilerinde hücre ve risk grubuna göre değişkenlik göstermekle birlikte tedavilerin ortalama 3 yıl sürdüğü bilinmektedir.

Kan kanseri

Kan Kanseri Yaşam Süresi ve Kan Kanseri Ölüm Oranı

Kan kanseri, tedavi ve yaşam süresi ya da ölüm oranları hücrelerin durumuna ve kişilere göre değişkenlik göstermektedir. Ancak günümüzde uygulanan yeni yöntemler sayesinde hastalığın tedavi edilme oranının oldukça iyi oranlarda arttığı bilinmektedir. Bunun en güzel örneği yaşlılar için geliştirilen tedavi yöntemleridir. Uygulanan yeni yöntemlerle ilaçların yaptığı ağırlıktan kurtulan hastaların yaşam süreleri üç katına çıkmaktadır.

Kan kanseri hastalığının ortaya çıkışı ve iyileşme sürecinde erken tanı ve doğru tedavinin önemi tartışılmaz bir gerçektir. Yıllardır lösemi tedavisi gören çocuklar ve yetişkinlere yardım edebilmek amacıyla kurulmuş olan LÖSEV’e katkıda bulunmak isterseniz aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.losev.org.tr/v6

Aşırı Hidrasyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir