İş tükenmişliği
Sağlık

İş Tükenmişliği Nasıl Önlenir?

İş Tükenmişliği, tipik olarak kronik stresin yarattığı bir ruhsal durumdur. Teşhis edilebilir bir tıbbi durum olmasa da, Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) tarafından mesleki bir fenomen olarak kabul edilir. Dünya Sağlık Örgütü, tükenmişliği şu şekillerde özetlemektedir.

  • Enerjinin tükenmesi veya tükenme duygusu
  • Kişinin işine karşı zihinsel mesafesinin artması, kişinin işiyle ilgili olumsuzluk ya da sinizm duyguları
  • Azaltılmış profesyonel etkinlik

İşletme Sahiplerinde İş Tükenmişliği

Tükenmişlik, tüm meslek çalışanlarını etkileyebilir. Üretkenlik kaybı nedeniyle ekonomiye de zarar verdiğinden dolayı, küçük işletme sahipleri de tükenmişliğe karşı duyarlıdır. COVİD-19 pandemisi gibi sebeplerden kaynaklanan uzun süreli strese maruz kalmanın yanı sıra, işletme her zaman açık olsa dahi, tükenmişliğin belirtilerinin farkında olmak ve bununla nasıl başa çıkılacağını bilmek önemlidir.

Tükenmişlik, ele alınmadığı takdirde, yalnızca zihinsel sağlık üzerinde ciddi etkiler yaratmakla kalmaz, aynı zamanda işletmenizin en iyi şekilde işlemesini de etkiler.Tükenmişlikten muzdarip misiniz ?

İş tükenmişliği

İş Tükenmişliği Belirtileri Nelerdir?

Günün büyük kısmında yorgun hissediyorsunuz, bitkin ve bunalmış hissedebilirsiniz. Uykunuz bölünür, uykuya dalmakta zorlanırsınız, gecenin bir yarısı uyanır ve tekrar uyuyamazsınız. Konsantre olmakta güçlük çeker, bir şeyleri kolayca unutur, işleri halletmek için yeterince odaklanamazsınız ki bu da üretkenlik eksikliğine yol açmaktadır.

Nefes darlığı, kalp çarpıntısı veya baş ağrısı gibi fiziksel stres belirtileri yaşayabilirsiniz. Kendinizi depresif ve endişeli hissedebilirsini. Bu da anksiyete veya depresyon gibi akıl hastalığı olarak kabul edilir ve yardım almanız gerekebilir.

Tükenmişlik Konusunda Ne Yapabilirsiniz?

Yaşamınızda devam eden stresi ele almak, tükenmişliğin etkilerini en aza indirmeyi sağlar. işletme sahiplerinin ayaklarını pedaldan çekemeyeceklerini hissetmeleri yaygın olsa da, tükenmişlik belirtilerini görmezden gelmek daha kötü hissettirebilir. Tükenmişlik, genellikle yoğun çalışmaktan kaynaklanır.

İş tükenmişliği

 

Çözümler Nelerdir?

İlk olarak, iyileşmenize yardımcı olmak için biraz mola vermeniz iyi gelecektir. İşinizden bir süre ayrılır ve kısa bir tatil yapın. Bu sürede acil durumlar dışında telefonunuz ve e-postanız ile ilgilenmeyin.

Size en çok stres veren şeylerin bir listesini yapın. Hedeflerinize farklı şekillerde ulaşmanın yollarını bulun. Örneğin, müşterilere her saat telefon, e-posta ya da sosyal medya üzerinden ulaşılabilir olmak, kapanmayı imkansız hale getiriyorsa, sınırlar koyun ve bunları müşterilerinize iletin.

  • Telefon Detoksu

Çözümler; ofis dışında sesli mesajların ve insanlara ne zaman yanıt vereceğinizi bildirmek için otomatik yanıtlayıcıların kullanılmasını, telefonunuzun bir sanal asistan tarafından yanıt verilmesini ve diğer yöntemleri içerebilir.

Daha fazla alan yaratmak için pazarlama veya muhasebe gibi stresli görevlerinizi dış kaynak kullanarak devrendin. İyileşmek ve tekrarlamaları uzak tutmak istiyorsanız, iş yükünüzü uzun vadede değiştirmek çok önemlidir. bu, sağlıklı bir çalışma saatleri, boş zaman ve uyku dengesine sahip olmanızı sağlar.

İş tükenmişliği

 

İş Tükenmişliği Önlemek için Sosyal Medya Detoksu

Sosyal medya ile ilgilenmek, günün önemli bir kısmını kapmamakta. Artık pek çok şey sosyal medya aracılığı ile yapılıyor. İş tükenmişliği yaşıyorsanız, mümkün olduğunca sosyal medyadan uzak durmalısınız. Bunun için sosyal medya uzmanlarından işinizle ilgili sosyal medya hesaplarınızı onların yürütmesine izin verebilirsiniz. Araştırmalar, sosyal medyanın yoğun kullanımı ile artan depresyon ve anksiyete riski arasında bir bağlantı olduğunu öne sürmektedir.

  • Çevrenizi ve Çalışma Alanınızı Temizleyin

Çalışma alanındaki ve çevredeki dağınıklık, çalışan kişilerin konsantre olmasını etkileyen etkenlerdendir. Düzensiz evraklar, yerine kaldırılmayan işi biten dosyalar, masanın üstündeki tozlar ve fazla objeler, dikkat dağıtır. Bundan dolayı, çalışma alanının temizliğine ve dağınık olmamasına özen gösterilmesi gerekir.

  • Sağlıklı Zihin ve Beden

Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur”, demiş Mustafa Kemal Atatürk. Dünyanın tartışmasız en doğru söylenmiş sözlerinden biridir. Her gün, bedeniniz ve akıl sağlığınız için zaman ayırmanız gerekir. Sabahın erken saatlerinde yüzmek, öğle yemeğinde dışarı çıkıp bir süre yürümek ve sevebileceğiniz bir hobi edinmek ve işyerinde uzun saatler geçirmemek gerekir. Daha sağlıklı yiyeceklerle beslenmek önemlidir. Ayrıca kan şekerini dengelemeye ve uykunuzu iyileştirmeye yardımcı olmak için kafein ve alkol alımını azaltmanız gerekir.

İş tükenmişliği

  • Hayır Demeyi Öğrenin

İstekleri kibarca reddetmeyi veya sınırlarınızı aşan şeylere hayır demeyi öğrenmek, her fırsatın peşine düşmeye alışmış birçok küçük işletme sahibi için zor olabilir. Bir istekle karşılaştığınızda iç sesinizi dinleyin. Stresli ya da çelişkili hissetmenize neden oluyorsa, geri çevirmek en iyisidir.

  • Başarılarınızı Kutlayın

Tükenmişliğin bir kısmı, işinizde başardıklarınızı gözden kaybetmektir. Geriye dönüp işletmenize bakmaya çalışın ve karşılaştığınız kilometre taşlarını işaretleyin. İyileştikçe ve daha iyi hissettikçe, ne kadar ilerlediğinizi hissetmek daha iyi hale gelecektir.

 

Pandemi Sonrası Müşterilerle İletişim Kurmak

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Yorum

  1. […] İş Tükenmişliği Nasıl Önlenir? […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir