Franchise; hükümet ya da bir işletme tarafından bir bireye veya gruba, belirli ticari faaliyetlerde bulunmalarını sağlayan, örneğin bir şirket ürünleri için acente olarak hareket etmelerine izin veren bir yetki, hak anlamındadır. Franchise araması yaparken, iyi araştırma yapmanız ve işletmenin uzun vadeli çıkarlarınıza uygun olup olmadığından emin olmanız gerekir.
Franchise alanlar, satın almak için destekleyici bir franchisor aramalıdır. Franchise sahibi olmak uzun vadeli bir taahhüt olduğundan, gelecekte hala ilginizi çekebilecek bir iş yapmanız daha yararlı olur. Potansiyel şirketlerinizin her biri için, karar vermenize yardımcı olması için devam eden destek ve franchising anlaşmasının şartlarını içeren süreçlerini araştırmalısınız.
Yeni bir iş kurmak istiyorsanız, franchising iyi bir seçenek olabilir. Hemen hemen her sektörde bayilikler vardır ve bu da çok çeşitli seçenekler sunar. Peki, bunca seçenek arasından size en uygun olana nasıl karar vereceksiniz?
Franchise almak, size kendi işinizin patronu olma şansı verirken, kanıtlanmış bir hizmet veya ürünün avantajlarından yararlanırsınız. Ayrıca fazla çaba sarf etmeniz gerekmiyor. Bu sebeple tutkunuza ve becerilerinize uygun olanı bulmanız önemli. franchise maliyetleri ve şirket merkezinden sağlanan destekler gibi dikkate alınması gereken faktörler de vardır.
Franchise Seçimi Yapılırken Sorulacak Sorular
Franchise seçimi yaparken nereden başlayacağınız hakkında bir fikriniz yoksa kendinize şu soruları sorarak başlayabilirsiniz.
- Kişisel Hedeflerim Neler?
Herkesin girişimci olmak için farklı motivasyonları vardır. Bir iş kurmayı veya bir franchise satın almayı düşünmeden evvel, kendinize hedeflerinizin ne olduğunu sormalısınız. Para kazanmak mı, evde daha çok vakit geçirmek mi yoksa kariyerinize bir girişimci adımını atmak mı istiyorsunuz? Kişisel hedeflerinizi belirlediğinizde franchisenin hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için uygun olup olmadığına karar vermek daha kolaydır.
- Hangi Sektörde İş Yapmak İstiyorum?
Her ne kadar kafeler ve fast-food restoranlar franchisede zirvede olsa da, bir franchise bunlarla sınırlı değildir. Bu iş sistemi, hemen hemen her ürün ve hizmet kategorisinde mevcuttur. Temizlik, özel ders ya da üniversiteye hazırlık, sağlık, perakende satış ve diğer pek çok sektör ve kategoride franchise bulup işletebilirsiniz.
- Güçlü yönlerim Neler?
Başarılı franchise sahiplerine baktığınızda, kendilerine uygun işi yaptıklarını, iyi olmadıkları ya da yapmaya zamanları olmayan işleri dışardan temin ettikleri ve devrettikleri görülür. Her işte uzman olmayabilirsiniz. Bu yüzden yapamayacağınız görevleri ( Sekreterya, muhasebe vb.) çalışanlara ve uzmanlarına devretmekten çekinmemelisiniz.
- Bu İşte Nasıl Bir Rol Oynamak İstiyorum?
İki tür franshise vardır. İlki; işi günlük olarak yönetmek için personel kiralayan devamsız mal sahipleri ve ikincisi; doğrudan işin yürütülmesine dâhil olan mal sahibi. Bir franchise satın almadan önce günlük olarak ne yaptığınızı belirleyin. Farklı franchisorlar çeşitli fırsatlar sunar. Bazıları özel uygulamalı işler sunarken, diğerleri yönetim olanakları sunar. Bir franchise ile anlaşmaya başlamadan önce hangisinin sizin için uygun olduğunu bilmek önemlidir.
- Ne Tür Bir Taahhütte Bulunmak İstiyorum?
Franchise sözleşmeleri belli bir yılı kapsar. Bazıları 5 yıl kadar kısa, bazıları 30 yıl kadar uzun olsa da, ortalama sözleşme süresi 10 yıldır. Bu, bir franchise sözleşmesinden zor olabileceğinden, bu fırsatı uzun vadede taahhüt ettiğiniz anlamına gelir.
- Yatırım Bütçem Nedir?
Franchise maliyetleri, iş modeline ve sektöre göre farklılıklar gösterir. Bazıları 10 bin TL. civarındayken bazıları ise milyonlarla ifade edilir. Bir franchise satın almadan önce ilk yatırımınızı, yaşam tarzınız, geliriniz ve öz sermaye hedefleriniz ile birlikte beklenene getirinizle karşılaştırmalısınız. Ne kadar yatırım yapmak istediğinizi ve kısa/uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanıza neyin yardımcı olacağını belirlemeniz gerekir. Yatırım, çok çeşitli faktörlere bağlı olarak franshiserler arasında değişiklik gösterir. Örneğin, bir gıda franchise açmak, işe başlamak için gereken envanter ve ekipman nedeniyle, evden işletmeye (B2B) bir franchiseden çok daha yüksek bir maliyete sahiptir.
[…] Franchise Seçimi: Yanıtlanacak 6 Soru Nelerdir? […]
[…] Franchise Seçimi: Yanıtlanacak 6 Soru Nelerdir? […]