Başarısız Olmanın 5 Nedeni
Eğitim Genel Genel Kültür Girişimcilik

Başarısız Olmanın 5 Nedeni Nedir?

Başarısız Olmanın 5 Nedeni hakkındaki yazımıza başlamadan önce başarısızlığın ne olduğunun tanımını iyice anlamamız gerekir. Türk Dil Kurumu (TDK)’ya göre Başarı ” Başarma işi, Bir işte elde edilen yararlı sonuç, muvaffakiyet” anlamındadır. Yani yaptığınız işten bir yarar gördüyseniz ya da başkalarının yararına işi gerçekleştirmişseniz, başarılı olduğunuz anlamına gelir.

Başarısızlık ise: Başarı göstermeyen, muvaffakiyetsiz anlamındadır. 

Her insan gerek okul hayatında, gerekse iş hayatında başarılı olmayı, başarılarıyla gurur duymayı ve insanlara iyi örnek olmayı ister. Leonard Sax, Ebeveynliğin Çöküşü adlı kitabında der ki ;

“Başarısızlık, hepimizin başına gelir. Başarısızlığa açık olmak ve başarısızlık geldiğinde heyecanını yitirmeden devam edebilmek, bir kişilik göstergesidir”.

Başarısız Olmanın 5 Nedeni

Kabul etmek gerekir ki, hayat başarı ve başarısızlığın toplamıdır. Yani yaptığımız her işte başarılı olmak kadar başarısız olma ihtimali de muhtemeldir. Eğitim hayatında başarısız olduğumuzda yapmamız gereken eğitimin önemini sorgulayarak, derslerimizi disiplinli bir şekilde çalışmak ve öğretmenleri derste dikkatli dinlemektir. Bu şekilde kendimize başarılı olma fırsatını veririz. Burada kilit nokta; Başarısızlıklarımızdan ders çıkarmaktır. 

Bir iş kurduğunuzu düşünelim. Başarısız oldunuz. Bunun nedeni işinizi layıkıyla yerine getirmemek ya da sadece para kazanmak amacıyla, sevmeden işinizi yaptığınızdır. Bir işi severek yaptığınızda o sizin hem işiniz olur, hem de sevdiğiniz işi yapmanın mutluluğunu yaşarsınız. Başarısız olmanın 5 nedenine bakacak olursak;

1- Eğitim Yetersizliği 

Okul hayatında iyi alınmış bir eğitim ne kadar önemliyse, iş hayatında eğitim de o kadar önemlidir. Günümüzde ilk okul mezunu bir kişinin yapacağı iş imkanı çok azdır. Elbette yaptığınız her işten para kazanır, faturalarınızı ödersiniz ancak bir işte yükselmenin önemli kriterlerinden biri de yapılacak işle ilgili eğitimin alınmasıdır. Bir tamirhanede işe girecekseniz bile o işin eğitimini almanız gerekir. Ya da bir işletmeye/firmaya bir mühendis olmak için de üniversitenin mühendislik fakültelerinden birinden mezun olmanız gerekir. 

Başarısız olmanın 5 nedeni arasında Eğitim önemli bir başarı kriteridir. kurduğunuz iş hakkında herhangi bir bilgi ya da eğitiminiz yoksa, kısa sürede işinizin elinizden gitmesi mümkündür. Örneğin bir güzellik salonu açacaksanız, saç/yüz bakımı, saç kesimi, epilasyon gibi eğitimlerin alınması ve sertifikalarının işyerinin duvarında asılı olması gerekir. Böylece işyerinize gelen müşteri sizin hangi alanda uzman olduğunuzu bilecektir.

Aldığınız eğitimin yetersizliği, sizin yaptığınız işi yeterince iyi yapamamanızı sağlar. Çünkü o iş hakkında yeterli bilgiye sahip değilsinizdir. Eğitimli olmanın bir avantajı da yaşadığımız toplumun kurallarına uyum sağlayabilmek, kişisel gelişiminizi geliştirmek, sosyalleşmek, gerekli bilişsel becerileri edinebilmektir. Eğitimli insan toplum içinde itibar görür.  Burada bir empati yapalım.

Bir işi yaptırırken eğitimli kişiyi mi tercih edersiniz yoksa eğitimsiz kişiyi mi ? İş yeri sahibi olduğunuzu düşünün. İşinize eleman almak istediğinizde tercihinizi eğitimli kişiden kullanırsınız. Bunu düşünürseniz sizin alacağınız eğitimin de ne kadar önemli olduğunun farkına varacaksınız.

2- Disiplin Yetersizliği 

Başarısız Olmanı 5 nedeninden bir diğeri de Disiplinsiz davranmaktır. Disiplin, hangi işi yaparsanız yapın, hayatınızın önemli bir kriteridir. İşinde, okulunda, kişisel yaşamında disiplinli olan kişilere baktığınızda başarıyı yakalamış olduklarını göreceksiniz. Derslerinize disiplinli bir şekilde, gününde ve saatinde, belli bir programa bağlı çalıştığınızda başarılı olmamanız için bir sebep yoktur.

İşyerinizde disiplinli çalışmanız, size projelerinizi zamanında tamamlamaya, başarılı olmanıza ve hatta terfi almanıza bile olanak sağlar. Kişisel yaşamınızda sağladığınız disiplin sizin daha iyi bir hayat yaşamanızı bağlar. 

Disiplinli olmak için iyi bir irade gücüne sahip olmamız gerekir. İradeli olmak, kısaca kendimizi kontrol edebilmek anlamındadır. Disiplin ve irade yeteneği bir araya geldiğinde başarılı olunur. Eğer disiplini sürdürecek bir kontrol yeteneğine sahip değilsek, başarısızlık ihtimali yüksektir. Disipline sahip olmak için ;

  • Rahatlık ve tembellikten uzak olmalı,
  • Dikkatimizi dağıtan şeylerden uzak durmalı,
  • Sağlıklı bir beden ve akıl gücüne sahip olmalı,
  • Planlara ve hedeflere sahip olmamız gerekir.

3- Amaç ve Hedef Belirleyememe

Hayatta bir amacınız veya bir hedefiniz var mı? Bunları gerçekleştirmek için planlarınız var mı? Kaç planı uygulamaya koydunuz? Hangi amacınızdan vazgeçtiniz? Planlarınızda ve hedeflerinize ulaşmada ne ölçüde başarılı oldunuz. Bazen başımızı öne eğip ve iki elimizin arasına koyup düşünürüz. Benim hayatta ne gibi bir hedefim, bir idealim var? Kendinize ne yanıt verdiniz? Başarısız Olmanın 5 nedenlerinden biri de bir amacınızın olmaması, hedeflerinizi belirlemede kusurlu olmanızdır.

İnsanın bir amacının olmaması, hayatını daha iyiye götürmek için hiçbir şey yapmamasını, tembelliğe alışmasını, hayatının kontrolünü elinden kaçırmasını ve yaptığı hiçbir şeyde başarılı olmamasını sağlayacaktır. Para kazanmak, başarıyı yakalamak, toplumda saygınlık kazanmak, iyi bir lider olmak gibi amaçlar belirlemek, kişinin başarılı olmasını tetikleyecektir.

Bir işyeriniz var ve kendinize hedefler belirlediniz. Ayda şu kadar para kazanacağım, bölgemde lider olacağım, işimde terfi alacağım. Ya da para biriktirip o çok istediğim Türkiye turunu yapacağım, Londra’da işimle ilgili eğitim imkanını başaracağım. Hayatınızın hangi seviyesinde ya da yaşında olursanız olun, kendinize bir amaç veya hedef belirlemediyseniz, kendinizi motive edecek hiç bir şeye sahip olamazsınız. Bunun için kendinize amaç/hedef belirlemesi yapın.

4- Ortamın Elverişsiz Olması 

Başarısız Olmanın 5 nedenlerinden bir diğeri, işinizde, okulunuzda ya da evinizdeki çalışma alanınızda ortamın yetersiz olmasıdır. Yetersiz ortam, dikkat dağınıklığına, yaptığımız işe kendimizi veremememize, sağlıklı bir şekilde çalışamamamıza neden olacaktır. Gürültülü bir ortamda ders çalışmak ya da bir proje tamamlamaya çalışmak, verimliliği azaltan unsurlardır. 

Bir öğrencinin derslerinde başarılı olması için gürültünün olmadığı, bir çalışma masasının olması ve ders için gerekli materyallerin eksiksiz olması gerekir. Sürekli insanların girip çıktığı, yüksek sesle konuşulduğu bir ortamda ders çalışmak, konsantre olmayı ve dersi anlamayı zorlaştıracağından, sınavlarda başarılı olma ihtimali düşük olacaktır.

Aynı şekilde, bir iş yerinde sürekli insan sirkülasyonunun olduğu gürültülü ortamda çalışma, düzgün bir çalışma alanının olmaması, yetersiz koşullar, kötü ortamda çalışma, başarısızlığın nedenleri arasındadır. Çalışmaya elverişli ortamlar başarılı olmaya zemin hazırlayacaktır.

5- Hatalardan Ders Almamak 

Başarısız Olmanın 5 nedenlerinden sonuncusu ise geçmişte yaptığımız hatalardan ders almamaktır. Hata yapmak insana özgüdür. Dersimizi geçemeyebiliriz, işimizi zamanında teslim edemeyebiliriz ya da işimizi batırabiliriz. Bu durumda yine düşünmemiz gerekir. Neden başarısız oldum ve nerede hata yaptım? Bu aşamada geçmişin bir muhasebesini yapmamız gerekir. Hatalı olmamda sebep olan şey neydi? 

İşinizle ilgili gereken özeni göstermediyseniz ya da yeterli eğitime sahip değilseniz, derslerinize zamanında ve disiplinli bir şekilde çalışmamışsanız, başarısız olma ihtimaliniz çok yüksektir. Ayrıca geriye dönüp neden başarısız olduğunuzu düşündüğünüzde bunu kolaylıkla anlayacaksınız.

Başarısız Olmanın 5 nedenini anladıysak başarılı olmak için ne yapmamız gerektiğine aşağıdaki  linkimizi açarak devam edebiliriz. Görüşmek dileğiyle.

Başarılı Olmak İçin Yapılmaması Gereken 6 Madde

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Yorumlar

  1. I have been surfing on-line greater than three hours today, but
    I by no means discovered any fascinating article like yours.
    It is beautiful price enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you probably did,
    the web will probably be much more helpful than ever before.

    1. Hello Alvin. Thank you for your interest. Greetings from Türkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir